Sataraš z jajci

Sataraš je zelenjavna jed, ki se je v originalnem receptu pripravljala samo z zelenjavo, postregli pa so jo s kruhom. Nam je bližji recept sataraš z jajci, ki ga običajno pripravimo kadar nam ostaja sveža zelenjava. Osnova za pripravo sataraša sta paradižnik, paprika in čebula.

sataraš z jajci

Originalni recept za sataraš prihaja iz južne Madžarske, iz pokrajine Baranja. Sataraš lahko postrežemo kot toplo predjed, če pa dodamo jajca, lahko jed ponudimo tudi kot glavni obrok, zraven se poda sveže pečen beli kruh. Sataraš lahko pripravljamo tudi v pečici, spravimo ga lahko tudi kot ozimnico in ga kasneje pripravimo z jajci ali ga dodamo testeninam ali rižotam.

Sataraš z jajci

  • 3 žlice olivnega olja
  • 2 čebuli
  • 6 paprik
  • 6 paradižnikov
  • sol
  • 3 jajca
  • poper

Paradižnik, paprike in čebulo očistimo. Čebulo drobno sesekljamo, papriko narežemo na pol cm debele rezine, paradižnik olupimo, odstranimo semena in grobo narežemo. Na olju zarumenimo čebulo, dodamo narezano papriko in dušimo toliko časa, da se zmehča. Dodamo narezan paradižnik, sol in poper. Premešamo in dušimo na zmernem ognju, da se zelenjava zmehča in voda izpari.

Jed večkrat premešamo in pazimo da se ne prismodi. Ko se na dnu posode pokaže maščoba, dodamo stepena jajca in mešamo, da zakrknejo. Sataraš z jajci ponudimo s kruhom, ali kot prilogo k testeninam, poda se tudi h krompirju. Sataraš lahko pripravimo tudi s pečeno sesekljano slanino. 

Sataraš v pečici

Sataraš lahko pripravimo tudi v pečici, običajno ga na takšen način pripravljamo za ozimnico.

  • žlica masti
  • 1 čebula
  • 1 strok česna
  • 4 paradižniki
  • 4 paprike
  • žlička soli
  • žlička sladkorja
  • sveža bazilika

Pečico predhodno ogrejemo na 200 stopinj. V pekaču razpustimo mast in na njej prepražimo drobno sesekljano čebulo, nato dodamo še sesekljan česen. Papriko in paradižnik narežemo, ter dodamo k čebuli. Dodamo še sol in sladkor, lističe bazilike in vse skupaj dobro premešamo.

Pekač damo v pečico in pri 200 stopinjah C pečemo približno 1 uro in pol. Še vroč sataraš nadevamo v čiste kozarce za vlaganje, jih dobro zapremo in počasi ohladimo. Hranimo v hladnem prostoru, tako pripravljen sataraš lahko uporabimo kot prilogo v zimskem času, ga dodamo k testeninam ali rižotam.

Srbski sataraš

Tudi za sataraš poznamo več receptov, zanimiv je zapečen sataraš ali srbski sataraš. Zanimivost pri tem receptu je ta, da dodamo piščančje meso, zapečeno slanino in sir.

  • 1/2 kg piščančjega mesa
  • 2 čebuli
  • 4 paradižnike
  • 3 rdeče paprike
  • 1 korenček
  • 100 g slanine
  • 150 g naribanega sira
  • 4 jajca
  • sol in poper
  • 2 žlici olivnega olja
  • limonin sok

V večji ponvi na olivnem olju prepražimo drobno sesekljano čebulo. Dodamo drobno narezan korenček in na kocke narezano slanino. Piščančje meso narežemo na kocke, ga pokapljamo z limoninim sokom in solimo. Meso dodamo k čebuli in nekaj časa pražimo.

Nato dodamo na rezance narezano papriko in jed po potrebi malo zalijemo z kurjo juho ali  z govejo juho. Ko se meso malo zmehča, dodamo na kocke narezan paradižnik. Jed naj počasi vre, da se meso in zelenjava zmehčata, po okusu solimo in popramo.

Ko se meso in zelenjava zmehčata, damo jed v pekač, potresemo  z naribanim sirom in na vrh ubijemo jajce. Pečemo pri 200 stopinjah C, toliko časa, da jajca zakrknejo.