Prežganka je preprosta juha, ki se je najbolje spomnimo iz otroštva, saj so nam jo postregli, ko se nas je loteval prehlad ali smi imeli prebavne težave. A mnogi ne marajo prežganke, mogoče tudi zaradi pražene moke. Pri nas namesto prežganke postrežem milijonsko juho, ki malo spominja na prežganko, samo da je pripravljena na osnovi zdroba in naribanega korenčka. Več preverjenih receptov za pripravo prežganke najdeš na tej povezavi: Prežganka – kako pripravimo prežgano juho?
🥣 Kaj imate raje – milijonsko juho ali prežganko? 🍲
⏱ Čas priprave
- Milijonska juha: 25 minut
- Prežganka: 15 minut
Avtor: Karmen Valant 👩🍳
⚡ Prehranske vrednosti (na porcijo)
- Milijonska juha: ~139 kcal, 5 g beljakovin, 6 g maščob, 12 g ogljikovih hidratov
- Prežganka: ~180 kcal, 4 g beljakovin, 10 g maščob, 20 g ogljikovih hidratov
✨ Milijonska juha – kremasta klasika iz korenčka
Milijonska juha je ena najbolj priljubljenih preprostih juh. Njena osnova so korenček, zdrob in jajca, kar ustvari nežno kremasto teksturo in sladek okus. Ime je dobila zato, ker iz skromnih sestavin nastane »bogata« juha, vredna milijona. Poglej več: Milijonska juha z naribanim korenčkom – hitra in okusna
🥄 Recept za milijonsko juho
Sestavine (za 4 porcije):
- 1 žlica masla 🧈
- 300 g korenčka 🥕 (nariban)
- 2 žlici pšeničnega zdroba
- 1 l zelenjavne ali mesne jušne osnove
- 2 jajci 🥚 (rahlo razžvrkljani)
- sol, poper po okusu
- svež peteršilj 🌿
Postopek priprvae po korakih
- V loncu segrejemo maslo in dodamo nariban korenček. Pražimo 5 minut, da zadiši.
- Primešamo zdrob in ga na hitro popražimo.
- Zalijemo z jušno osnovo, začinimo s soljo in poprom ter zavremo.
- Kuhamo 15 minut, da se korenček zmehča.
- Jajci rahlo razžvrkljamo in ju vlijemo v juho med stalnim mešanjem.
- Kuhamo še 2 minuti, da se jajce zakrkne.
- Postrežemo vroče, posuto s svežim peteršiljem.
🥣 Prežganka – slovenska tradicija
Prežganka je značilna slovenska juha, ki nastane iz pražene moke na maščobi, zalite z vodo ali jušno osnovo. Je skromna, a krepčilna jed, ki so jo pogosto postregli ob hladnih zimskih dneh, tudi za lajšanje prehlada in želodčnih težav. 
🍲 Recept za prežganko
Sestavine (za 4 porcije):
- 3 žlice moke
- 2 žlici olja ali masla
- 1 l vode ali zelenjavne jušne osnove
- 2 stroka česna 🧄
- 1 žlička mlete rdeče paprike 🌶
- sol, poper, kumina
Postopek po korakih
- Na maščobi popražimo moko, da postane zlato rjava.
- Dodamo česen in papriko, hitro premešamo.
- Zalijemo z vodo ali jušno osnovo in dobro premešamo, da ni grudic.
- Dodamo sol, poper in kumino.
- Posebej razžvrkljamo jajce in ga med nenehnim mešanjem zakuhamo v vrelo prežganko.
- Kuhamo še kakšno minuto, da jajce zakrkne, nato juho takoj postežemo. Po želji postežemo z drobno sesekljanim peteršiljem ali drobnjakom.
🔎 Razlika med juhama
Milijonska juha temelji na korenčku, zdrobu in jajcu – nežno sladka in kremasta.
Prežganka pa je moka pražena na maščobi, zalita z vodo – preprosta, krepčilna in tradicionalna.
❓ Najpogostejša vprašanja
- Zakaj se imenuje milijonska juha? – Ker iz skromnih sestavin nastane bogata in polnega okusa juha.
- Lahko pripravim brez jajca? – Da, juha bo manj kremasta, a še vedno okusna.
- Katera juha je bolj nasitna? – Milijonska juha, ker vsebuje korenček in zdrob.
- Kaj lahko dodam v prežganko? – Jajce, krompir ali malo čebule za bolj poln okus.
- Ali so primerne za otroke? – Da, obe juhi sta blagi in hranljive.
🌍 Različice juh
- 👉 Milijonska juha s polento namesto zdroba
- 👉 Milijonska juha z dodanim porom ali bučko
- 👉 Prežganka z razžvrkljanim jajcem
- 👉 Prežganka z dodatkom krompirja
- 👉 Milijonska juha z gobami
Ne prezri TOP receptov in idej za krepčilne juhe
Kako skuhamo svilnato kremno juho iz cvetače s smetano, ki vedno uspe?
Najboljša juha iz lisičk – recept za poletno razvajanje
Domača goveja juha: Tradicionalni recept za popolno nedeljsko kosilo
Grahova juha v 25 minutah – Okusna, hranljiva in popolna za vsak dan!
- Kurja juha – tradicionalna domača juha
Domača fižolova juha – bogat in okusen recept za popolno jed na žlico!



