Zelenjava na žaru – 10 super receptov za pripravo zelenjave na žaru

Zelenjava na žaru je odlična priloga k mesnim jedem, ki jih v poletnem času pripravljamo na žaru. V času piknikov in sproščenih poletnih kosil, lahko poleg mesnih jedi, ponudimo tudi zelenjavo. Običajno zelenjavo pripravimo v solati, paradižnik ali papriko lahko samo narežemo, posolimo in ponudimo.

Vendar bo naš poletni obrok še boljši, če bomo k jedem z žara ponudili še pečeno zelenjavo. Katera zelenjava je primerna za peko na žaru? Na žaru lahko popečemo skoraj vso poletno zelenjavo, najbolje se obnesejo jajčevci, bučke, šparglji, paprike in tudi paradižnik. Preden zelenjavo spečemo, jo začinimo in dodamo malo olivnega olja.

zelenjava na žaru
Bučke na žaru

Zelenjavo lahko nekaj časa pred pečenjem pustimo v marinadi, tako bo zelenjava na žaru še boljša. Kako dolgo pečemo zelenjavo na žaru? Pogosto nismo prepričani, koliko časa naj zelenjavo pustimo nad ognjem. Različna zelenjava potrebuje različen čas pečenja, vso zelenjavo pečemo tako dolgo, da se zmehča in se rahlo zapeče.

Za paprike bo dovolj osem do deset minut, bučke, jajčevce in gobe pečemo največ sedem minut, za šparglje in mlado čebulo pa je dovolj štiri minute. Žar mojstri z izkušnjami seveda točno vedo kako in koliko časa je potrebno za določeno zelenjavo, tisti, ki pa smo manj vešči, pa se bomo držali navodil in receptov.

Zelenjava na žaru

Zelenjava na žaru pri pečenju ohrani veliko koristnih učinkovin, vendar pazimo, da je ne zažgemo. Zažgane jedi tvorijo različne rakotvorne snovi. Zelenjave, ki ne potrebuje veliko časa za peko, pred pečenjem ne blanširamo. Drugače pa je z zelenjavo, ki potrebuje več časa, da se zmehča. To so predvsem krompir ali korenje, ki jih pred peko na žaru blanširamo. Blanširanje je dobro tudi zato, da je kasneje vsa zelenjava pečena isti čas.

Seveda lahko pred pečenjem blanširamo vso zelenjavo, s tem bomo ohranili tudi več koristnih učinkovin, zelenjavna pa bo ohranila lepe živahne barve. Ko pripravljamo zelenjavo za žar, bodimo pozorni tudi na to, katere zelenjava se med seboj ne ujema in katera zelišča in začimbe se ujemajo z določeno zelenjavo.

5 skrivnosti za pripravo zelenjave na žaru

Ste ljubitelj zelenjave na žaru? Potem morate osvojiti vse skrivnosti in trike, da boste pripravili popolno zelenjavo na žaru:

  • Zelenjavo pred pečenjem na žaru vedno malo premažemo z olivnim oljem. Seveda ne smemo pretiravati, saj če zelenjavo preveč naoljimo, bo olje med peko kapljajo na žar. S tem, da zelenjavo premažemo z olivnim oljem, preprečimo, da se med peko izsuši.
  • Posebej pozorni moramo biti na to, da se različna zelenjava peče različno dolgo. To rešimo tako, da vso zelenjavo najprej popečemo na močnejšem ognju, nato pa jo prestavimo na najbolj hladen del žara in jo tam počasi pečemo do konca.
  • Zelenjavo lahko na pikniku spečemo tudi v foliji! V foliji se najlepše speče krompir in vse korenovke. Folijo položimo na pult in jo pokapljamo z olivnim oljem. Po foliji najprej v enem sloju porazdelimo narezano zelenjavo, da se rahlo prekriva. Folijo nato z vseh strani prepognemo čez zelenjavo in vse skupaj postavimo na rešetko žara, ter pokrijemo. Zelenjava v foliji bo pečena približno v 15 minutah in bo ohranila vse okuse in arome.
  • Če želimo skrajšati čas pečenja zelenjave in si olajšati obračanje, potem zelenjavo narežemo na manjše kose in jih nataknemo na nabodalo. Zelenjavo na nabodalu bomo na pikniku lažje postregli.
  • Vso zelenjavo, ki jo bomo pekli na žaru, narežemo na bolj majhne kose, takšne za en grižljaj. Naši gostje bodo raje posegali po pečeni zelenjavi, ki je narezana na manjše koščke, kot da spečemo velike kose.

Mešana zelenjava na žaru

Ko izbiramo zelenjavo, ki jo bomo pekli na žaru, lahko kombiniramo zelenjavo, ki se peče dlje časa, ali pa izberemo zelenjavo, ki je pečena približno isti čas. V današnjem receptu smo izbrali poletno sezonsko zelenjavo, ki bo pečena isti čas. Okus bomo izboljšali s prelivom iz balzamičnega kisa, olivnega olja, strtega česna in svežega rožmarina. 

Zelenjava za žar:

  • stročji fižol
  • rdeča paprika
  • oranžna paprika
  • bučke
  • rumena buča
  • rdeča čebula
  • cvetke brokolija
  • šparglji
  • jajčevci

Preliv za pečeno zelenjavo:

  • 1 žlica balzamičnega kisa
  • 1 žlica olivnega olja
  • sol
  • 1 strok strtega česna
  • 1/2 čajne žličke svežega rožmarina

Vso zelenjavo narežemo na večje kose, stročji fižol pustimo cel, brokoli razdelimo na cvetke. Žar segrejemo na srednjo temperaturo od 190 do 230 stopinj C, zelenjavo lahko pečemo neposredno na rešetki. Iz olivnega olja, balzamičnega kisa, soli, strtega česna in svežega rožmarina pripravimo preliv, ki ga zmešamo z zelenjavo.

Zelenjavo položimo na rešetko in jo pečemo od 14 do 17 minut, vmes jo večkrat obrnemo. Zelenjava na žaru je odlična priloga k mesnim jedem z žara.

Bučke na žaru

Na žaru lahko spečemo mešano zelenjavo, ali pa kot prilogo pripravimo samo eno vrsto zelenjave. Na poletnih piknikih so zelo priljubljene bučke na žaru, ki se odlično ujemajo z jajčevci na žaru. Bučke na žaru lahko ponudimo kot predjed ali kot prilogo k mesu na žaru.

Recept za bučke na žaru:

  • 1 kg bučk
  • 2 stroka česna
  • 50 ml olivnega olja
  • balzamični kis
  • listki sveže mete
  • sol

Bučke operemo, olupimo in jih po dolgem narežemo na na približno 1/2 cm debele rezine. Segrejemo žar in bučke porazdelimo po rešetki in jih na vsaki strani pečemo približno pet minut. V skodelici zmešamo balzamični kis, olivno olje, sol in strt česen.

Pečene bučke položimo na krožnik, jih prelijemo z prelivom, dodamo malo grobo narezanega česna in nekaj listkov sveže mete. Pečene bučke pustimo kakšno uro počivati in jih šele nato ponudimo, v tem času se bodo prepojile z prelivom in bodo še bolj okusne.

Pečena paprika na žaru

Paprike na žaru so odlična poletna priloga, ki se poda k vsem mesnim jedem z žara. Na žaru lahko spečemo rdeče, rumene ali zelene paprike, ki so odličen vir vitaminov. Za boljši okus jih bomo začinili z mešanico belega vina, olivnega olja, soli, česna in peteršilja. 

Recept za pečene paprike na žaru:

  • 2 rdeči papriki
  • 2 rumeni papriki
  • 2 stroka česna
  • sol in poper
  • olivno olje
  • svež peteršilj

Paprike operemo pod tekočo vodo, osušimo in odstranimo pecelj. Paprike prerežemo na pol, odstranimo semena in narežemo na 2 cm debele trakove. Žar segrejemo na srednjo temperaturo in ga rahlo namastimo z olivnim oljem.

Ko je žar primerno segret, paprike položimo na mrežo z notranjo stranjo navzdol, ji pečemo pet minut, obrnemo in pečemo še tri minute. Ko so paprike pečene, jih preložimo na krožnik in nežno odstranimo kožo. 

Česen olupimo in drobno sesekljamo, prav tako drobno sesekljamo svež peteršilj. Česen in peteršilj zmešamo z olivnim olje, dodamo sol in poper in dobro zmešamo. S prelivom začinimo paprike, počakamo pet minut, da se prepojijo s prelivom in ponudimo.

Mlad krompir na žaru

Mlad krompir na žaru je prav gotovo najbolj okusna poletna priloga. Pri peki mladega krompirja na žaru moramo biti previdni pri temperaturi, žar mora biti ravno prav ogret. Če je prevroč, bomo krompir zažgali, če bo premalo ogret pa se ne bo lepo spekel. Krompir lahko pred pečenjem pet kuhamo, a mlad krompir se običajno lepo speče tudi brez predhodnega kuhanja.

Recept za mlad krompir na žaru:

  • 1/2 kg mladega rumenega krompirja
  • poper in sol
  • olivno olje
  • rožmarin

Mlad krompir dobro operemo, po potrebi ga zdrgnemo s krtačo, da odstranimo sledi zemlje. Krompir z olupkom vred narežemo na približno 1 cm debele rezine. Krompir prelijemo z mrzlo vodo in ga pustimo najmanj pol ure.

Medtem segrejemo žar, krompir odcedimo in pokapljamo z olivnim oljem. Še moker krompir ali pokapljan z olivnim oljem položimo na mrežo ali plato in ga počasi pečemo približno 15 minut, vsakih pet minut ga obrnemo, da se ne zažge.

Ko je krompir pečen, ga preložimo na krožnik, začinimo s soljo, poprom, olivnim oljem in svežim rožmarinom. 

Jajčevci na žaru

Jajčevci na žaru so okusna in hitro pripravljena priloga k mesnim jedem z žara. Za resnično odlične malancane na žaru, jih nekaj ur prej položimo v marinado. Preprosto marinado pripravimo iz olivnega olja, balzamičnega kisa, česna, timijana ali mete. Dlje bomo jajčevce pustili v marinadi, bolj okusni bodo.

Recept za jajčevce na žaru:

  • 2 okrogla jajčevca
  • 10 žlic olivnega olja
  • 2 žlici balzamičnega kisa
  • timijan
  • origano
  • sol in poper
  • 2 stroka česna

Za peko na žaru so najboljši okrogli jajčevci, ker jih lažje narežemo in pečemo, seveda lahko uporabimo tudi podolgovate. Jajčevce z ostrim nožem narežemo na približno 5 cm debele rezine. Segrejemo žar, za peko jajčevcev mora biti zelo vroč.

Narezane jajčevce položimo na rešetko in jih na vsaki strani pečemo od minute do dveh. Kako vemo, da so jajčevci dovolj pečeni? Na dovolj pečenem jajčevcu se mora videti temna proga od mreže, vendar ne sme biti preveč globoka, saj s tem jajčevce izsušimo.

V večji posodi, kamor bomo položili pečene jajčevce, zmešamo olivno olje, balzamični kis in polovico origana, ki ga lahko nadomestimo s timijanom ali meto. Dodamo olupljen in grobo narezan česen, ter vse skupaj dobro premešamo.

V marinado položimo nekaj kosov pečenih jajčevcev, jih premešamo z marinado, ter solimo in popramo. Če je potrebno dodamo še olivno olje in kis, po okusu solimo in premešamo. Jajčevce pustimo v marinadi najmanj pol ure preden jih postrežemo.

jajčevci na žaru
Jajčevci na žaru

Zapečeni jajčevci s paradižnikom

Zelenjava na žaru kot priloga mesnim jedem

Sezonska zelenjava na žaru

Zelenjava na žaru je odlična priloga mesnim jedem z žara, postrežemo jo lahko tudi kot samostojni obrok.

  • 300 g bučk
  • 800 g paprike
  • 450 g jajčevcev
  • 200 g paradižnika
  • sol in poper

Vso zelenjavo najprej temeljito operemo pod tekočo vodo in osušimo. Bučke in jajčevce narežemo na rezine, debele približno 5 mm. Paprikam odstranimo zgornji del, jih razpolovimo in odstranimo semena. Paprike najprej narežemo na rezine in nato velike kocke. Paradižnik narežemo na 5 mm debele rezine.

Ko imamo vso zelenjavo narezano, pripravimo žar. Ko je žar primerno ogret, popečemo vso zelenjavo. Paprike razpredimo na žar eno poleg druge, pečemo jih pet minut in jih ves čas obračamo, da se enakomerno zapečejo. Nato na žar položimo narezane bučke, pečemo jih 3 minute. Takoj nato na žar položimo jajčevce in jih prav tako pečemo 3 minute. Vso zelenjavo ves čas obračamo, da se enakomerno zapeče.

Na koncu na žar položimo narezane paradižnike, pečemo jih 4 minute. Ko je vsa zelenjava pečena, jo položimo na krožnik in začinimo s soljo, poprom in olivnim oljem.

Viri: Zelenjava na žaru: