Kosilo.si

Ideje za kosilo

marmeladni žepki

Marmeladni žepki recept – najboljše sladice naše mladosti

Marmeladni žepki recept – sladica, ki nas spominja na mladost, ko je v času praznikov prijetno zadišalo iz kuhinje. Poleg domače orehove potice, so bili za praznike na mizi vedno tudi žepki, bogato posuti s sladkorjem v prahu.  Marmeladnim žepkom včasih rečemo tudi beli keksi, slišala sem tudi že izraz marmeladne bombice, žepki polnjeni z marmelado ali prepognjeni polnjeni piškoti. 

Za okusne marmeladne žepke poznamo več receptov, namesto marmelade lahko pripravimo tudi kakšne drug nadev. Običajno je v receptih za žepke kisla smetana.

marmeladni žepki recept
Marmeladni žepki! TUKAJ več receptov! Spekla: Mari Radej

Marmeladni žepki recept – kako preprečimo da iz žepkov ne izteka marmelada?

Priprava marmeladnih žepkov je preprosta, a pogosto se nam zgodi, da iz žepkov steče marmelada. Kaj lahko storimo, da preprečimo iztekanje nadeva? Previdni moramo biti pri izbiri marmelade!  Uporabimo lahko termostabilno marmelado, ki jo uporabljamo tudi za cvrtje krofov. Če ne želimo uporabiti kupljene marmelade, potem je najboljša domača, nekoliko bolj gosta marmelada, pri kateri za kuhanje nismo uporabili želirnega sredstva, saj želirno sredstvo pri peki poči in marmelada postane tekoča.

Za polnjene žepkov lahko uporabimo tudi domač džem, v katerem so še koščki sadja in je zato bolj gost in je manj nevarnosti da bo polnilo steklo iz žepkov. Če imamo domačo marmelado, ki ni dovolj gosta, lahko vanjo zamešamo malo mletih orehov in tako dobimo bolj gost nadev.

Za preprečevanje iztekanja marmelade lahko poskusimo pred pečenjem namazati robove z razžvrkljanim jajcem ali jih namažemo na debelo z maslom. Robove žepkov lahko poskusimo namazati tudi z vročo vodo ali beljakom, ter jih takoj nato potisnemo v vročo pečico.

Če nam iz žepkov vseeno steče nekaj marmelade tudi ni tako hudo, saj se kasneje strdi in je piškot ravno tako okusen, čeprav ni več za na kulinarično razstavo.

Krhki marmeladni žepki recept

Kot za vse sladice, tudi za marmeladne žepke poznamo več receptov. Vsi piškoti na slikah so delo Mari Radej, ki veliko receptov najde na spletni strani Kulinarika.net, seveda jih kot izkušena gospodinja pogosto prilagodi ali celo izboljša. Recept je pripravljen za 30 piškotov, v receptu ne uporabimo pecilnega praška.

Recept za krhke marmeladne žepke:

 • 350 g moke
 • 1 zavojček masla ( približno 250 g)
 • 1/2 lončka kisle smetane
 • ščepec soli
 • 1 zavojček vaniljevega sladkorja

V moko nastrgamo maslo, ogreto na sobno temperaturo. Dodamo ščepec soli, kislo smetano in vaniljev sladkor. Vse sestavine zgnetemo v krhko testo, po potrebi dodamo še malo moke, da se testo ne prijema na podlago. Testo naj malo počiva, nato ga razvaljamo na 1/2 cm debelo.

Z modelčkom izrežemo kroge, lahko tudi kakšne druge oblike, kolobarje ali kvadratke. Za izrez krogov, lahko uporabimo tudi kozarec.

Na sredino vsakega izrezanega krogca iz testa položimo marmelade, prepognemo in z vilicami stisnemo robove. Piškote pečemo pri 180 stopinjah C približno 10 minut. Ko so marmeladni žepki pečeni, jih posujemo s sladkorjem v prahu.

žepki z marmelado
Krhki žepki z marmelado! Spekla: Mari Radej TUKAJ poglej več receptov za sladice!

Marmeladni žepki

Recepte za peko marmeladnih žepkov sem poiskala tudi v starejših kuharskih knjigah, ki jih sama tudi pogosto uporabljam. Recepti so si podobni, razen drobnih odstopanj. Tokrat sem izbrala recept sestre Nikoline, ki nam recepte opiše na preprost način.

Marmeladni žepki recept:

 • 50 dag moke
 • 1 pecilni prašek
 • 25 dag margarine
 • 1 lonček kisle smetane, lahko uporabimo tudi jogurt
 • ščepec soli
 • domača marmelada
 • sladkor in vaniljev sladkor za posip

Moko presejemo s pecilnim praškom, dodamo margarino in z rokami zdrobimo v kašico. Dodamo ščepec soli, prilijemo kislo smetano in zgnetemo testo. Testo pokrijemo in ga pustimo pol ure počivati. Testo nato razvaljamo za nožev rob na debelo in z modelčkom premer 5 cm izrežemo kroge ali kolobarje.

Namesto z modelčkom, lahko izrežemo 6 cm velike kvadratke. Na vsak krog, kolobar ali kvadratek položimo žličko marmelade, prepognemo in z vilicami stisnemo robove. Če želimo preprečiti iztekanje marmelade, lahko robove premažemo z razžvrkljanim jajcem ali na debelo premažemo z maslom.

Prepognjene piškote polagamo na suh pekač. Pečico ogrejemo na 190 stopinj C, marmeladne žepke pečemo toliko časa, da narastejo in se rumeno obarvajo, to traja približno od 10 do 15 minut.  Ko so žepki pečeni, jih še vroče povaljamo v sladkorju z vanilijo.

Marmeladni žepki s sladko smetano

Žepke z marmelado lahko pripravimo po različnih receptih, odlično so iz krhkega testa. Seveda pa lahko žepke pripravimo tudi iz testa s pecilnim praškom. Našla sem zanimiv recept, kjer namesto kisle smetane dodamo sladko smetano:

 • 1 kg moke
 • ščepec soli
 • 500 g margarine
 • 2 pecilna praška
 • 2 vaniljeva sladkorja
 • 2 sladki smetani
 • 1 jajce
 • domača marmelada

Moko presejemo s pecilnim praškom, margarino raztopimo in jo zmešamo z jajcem. Vse skupaj zmešamo, dodamo vaniljev sladkor in sladko smetano. Sestavine drobno pregnetemo in naredimo dva hlebčka. Testo naj malo počiva, nato ga razvaljamo na približno 1 cm debelo.

Iz testa izrežemo kroge ali kvadrate, na sredino vsakega damo žličko marmelade. Robove zapognemo in z vilicami naredimo rob.

Pečico segrejemo na 180 stopinj C, žepke pečemo od 10 do 15 minut, da narastejo in se lepo obarvajo. Ko so žepki pečeni, še vroče povaljamo v sladkorju za posipanje.

Viri; Marmeladni žepki recept:

 • Marmeladni žepki; Kulinarika.net
 • Marmeladni žepki; Recepti sestre Nikoline
Show Buttons
Hide Buttons