Polnjene pohane marele ali nadevane panirane dežnikarice so okusna jesenska gobja jed. Macrolepiota procera ali orjaški dežnik je izjemno cenjena goba v kulinariki, ki jo najdemo predvsem v jesenskem obdobju. Gre za eno izmed najbolj prepoznavnih gob zaradi njenega velikanskega klobuka, ki lahko doseže premer tudi do 40 cm. Marela je zelo priljubljena zaradi svojega nežnega okusa in vsestranskosti v kuhinji.
Marela je enostavna za prepoznavanje zaradi svojega velikega klobuka, ki je značilno belkasto-rjav z luskinami. Kadar je mlada, je klobuk še zvit, pri zrelosti pa se povsem razpre kot dežnik. Marela ima nekaj nevarnih dvojnic, kot je npr. strupeni dežnik (Chlorophyllum molybdites), ki raste v podobnih okoljih. Zato je izjemno pomembno, da se prepričate, da resnično nabirate prave marele.
Polnjene pohane marele
Marele ali dežnikarice najpogosteje pohamo oz. paniramo, lahko pa jih pripravimo tudi po drugih zanimivih receptih. Odlične so polnjene z različnimi nadevi, pripravimo jih lahko v pečici ali popečemo na žaru. Marele lahko dodamo tudi v gobjo juho, odlično se dopolnjuje z jurčki.
Danes bomo pripravili panirane nadevane dežnikarice. Za pripravo odlične gobje jedi bomo potrebovali mlade marele, ki še niso razvile značilnega klobuka.
Sestavine za polnjene pohane marele
- mlade, še neodprte marele
- nariban sir
- šunka ali panceta
- svež peteršilj
- 2 jajci
- drobtine
- moka
- sol
- olje za cvrenje
Recept po korakih za polnjene pohane marele
- Naberemo še neodprte mlade marele, pazimo, da jih ne zamenjamo s kakšno strupeno gobo.
- Marele očistimo samo s čopičem, ni jih potrebno spirati pod vodo. Previdno odstranimo peclje, da pri klobuku ne nastane prevelika odprtina.
- Sir naribamo, panceto ali šunko narežemo na čisto majhne kocke, peteršilj drobno sesekljamo. Vse skupaj zmešamo in z maso napolnimo marele.
- Marele lahko napolnimo tudi samo z naribanim sirom, ki mu dodamo strt česen in sveže sesekljan peteršilj.
- Razžvrkljamo jajca in jih solimo. V drug krožnik stresemo drobtine in še v enega moko. Nadevane dežnikarice najprej povaljamo v moki, nato v razžvrkljanih jajcih in nazadnje v drobtinah.
- V večji ponvi segrejemo olje in polnjene marele zlato rjavo ocvremo. Pohane marele takoj postrežemo!