Kako pripravimo najboljše zrezke v omaki?

posted in: Aktualno, Glavne jedi | 0

Goveji zrezki v omaki iz pečice so kulinarična poslastica. Zrezke v omaki postrežemo s krompirjevim pirejem in solato, danes sem za sladico ponudila orehovo potico. Kaj je skrivnost priprave govejih zrezkov v pečici?

Pri pripravi zrezkov v pečici, moramo biti previdni, da zrezkov med peko ne izsušimo. Zato bomo zrezke najprej popekli v ponvi, jih dali na stran in posebej pripravili omako. Šele nato bomo zrezke položili v pekač, jih prelili z omako in postavili v pečico. V pečici se bodo okusi odlično povezali med seboj.

goveji zrezki v omaki iz pečice

Goveji zrezki v omaki iz pečice

  • 6 govejih zrezkov
  • sol in poper
  • 1 žlica svinjske masti
  • 1 žlička paradižnikove mezge
  • 1 žlička gorčice

Katere začimbe lahko uporabimo za omako? V omako vsekakor spada čebula, česen, paprika v prahu, timijan, žajbelj, lahko tudi gorčična omaka. Danes bomo pripravili zrezke v omaki, ki je kombinacija gobove in poprove omake.

Kombinacija gobove in poprove omake je odlična, omaka je polnega in kremastega okusa. 

goveji zrezki
Goveje zrezke potolčemo in jih natremo z mešanico soli, popra, česna, gorčice in paradižnikove mezge

Goveje zrezek osušimo, potolčemo, nasolimo, popramo in natremo s strtim česnom, žličko paradižnikove mezge in žličko gorčice. Zrezke na obeh straneh popečemo v vroči svinjski masti in položimo v pekač.

goveji zrezki v omaki
Začinjene zrezke z obeh strani popečemo na svinjski masti

Omaka iz kombinacije gobove in poprove omake

Sestavine za omako:

  • 1 žlica masla
  • 1/2 drobno sesekljane šalotke ali majhne čebule
  • 2 stroka česna
  • 1 skodelica posušenih jurčkov
  • 1/2 skodelice tekočine v kateri smo namakali jurčke
  • 1 dl vina
  • 1/4 skodelice konjaka ( jaz sem dodala malo domačega jegra, ker konjaka nisem imela)
  • 1 žlice gorčice
  • 1/4 skodelice goveje juhe
  • 1/2 skodelice sladke  smetane
  • 1/2 žličke timijana
  • 1/2 žličke majarona
  • 2 žlički ostre moke ( po potrebi za zgostitev)
  • malo sladke smetane

V ponev, v kateri smo prej popekli zrezke, damo maslo, drobno sesekljano čebulo, strt česen in namočene, odcejene suhe jurčke. Premešamo in pražimo toliko časa, da se čebula in gobe zmehčajo.

gobova omaka za zrezke
Na maslu popražimo drobno sesekljano čebulo, dodamo strt česen in odcejen jurčke

Nato ponev deglaziramo s konjakom in z dna postrgamo koščke čebule in gob. Ko konjak povre, dodamo gorčico, čisto govejo juho, vodo, v kateri smo nakali jurčke in sladko smetano. Omako pustimo nekaj minut vreti, da se malo zgosti.

Ker bomo zrezke dušili v pečici, lahko naredimo omako bolj redko, saj se bo v pečici dodatno zgostila. Omako izdatno začinimo s poprom, najboljša je kombinacija belega in črnega, sveže mletega popra.

Po okusu solimo, dodamo malo timijana in majarona. Če je omaka premalo gosta, jo lahko zgostimo z žlico ostre moke, ki jo vmešamo v malo sladke smetane.

goveji zrezki v pečici
Omako zalijemo z vodo, v kateri smo namakali suhe jurčke, prilijemo juho, vino, sladko smetano in dodamo žličko gorčice. Omako polijemo po zrezkih in postavimo v pečico.

Popečene zrezke položimo v pekač s pokrovom, čez prelijemo omako in vse skupaj za 1/2 ure postavimo v pečico, ki jo ogrejemo na 180 stopinj C. Zrezke postrežemo s krompirjevim pirejem in solato.

goveji zrezki in pire
Goveje zrezke v omaki postrežemo s pire krompirjem in solato

Goveji zrezki po lovsko

Goveji zrezki po lovsko ali zrezki po lovsko so sočni in polnega okusa, ki se v omaki povežejo med seboj. Postrežemo jih s krompirjevim pirejem ali širokimi rezanci. Zrezke pripravimo v posebni ponvi za zrezke, ali pa jih za 40 minut postavimo v pečico v ognjevarni posodi.

  • 1 kg govejega stegna
  • sol in poper
  • 6 dag svinjske masti
  • 2 žlici sesekljane čebule
  • 6 dag prekajene slanine
  • 1 žlica ostre moke
  • 3 dag suhih jurčkov
  • 1 dl kisle smetane
  • 2 stroka strtega česna
  • 2 skodelici čiste goveje juhe
  • 1 dl vina

Zrezke potolčemo, zarežemo kožice in jih začinimo s soljo in poprom. Suhe jurčke poparimo z vročo vodo, jih nekaj minut namakamo in jih nato odcedimo. Vodo, v kateri smo namakali jurčke prihranimo za zalivanje omake. Odcejene jurčke drobno sesekljamo.

V ognjevarni ponvi segrejemo žlico svinjske masti in zrezke popečemo na obeh straneh, ter jih prestavimo v drugo ponev. V maščobo, ki je ostala v ponvi, najprej stresemo sesekljano slanino in čebulo. Ko čebula malo zarumeni, dodamo dodamo drobno narezane jurčke in zalijemo z dvema skodelicama čiste goveje juhe.

Popečene zrezke položimo v omako, dodamo kislo smetano in počasi dušimo do mehkega. Proti koncu kuhanja, dodamo strt česen in prilijemo vino. Zrezke ponudimo s krompirjevim pirejem ali s sveže pečenim kruhom, jaz sem zraven ponudila bel kruh z drožmi.