Krompirjev zavitek s špinačo in mletim mesom je odlična ideja za preprosto in okusno kosilo. Krompir, mleto meso in sir se odlično ujemajo. Za popestritev okusa dodamo špinačo, vse skupaj zvijemo v rulado in spečemo v pečici. Jed je podobna musaki, samo da krompir z nadevom zvijemo v zavitek in dodamo špinačo.
Špinača je priljubljena zelenjava, ki vsebuje veliko vitamina A, kar posebej blagodejno vpliva na kožo. Poleg tega pomembnega vitamina, špinača vsebuje tudi vitamine C, E in mangan, ki so vsi močni antioksidanti. Deluje kot naravno protivnetno sredstvo in ščiti naš imunski sistem. Že vse to je dovolj razlogov, da v prehrano vključimo špinačo!
Krompirjev zavitek s špinačo in mletim mesom
Se tudi vam pogosto zgodi, da ne res ne veste kaj bi kuhali? Ko zjutraj premišljujem kaj naj kuham in ko vprašam domače, mi seveda odgovorijo; vseeno mi je, boš že nekaj skuhala. Čeprav veliko časa porabim za iskanje in pisanje receptov, se tudi sama pogosto znajdem v zadregi, ko ne vem kaj naj skuham.
Pogosto si obljubim, da si bom pripravila tedenski jedilnik, a kaj ko se živila kar nabirajo v hladilniku. Ko se odpravljamo na potovanja ali na dopust, običajno porabim večino živil, ki jih imam v hladilniku. Prav tako ne maram, da so zamrznjena živila predolgo v skrinji, zato sproti pregledujem, kaj je za porabit. Tako je nastal tudi krompirjev zavitek, saj sem želela porabit mleto meso in že blanširano špinačo.
Recept za krompirjev zavitek s špinačo in mletim mesom
Krompirjev zavitek lahko pripravimo tudi brez špinače, ki jo lahko nadomestimo s kakšno drugo zelenjavo. V receptu lahko uporabimo svež paradižnik in svežo špinačo, prav tako dobra pa bo zamrznjena špinača.
Sestavine za krompirjev zavitek:
- 6 krompirjev
- 400 g mletega mesa
- 300 g naribanega sira (najboljši je parmezan)
- sol in poper
- olivno olje
- 1 čebula
- 2 zrela paradižnika ali paradižnik v pločevinki ( lahko tudi samo paradižnikova mezga)
- 1 žlička rdeče mlete paprike
- 250 g sveže špinače (ali že blanširane in zamrznjene)
- 2 stroka česna
- 1 lonček ricotte ali kisle smetane
- 1 lonček naribane mozzarelle
- svež peteršilj
Krompir olupimo, operemo in narežemo na 3 mm debele rezine. Pekač obložimo s papirjem za peko in po njem na debelo razporedimo nariban sir.
Čez nariban sir polagamo narezan krompir, tako da vsak krompir prekriva prejšnjega, tako navpično kot vodoravno. Ko napolnimo cel pekač, krompir rahlo posolimo in potresemo s sirom. Pečico ogrejemo na 180 stopinj C, krompir pečemo 30 minut, da se lepo hrustljavo zapeče.
Medtem ko se krompir peče, v ponvi segrejemo tri žlice olivnega olja in na njem popražimo na manjše kocke narezano čebulo. Čebulo pražimo približno 15 minut, nato dodamo mleto meso. Dobro premešamo in dodamo sol, poper, paradižnik ali paradižnikovo mezgo, mleto sladko papriko in drobno sesekljan peteršilj. Mleto meso počasi dušimo približno 15 minut.
V drugi ponvi segrejemo 3 žlice olivnega olja, dodamo svežo špinačo in dušimo toliko časa, da listi ovenejo. Uporabimo lahko tudi zamrznjeno špinačo, ki jo odtajamo in podušimo na olivnem olju. Dodamo strt česen in sol, premešamo in odstavimo z ognja. Ko se špinača nekoliko ohladi, ji primešamo sir rikota ali kislo smetano. Jaz sem špinači dodala lonček kisle smetane.
Kako zavijemo krompirjev zavitek?
V tem času je krompir že lepo zapečen, zato pladenj vzamemo iz pečice. Čez krompir najprej enakomerno porazdelimo špinačo s kislo smetano. Čez špinačo nanesemo mleto meso in vse skupaj bogato potresemo z naribanim sirom.
Sedaj primemo en konec papirja za peko in krompir previdno zavijemo v zvitek. Pazimo, da nam ob straneh ne uhaja preveč nadeva. Zavitek nato previdno položimo na isti papir za peko, s katerim smo zavijali zavitek in ga še za 20 minut postavimo v pečico.
Ko je zavitek pečen, ga potresemo s svežim sesekljanim peteršiljem, narežemo in takoj ponudimo. Celoten postopek si lahko ogledate v kratkem filmčku na spletni strani tasty.co/recipe/