Goveji zrezki v omaki iz pečice so kulinarična poslastica. Zrezke v omaki postrežemo s krompirjevim pirejem in solato, danes sem za sladico ponudila orehovo potico. Kaj je skrivnost priprave govejih zrezkov v pečici?
Pri pripravi zrezkov v pečici, moramo biti previdni, da zrezkov med peko ne izsušimo. Zato bomo zrezke najprej popekli v ponvi, jih dali na stran in posebej pripravili omako. Šele nato bomo zrezke položili v pekač, jih prelili z omako in postavili v pečico. V pečici se bodo okusi odlično povezali med seboj.
Goveji zrezki v omaki iz pečice
- 6 govejih zrezkov
- sol in poper
- 1 žlica svinjske masti
- 1 žlička paradižnikove mezge
- 1 žlička gorčice
Katere začimbe lahko uporabimo za omako? V omako vsekakor spada čebula, česen, paprika v prahu, timijan, žajbelj, lahko tudi gorčična omaka. Danes bomo pripravili zrezke v omaki, ki je kombinacija gobove in poprove omake.
Kombinacija gobove in poprove omake je odlična, omaka je polnega in kremastega okusa.
Goveje zrezek osušimo, potolčemo, nasolimo, popramo in natremo s strtim česnom, žličko paradižnikove mezge in žličko gorčice. Zrezke na obeh straneh popečemo v vroči svinjski masti in položimo v pekač.
Omaka iz kombinacije gobove in poprove omake
Sestavine za omako:
- 1 žlica masla
- 1/2 drobno sesekljane šalotke ali majhne čebule
- 2 stroka česna
- 1 skodelica posušenih jurčkov
- 1/2 skodelice tekočine v kateri smo namakali jurčke
- 1 dl vina
- 1/4 skodelice konjaka ( jaz sem dodala malo domačega jegra, ker konjaka nisem imela)
- 1 žlice gorčice
- 1/4 skodelice goveje juhe
- 1/2 skodelice sladke smetane
- 1/2 žličke timijana
- 1/2 žličke majarona
- 2 žlički ostre moke ( po potrebi za zgostitev)
- malo sladke smetane
V ponev, v kateri smo prej popekli zrezke, damo maslo, drobno sesekljano čebulo, strt česen in namočene, odcejene suhe jurčke. Premešamo in pražimo toliko časa, da se čebula in gobe zmehčajo.
Nato ponev deglaziramo s konjakom in z dna postrgamo koščke čebule in gob. Ko konjak povre, dodamo gorčico, čisto govejo juho, vodo, v kateri smo nakali jurčke in sladko smetano. Omako pustimo nekaj minut vreti, da se malo zgosti.
Ker bomo zrezke dušili v pečici, lahko naredimo omako bolj redko, saj se bo v pečici dodatno zgostila. Omako izdatno začinimo s poprom, najboljša je kombinacija belega in črnega, sveže mletega popra.
Po okusu solimo, dodamo malo timijana in majarona. Če je omaka premalo gosta, jo lahko zgostimo z žlico ostre moke, ki jo vmešamo v malo sladke smetane.
Popečene zrezke položimo v pekač s pokrovom, čez prelijemo omako in vse skupaj za 1/2 ure postavimo v pečico, ki jo ogrejemo na 180 stopinj C. Zrezke postrežemo s krompirjevim pirejem in solato.
Goveji zrezki po lovsko
Goveji zrezki po lovsko ali zrezki po lovsko so sočni in polnega okusa, ki se v omaki povežejo med seboj. Postrežemo jih s krompirjevim pirejem ali širokimi rezanci. Zrezke pripravimo v posebni ponvi za zrezke, ali pa jih za 40 minut postavimo v pečico v ognjevarni posodi.
- 1 kg govejega stegna
- sol in poper
- 6 dag svinjske masti
- 2 žlici sesekljane čebule
- 6 dag prekajene slanine
- 1 žlica ostre moke
- 3 dag suhih jurčkov
- 1 dl kisle smetane
- 2 stroka strtega česna
- 2 skodelici čiste goveje juhe
- 1 dl vina
Zrezke potolčemo, zarežemo kožice in jih začinimo s soljo in poprom. Suhe jurčke poparimo z vročo vodo, jih nekaj minut namakamo in jih nato odcedimo. Vodo, v kateri smo namakali jurčke prihranimo za zalivanje omake. Odcejene jurčke drobno sesekljamo.
V ognjevarni ponvi segrejemo žlico svinjske masti in zrezke popečemo na obeh straneh, ter jih prestavimo v drugo ponev. V maščobo, ki je ostala v ponvi, najprej stresemo sesekljano slanino in čebulo. Ko čebula malo zarumeni, dodamo dodamo drobno narezane jurčke in zalijemo z dvema skodelicama čiste goveje juhe.
Popečene zrezke položimo v omako, dodamo kislo smetano in počasi dušimo do mehkega. Proti koncu kuhanja, dodamo strt česen in prilijemo vino. Zrezke ponudimo s krompirjevim pirejem ali s sveže pečenim kruhom, jaz sem zraven ponudila bel kruh z drožmi.
Zakaj so goveji zrezki pripravljeni v pečici boljšega okusa – nasveti kuharskih mojstrov!
- Mnogi kuharski mojstri so prepričani, da so zrezki v omaki boljši, če jih pripravimo v pečici. Zakaj je tako? Pečica omogoča boljšo kontrolo temperaturo, ki je potrebna, da se toplota enakomerno porazdeli in se zrezek z vseh strani enako zapeče ali poduši. S pripravo zrezkov v pečici preprečimo, da bi bili zrezki ponekod preveč zapečeni, ponekod pa še surovi.
- Priprava zrezkov pečici omogoča, da jih pripravimo v posodi s pokrovom, ki omogoči, da se mesni sokovi ohranijo v mesu, ki bo zaradi tega bolj sočno in okusno.
- Kako pripravimo zrezke preden jih postavimo v pečico? Pomembno je, da zrezke pred peko ali počasnim dušenjem v pečici pravilno pripravimo. Zrezki naj bodo prej nekaj časa na sobni temperaturi, saj se bodo tako lepše spekli. Zrezke pred pečenjem osušimo in začinimo, lahko jih tudi nekaj časa pustimo v marinadi. Če zrezke namažemo z olivnim oljem, se bo na njih naredila okusna skorjica.
Poglejte še več mojih receptov za zrezke v omaki
Goveji zrezki v čebulni omaki
Goveji zrezki v gobovi omaki
Recept za gobovo omako za zrezke – video