Kosilo.si

Ideje za kosilo

Sočna svinjska krača

🔥 Tradicionalna pečena krača po domače – recept iz babičine kuhinje

Avtorica: Karmen Valant

Posodobljeno:

Najboljša pečena krača! Počasi pečena krača je odlična ideja za nedeljsko kosilo. No, seveda lahko to kulinarično poslastico postavimo na mizo prav vsak dan, a v nedeljo običajno pripravimo bolj bogato kosilo.

Hrustljavo zapečeno kračo postrežemo s praženim krompirjem in solato. Seveda prej ne sme manjkati goveja juha, pa tudi sladica za povrh se prileže. Danes bomo svinjske krače počasi pekli v pečici.

Najboljša pečena krača!
Svinjska krača počasi pečena v keramičnem pekaču s pokrovom.

🔥 Tradicionalna pečena krača po domače – recept iz babičine kuhinje

🥩 Čas priprave in prehranske vrednosti

⏱️ Faza priprave⌛ Trajanje🔥 Energijska vrednost💪 Beljakovine🧈 Maščobe🍞 Ogljikovi hidrati
🔪 Priprava15 minut120 kcal22 g3 g0 g
🔥 Pečenje2–3 ure🔄 Enote se povprečno ohranijo, odvisno od velikosti krače
✅ Skupaj2 h 15 min – 3 h 15 min~120 kcal~22 g~3 g~0 g

📌 *Prehranske vrednosti so izračunane za 100 g pečene krače in so okvirne.*

👩‍🍳 Avtorica recepta: Karmen Valant

Koliko časa se peče krača? Krača, težka od enega do dveh kilogramov bo potrebovala najmanj dve do tri uri peke, da bo meso resnično mehko. Pravilno pečena krača mora biti zunaj hrustljavo zapečena, meso v notranjosti pa mora biti mehko in sočno.

Preden kračo postavimo v pečico, v kožo večkrat zarežemo, v zareze potlačimo nekaj strokov česna in sol. Za res najboljšo svinjsko kračo, pripravimo marinado in z njo natremo meso, ter ga čez noč postavimo v hladilnik. Seveda lahko krače spečemo brez predhodnega mariniranja, v tem primeru kožo pred pečenjem zarežemo in cele krače dobro natremo s soljo ali mešanico začimb. 

Kako pripravimo marinado za svinjsko kračo?

Svinjsko kračo lahko seveda spečemo brez marinade, a če imamo čas, da pustimo kračo čez noč v marinadi, bo meso še okusnejše. Svinjsko kračo lahko postrežemo tudi pri pustni pojedini, kjer pa seveda ne smejo manjkati krofi. Recept za najboljše krofe najdete TUKAJ!

Sestavine za pečeno kračo

  • sol in poper
  • 1 žlička kumine v zrnju
  • 1 žlička mlete kumine
  • 1 žlička gorčičnih semen
  • osmukani lističi rožmarina
  • olivno olje
  • 4 stroki česna
krača v marinadi
Kračo operemo, osušimo in po vrhu večkrat zarežemo. V zareze potisnemo stroke česna in kračo natremo s soljo. Nato kračo položimo v posodo z marinado, pokrijemo in čez noč postavimo v hladilnik.

Recept po korakih – najboljša pečena krača

  1. Rožmarin osmukamo in lističe drobno sesekljamo.
  2. Pripravimo večjo posodo s pokrovom, ki je tako velika, da gre vanjo cela krača.
  3. V posodi zmešamo poper, kumino v zrnju, mleto kumino, gorčična semena in drobno sesekljane lističe rožmarina. Prilijemo olivno olje in premešamo.
  4. Kračo po vrhu večkrat zarežemo, tako da dobimo nekakšno mrežo. V zareze položimo stroke česna, nato kračo natremo s soljo in postavimo v posodo z marinado. Nato celo kračo natremo še z marinado.
  5. Kračo čez noč ali za najmanj tri ure postavimo v hladilnik. 

Kako pravilno spečemo svinjsko kračo?

Kračo lahko spečemo na več načinov. Lahko jo položimo na pekač, v katerem smo razgreli svinjsko mast in jo počasi pečemo v pečici. Krače lahko prej tudi popečemo z vseh strani, jih prelijemo z marinado in postavimo v ogreto pečico.

Spečemo pa jih lahko tudi v pokritem pekaču, ki ga pol ure pred koncem pečenja odkrijemo, da se koža po vrhu lepo zapeče. V današnjem receptu bomo krače najprej čez noč marinirali in nato počasi spekli.

krača in pražen krompir
Počasi pečena svinjska krača in pražen krompir
  1. Kračo smo celo noč marinirali in sedaj je čas da jo spečemo. Pečico ogrejemo na 180 – 200 stopinj C.
  2. V pekaču razgrejemo žlico svinjske masti in nanjo položimo marinirano kračo. Čez prelijemo marinado, ki je ostala v posodi. Kračo najprej pečemo odkrito, da se z vseh strani lepo zapeče.
  3. Ko se krača z vseh strani lepo obarva, prilijemo čisto govejo juho, ki naj sega približno 10 cm visoko. Pekač pokrijemo in kračo počasi dušimo najmanj 2 uri. Kračo med pečenjem večkrat obrnemo in prilijemo vročo juho ali vodo.
  4. V pekač lahko položimo tudi narezano jušno zelenjavo; čebulo, por in korenček, ki jih kasneje pretlačimo skupaj z juho in mesnim sokom, ki bo nastal med pečenjem.
  5. Po 2 urah počasnega dušenja, pekač odkrijemo in pečemo še toliko časa, da se krača po vrhu lepo zapeče.
  6. Počasi pečeno svinjsko kračo postrežemo s praženim krompirjem in solato.
pečena krača v pečici
Pečena krača postrežena s praženim krompirjem in zelenjavno omako.

Koristni nasveti in najpogostejša vprašanja o pripravi svinjske krače

Vprašanje/NasvetOdgovor/Podrobnosti
Kako dolgo peči svinjsko kračo?Kračo običajno pečemo 2–3 ure pri temperaturi 180–200 °C, odvisno od velikosti.
Ali je treba kračo pred peko kuhati?Kračo lahko pred peko kuhate 1 uro, da postane mehkejša in se skrajša čas peke.
Kako doseči hrustljavo skorjo?Na koncu peke zvišajte temperaturo na 220 °C ali uporabite funkcijo ventilacije.
Katera začimba je najboljša za kračo?Sol, poper, česen, kumina, majaron in rožmarin so odlične izbire za začinjanje krače.
Kako preprečiti, da bi krača postala suha?Med peko kračo redno prelivajte z maščobo ali pivom ter jo pečite pokrito z alu folijo.
Ali je treba kračo marinirati?Mariniranje je priporočljivo, saj izboljša okus in mehkobo – uporabite mešanico piva, česna in zelišč.
Kakšna je najboljša priloga za kračo?Klasične priloge so pražen krompir, kislo zelje, rdeče zelje ali domači kruh.
Kako preveriti, ali je krača pečena?Z nožem ali vilicami prebodite meso – sok mora biti čist in brez rdečih odtenkov.
Kako izbrati dobro kračo?Izberite kračo z ravno prav maščobe, brez nepravilnosti in s svetlo rožnato barvo mesa.
Ali je mogoče kračo peči v pečici brez kuhanja?Da, vendar bo potrebna daljša peka (3 ure) pri nižji temperaturi (180 °C) za mehkobo mesa.

Priporočam recepte s svinjskim mesom

Svinjska pečenka

svinjska pečenka

Svinjska pečenka z nadevom iz lisičk in jurčkov

svinjska pečenka polnjena z jurčki in lisičkami

Svinjska pečenka in pražen krompir

svinjska pečenka in pražen krompir

Svinjska rebrca

svinjska rebrca

Ocenite recept!

Show Buttons
Hide Buttons
Kosilo.si
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.