Kremšnita v kozarcu

posted in: Aktualno, Sladice | 0

Kremšnita v kozarcu je preprosta, hitro pripravljena sladica. Le kdo ne mara kremšnite? Kremšnita je kultna sladica, najbolj poznana je seveda blejska kremšnita, ki jo pripravljajo po strogo varovanem receptu.

Vendar za pripravo kremnih rezin vendarle potrebujemo več časa, medtem ko je kremšnita v lončku preprosta za pripravo. Bolj izkušene pekarice običajno listnato testo za kremšnite v kozarcu pripravijo same, lahko pa uporabimo že pripravljeno.

kremšnita v kozarcu
Kremšnita v kozarcu Slika: Mari Radej

Kremšnita v kozarcu

Kremšnito v kozarcu lahko pripravimo po res hitrem postopku, tako da uporabimo že pripravljeno listnato testo in že pripravljeno mešanico za vaniljevo kremo. Priprave pa se lahko lotimo po malo daljšem postopku in sami spečemo listnato testo in pripravimo domačo vaniljevo kremo.

Če se boste odločili za daljši postopek, bom v nadaljevanju napisala recept za listnato testo in za vaniljevo kremo. Če pa se boste lotili hitrega postopka, pa samo sledite navodilom. Kremšnite v kozarčku postrežemo kot sladico pri kosilu, pri nas je običajno na jedilniku takrat, ko postrežem kakšno jed na žlico. 

Recept za listnato testo za kremšnite v kozarcu

 • 25 dag moke
 • 25 dag hladnega masla
 • 1/4 žličke soli
 • 1 žlička limoninega soka
 • 125 ml hladne vode

Recept za listnato testo po korakih:

 1. Moko presejemo in naredimo v sredini jamico. V jamico damo sol, limoni  sok in 5 dag hladnega masla, ki ga razrežemo na koščke.
 2. Moko in maslo s prsti tremo, da dobimo mešanico, podobno debelim drobtinam. Po potrebi dodamo malo vode. Testo s pomočjo noža za testo režemo in obračamo toliko časa, da dobimo srednje trd testen cmok.
 3. Testo zavijemo v folijo in ga za 15 minut postavimo v hladilnik. Preostalo maslo rahlo potresemo z moko, ga malo potolčemo in razvaljamo v kvadrat s stranico 15 cm.
 4. Ohlajeno testo razvaljamo v kvadrat s stranico 30 cm, tako da je v sredini nekoliko debelejše. Masleni kvadrat položimo na sredino razvaljanega testa in pokrijemo s testom, robove tesno stisnemo skupaj.
 5. Tako sestavljeno testo potresemo z moko, ga dvakrat razvaljamo in zapognemo, zavijemo v folijo in damo na hladno za 15 minut.
 6. Ohlajeno testo razvaljamo na približno 1 cm debeline in preložimo v pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Testo pred peko večkrat prebodemo.
 7. Listnato testo pečemo pri 200 stopinjah C toliko časa, da se obarva rahlo rjavo. Iz testa lahko izrežemo tudi poljubne vzorčke, srčke ali lunice, ter jih prav tako spečemo in uporabimo za dekoracijo sladice.

Recept za vaniljevo kremo s pudingom

 • 1 vaniljev puding
 • 1 rumenjak
 • 3 dl mleka
 • 12 dag sladkorja
 • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
 • 1 žlička ruma
 • 10 dag masla

Recept za vaniljevo kremo po korakih:

 1. V malo mleka zamešamo puding in rumenjak. Preostalo mleko zavremo, dodamo sladkor in zavitek vaniljevega sladkorja. Med mešanjem prilivamo razmešani puding.
 2. Ko mešanica zavre, je puding že zgoščen, zato posodo odstavimo z ognja. Posodo postavimo v hladno vodo, da se na vrhu naredi mrenica.
 3. V ohlajeno kremo prilijemo rum in penasto umešamo maslo. Vaniljevo kremo za nekaj časa postavimo v hladilnik. 
kremšnita v kozarcu recept
Kremšnita v kozarcu z dekoracijo srčkov iz listnatega testa Slika: Mari Radej

Kako sestavimo kremšnito v kozarcu?

 1. Pripravimo visoke dekorativne kozarce in na dno nadrobimo pečeno listnato testo. 
 2. Čez nadrobljeno listnato testo nabrizgamo ali z žlico naložimo ohlajeno vaniljevo kremo. 
 3. Stepemo sladko smetano in jo nabrizgamo čez vaniljevo kremo.
 4. Kremšnite v kozarčku okrasimo s pečenimi liki iz listnatega testa.
 5. Preden kremšnite v kozarcu postrežemo, jih za dve uri postavimo v hladilnik.
sladice v kozarčku
Sladice v kozarčku Za več receptov klikni TUKAJ! Slika: Mari Radej