RažnjiÄi s svinjskim mesom, slanino in zelenjavo nas seveda spominjajo na lahkotne poletne piknike. Poleg ražnjiÄev na piknikih najpogosteje postrežemo tudi ÄevapÄiÄe, razliÄno piÅ”ÄanÄje meso, poletne solate in zelenjavo na žaru. RažnjiÄe lahko pripravimo s poljubnim mesom, med najbolj priljubljenimi so iz piÅ”ÄanÄjega mesa in teletine.
Danes bomo pripravili ražnjiÄe s svinjskim mesom, govejim filejem, slanino in zelenjavo. RažnjiÄe bomo postregli z razliÄnimi solatami, mlado Äebulo, zraven bomo postregli ajvar in druge poljubne priloge. Za sladico bomo že prej pripravili panakoto v kozarÄku s kivijem.
š¢š„ SoÄni ražnjiÄi s svinjino, slanino in zelenjavo ā popolni za žar! š„
Äas priprave & Prehranske vrednosti
ⱠMariniranje (po želji): 30 minut
š„ Peka: 15ā20 minut
ā³ Skupni Äas: 35ā70 minut (odvisno od mariniranja)
š½ Prehranske vrednosti na porcijo
ā
Kalorije: ~450 kcal
ā
Beljakovine: ~35 g
ā
Ogljikovi hidrati: ~10 g
ā
MaÅ”Äobe: ~30 g
ā
Vlaknine: ~3 g
RažnjiÄe lahko speÄemo na žaru, prav tako dobri pa bodo, Äe jih speÄemo v ponvi. Äe imamo Äas, potem ražnjiÄe nekaj ur ali Äez moÄ pustimo v marinadi. Marinado pripravimo po svojem okusu, odliÄna je s sojino omako in sesekljanim Äesnom, dodamo Å”e sol, poper in primerne zaÄimbe.
Lahko pa ražnjiÄe samo pokapljamo z olivnim oljem, solimo, popramo in jih za nekaj Äasa postavimo v hladilnik.
Sestavine za ražnjiÄe s slanino in zelenjavo
- 300 g svinjske ribice
- 300 g govejega fileja
- 300 g slanine
- 300 g paprike
- 6 feferonov
- 300 g jajÄevcev
- 1 paradižnik
- sol, poper
- olivno olje
- kruh
Recept za ražnjiÄe s svinjsko ribico, govejim filejem, slanino in zelenjavo po korakih
- Svinjsko meso in goveji file narežemo na veÄje kocke, velike približno 3×3 cm, tako da so malo tanjÅ”i kot so Å”iroki.
- Kadar pripravljamo meÅ”ana nabodala, goveje meso narežemo na malo veÄje koÅ”Äke kot drugo vrsto mesa.
- Narezane koÅ”Äke mesa solimo, popramo, pokapljamo z olivnim oljem in za nekaj Äasa postavimo na hladno.
- Zakaj moramo meso pred peÄenjem marinirati? Z mariniranjem prepreÄimo, da bi se ražnjiÄi med peko izsuÅ”ili, dodatno soÄnost dodata tudi slanina in zelenjava.
- Slanino narežemo na tanke trakove, zelenjavo pa narežemo na približno velike kose kot meso. Poleg zelenjave, ki je navedena v receptu, lahko dodamo tudi drugo poljubno zelenjavo, zraven se odliÄno podajo tudi gobe. RažnjiÄe lahko tudi ovijemo v trakove slanine!
- Narezano meso, slanino in zelenjavo nato nabadamo na kovinske ali lesene paliÄice. Tako pripravljena nabodala speÄemo na žaru ali v ponvi.
- Äe bomo nabodala pekli na žaru, jih na preveÄ moÄni temperaturi obraÄamo, da se meso opeÄe z vseh strani, peÄemo približno 10 do 15 minut. RažnjiÄev ne peÄemo predolgo, da se ne bodo izsuÅ”ili.
- Ali lahko ražnjiÄe speÄemo tudi v peÄici? Seveda, ražnjiÄe lahko speÄemo tudi v peÄici, ki jo ogrejemo na 200 stopinj C. RažnjiÄe v peÄici peÄemo približno 20 do 25 minut, vmes jih obÄasno obrnemo.
- RažnjiÄe postrežemo s poljubnimi prilogami kot so ajvar, mlada Äebula in razne solate.Ā