Nadevan piščanec v pečici je kulinarična posebnost, ki je ne pripravljamo vsak dan, pač pa ob posebnih priložnostih. Namesto tradicionalnega nadevanega božičnega purana, lahko za Božično večerjo pripravimo polnjeno kokoš. Nadevan piščanec s prilogo in okusne božične sladice, nam lahko pričarajo čarobno Božično večerjo. Polnjenega piščanca lahko pripravimo tudi ob drugih svečanih priložnostih.
Poznamo več receptov za nadev, najbolj poznan je kruhov nadev, ali kruhova fila. Nadev za piščanca lahko pripravimo tudi s slanino, zelenjavo, krompirjem ali celo s slivami.
Nadevan piščanec v pečici – kako pečemo mladega piščanca?
Pri pečenju perutnine moramo upoštevati nekaj pravil, predvsem je pomembna starost perutnine. Mladega piščanca v pečici pečemo najprej pri 220 stopinjah C, da se zapeče najprej od zunaj, nato temperaturo znižamo na 200 ali 170 stopinj C in piščanca pečemo še približno 1 uro.
Če pečemo pri nižji temperaturi, se bo izcedilo več mesnega soka. Pripravimo lahko tudi nadevano starejšo kokoš, ki pa jo pečemo nekoliko dlje, tudi do 2 uri, odvisno od teže kokoši.
Nadevan piščanec z nadevom iz belega kruha
Nadev za piščanca lahko pripravimo z belim kruhom, žemljo ali z drobtinami. Poznamo tudi recepte, ko v nadevanega piščanca dodamo slive ali jabolko. V nekaterih receptih preberemo da piščanca najprej pečemo pri visoki temperaturi in jo nato znižamo.
V novejših receptih pa priporočajo, da piščanca najprej pečemo samo pri 150 stopinjah C in šele zadnjih 15 minut temperaturo povečamo na 200 stopinj C.
Recept za nadevanega piščanca:
- 1 1/4 kg težak piščanec
- sol in poper
- 1 zajemalka čiste juhe
- žlica maščobe
- bel kruh, količina 1 žemlje
- nekaj žlic mleka
- žlica masla, lahko tudi smetana
- 1 jajce
- svež peteršilj ali drobnjak
- malo muškatnega oreščka
Bel kruh narežemo na kocke in ga pokapljamo z mlekom. Maslo umešamo z rumenjakom, dodamo sol, poper in muškatni orešček. Nato dodamo drobno sesekljan zelen peteršilj. Iz beljakov naredimo čvrst sneg in ga nato rahlo vmešamo v kruhovo filo.
Piščancu na prsnem delu privzdignemo kožo od vratu do reber in ga nasolimo. Z nadevom napolnimo praznino pod kožo in odprtino zašijemo. Nadevanega piščanca položimo na pekač, ga prelijemo z vročo maščobo, prilijemo vročo čisto juho in postavimo v pečico ogreto na 200 stopinj C.
Ko piščanec zarumeni, temperaturo znižamo na 170 stopinj C in pečemo še približno 50 minut. Med pečenjem piščanca enkrat obrnemo, najbolje je da ga na začetku položimo v pekač postrani, nato ga čez nekaj časa obrnemo na drugo stran, proti koncu pečenja pa na hrbet, da se lepo zapeče tudi prsna stran.
Med pečenjem piščanca polivamo s sokom. Ko je nadeva piščanec pečen, ga razrežemo na lepe kose, pri vsakem kosu mora bit tudi nekaj kruhove file.
Recept za nadevanega piščanca s kruhovo filo
Najpogosteje piščanca nadevamo s kruhovo filo, se pravi s kruhovim nadevom. V tem receptu bomo pripravili kruhov bešamel, dodali bomo piščančja jetra in dišavnice.
Recept za nadevanega piščanca s kruhovo filo:
- 1 piščanec
- 1 žlica masla
- 5 dag maščobe
Sestavine za nadev:
- kruhov bešamel
- 1 jajce
- 2 ščepa majarona
- 1 žlička sesekljanega svežega peteršilja
- 2 žlici drobtin
- piščančja jetra
- sol in poper
Kruhov bešamel:
- 2 žlici masla
- 2 šalotki ali 1 manjša čebula
- 1 manjša žemlja
- 5 žlic sladke smetane ali mleka
- 1 žlica sesekljanih peteršiljevih listov
Najprej pripravimo kruhov bešamel. Na maslu zarumenimo na lističe narezano šalotko ali manjšo čebulo. Dodamo ožeto oribano, v vodi namočeno žemljo in smetano ali mleko. Mešamo na vročem ognju, da dobimo gladko omako. Čisto na koncu vmešamo drobno sesekljan peteršilj.
Kruhov bešamel ohladimo, nato vmešamo jajce, majaron, po potrebi še malo peteršilja, zmleta ali drobno zrezana piščančja jetra, sol in poper. Maso dobro premešamo in z nadevom napolnimo piščančje prsi pod kožo od vratu prsim, ter piščanca nato zašijemo.
V trebušno votlino damo maslo in nadev, če ga je kaj ostalo. Piščanca natremo s soljo in ga položimo v pekač. Prelijemo ga z vročo maščobo. Najprej piščanca pečemo pri 220 stopinjah C, ko zarumeni, temperaturo znižamo na 200 stopinj C. Nadevanega piščanca pečemo približno 1 uro, med peko ga obračamo in polivamo s sokom.
Piščanec nadevan s kruhovim nadevom in šunko
Piščanca lahko nadevamo tudi s s kruhovim nadevom, ki mu dodamo šunko.
Recept za nadevanega piščanca: sestavine za nadev;
- 1/2 žemlje
- 1 žlica sesekljanega svežega peteršilja
- 2 žlici drobno zrezane šunke
- 1 jajce
- 2 žlici mleka
- sol
Žemljo zrežemo na kocke in jo potresemo z drobno sesekljanim peteršiljem. Dodamo zrezano šunko in vse skupaj prelijemo z razžvrkljanim jajcem, ki smo mu dodali mleko in sol.
Piščanca zdrgnemo s soljo in dvignemo kožo na prsih in vratu. Nadev damo pod kožo, kar ga ostane pa v trebušno votlino. Po želji dodamo tudi malo masla.
Nadevanega piščanca položimo na pekač in ga prelijemo z vročo maščobo. Najprej ga pečemo pri 220 stopinjah C, ko piščanec zarumeni, temperaturo znižamo na 200 stopinj C in pečemo še 1 uro. Med pečenjem piščanca obračamo in polivamo s sokom.
Nadevana kokoš
V pečici lahko spečemo tudi nadevano kokoš, ki jo pečemo nekoliko več časa. Okusna kulinarična poslastica!
Recept za nadevano kokoš;
- 1 očiščena mlada kokoš
- jetra 2 kokoši ali enaka količina telečjih jeter
- 3 dag prekajene slanine
- sol in poper
- 3 lističe majarona
- 1/2 žlice sesekljanega svežega peteršilja
- 2 žlici smetane
- 1 jajce
- 2 žlici krušnih drobtin
- 8 dag maščobe
- 1 žlica masla
- 1 majhna skodelica kokošje jušne osnove
Kokoš dobro zdrgnemo s soljo. Jetra in slanino sesekljamo, dodamo sol, poper, sesekljan majaron in peteršilj, smetano, stepeno jajce in drobtine. Nadev dobro premešamo in z njim nadevamo kokošje prsi. Nadev potiskamo pod kožo od golše proti prsim.
Nadevano kokoš zašijemo ali zašpilimo, ter položimo na mrežico v pekaču. Polijemo z vročo maščobo in pokrijemo s papirjem za peko. Pečemo pri 170 stopinjah C, kokoš med pečenjem večkrat polijemo s sokom. Ko je kokoš pečena, maščobo odlijemo in kokoš namažemo z žlico masla in jo še malo popečemo. Nadevano kokoš pečemo približno 1 uro in pol.
Nato prilijemo kokošjo jušno osnovo, da se usedlina raztopi. Kokoš razrežemo in zložimo na ogret krožnik, preden jed ponudimo, meso prelijemo z vročim sokom.
Nadevan piščanec po starem receptu
Nadevan piščanec seveda ni nova jed, pripravljali so ga že naši predniki. V starih kuharskih knjigah svetujejo, da so najboljši odrasli piščanci, ki mehki in sočni. Da bo piščanec ostal sočen in ne bo preveč zapečen, mu na začetku pečenja prilijemo malo vroče vode in ga nekaj časa dušimo. Tako meso zmehčamo, nato vročino na hitro zvišamo, da dobi meso lepo zapečeno barvo.
Recept za nadevanega piščanca:
- piščančja drobovina
- 3 žlice kruhovih drobtin
- malo mleka
- 2 jajci
- svež peteršilj
- sol in poper
Drobovino sesekljamo ali drobno zrežemo. Kruhove drobtine namočimo v mleku in nato ožamemo. Dodamo jajci, sesekljan peteršilj, sol in poper. Vse skupaj dobro premešamo, nadev ne sme biti preveč gost, saj potem ni rahel. Z nadevom nadenemo trebušno votlino piščanca in odprtino na vratu.
Obe odprtini zašijemo, da nadev med pečenjem ne uhaja. Nadevanega piščanca najprej malo dušimo z vročo vodo pri 170 stopinjah C, nato temperaturo povišamo na 200 stopinj C in pečemo še 1 uro.
Piščanca med pečenjem obračamo in polivamo s sokom.
Nadevan piščanec s sirom in paradižnikom
Recept za nadevanega piščanca z ovčjim sirom in paradižnikom prihaja s Sardinije. Za pripravo bomo potrebovali približno 2 uri in pol. Sestavine so pripravljene za 4 osebe.
Nadevan piščanec po italijansko:
- 1 srednje velik piščanec ( z drobovino vred)
- 15 dag drobtin
- 10 dag nastrganega ovčjega sira
- 3 dag slanine
- 5 dag rozin
- 20 olupljenega in očiščenega paradižnika
- 1 limona
- 3 jajca
- 1/2 lončka mleka
- 3 žlice smetane
- 3 žlice olja
- sol in poper
Eno jajce trdo skuhamo. Slanino drobno narežemo in jo segrejemo v ponvi, dodamo sesekljano piščančjo drobovino in jo malo prepražimo.
Dodamo drobtine in narezan paradižnik in odstavimo z ognja. Ko se mešanica ohladi, primešamo dve jajci, nastrgan ovčji sir, namočene in odcejene rozine, mleko, smetano, sol in poper. Vse sestavine dobro premešamo in z nadevom napolnimo piščanca. V trebušno votlino vstavimo še trdo kuhano jajce in odprtino zašijemo.
Piščanca natremo s soljo, popramo in položimo v pekač. Piščanca poškropimo z nekaj žlicami olja, pečemo ga v vroči pečici, pri temperaturi od 180 do 200 stopinj C, približno 2 uri. Med pečenjem piščanca večkrat ovlažimo malo vroče vode, v katero smo kanili nekaj kapljic limoninega soka.
Kratek filmček: https://youtu.be/8ZEcgcbe_tY
Vir; Nadevan piščanec v pečici:
- Nadevan piščanec s kruhovo filo; Velika Slovenska kuharica
- Sodobna kuharica, Perutnina
- Aduti dobre kuhinje; MK