Kosilo.si

Ideje za kosilo

recept za najboljši bograč

Prekmurski bograč – skrivnosti okusne enolončnice s tremi vrstami mesa 🍲🐂🐖🦌

Recept za najboljši bograč! Kako skuhamo najboljši bograč, od kje izvira prvotni recept in katero meso uporabimo za kuhanje bograča. Bograč je golažu podobna jed, vendar za golaž običajno uporabimo samo goveje meso, za bograč pa potrebujemo najmanj tri vrste mesa. Običajno uporabimo goveje, svinjsko in divjačinsko meso.

recept za najboljši bograč

Ime bograč izhaja iz madžarske besede bogrács, ali pastirski lonec, saj so že pred stoletji madžarski pastirji svoj dnevni obrok, to je golyas, pripravljali v kotlu na prostem.  Ta okusna enolončnica je prav gotovo najboljša, če jo skuhamo na prostem in nad odprtim ognjem.

Za bograč čebulo vedno pražimo na svinjski masti, krompir pa kuhamo skupaj z mesom. Seveda kot v vsako enolončnico spadajo tudi začimbe; sol, poper, mleta rdeča paprika, česen, lovorov list, majaron in muškatni orešek. V Prekmurju bograč ponudijo kot toplo predjed ali kot samostojno glavno jed.

Prekmurski bograč – skrivnosti okusne enolončnice s tremi vrstami mesa 🍲🐂🐖🦌

  • ⏱️ Čas priprave: 20 minut
  • 🍳 Čas kuhanja: 2 uri
  • 🕒 Skupni čas: 2 uri 20 minut
  • 👩‍🍳 Avtor: Karmen Valant
  • 🔥 Kalorije: približno 550 kcal na porcijo

Bograč je res najboljši, če ga skuhamo nad odprtim ognjem v kotlu, a tudi v večjem loncu v domači kuhinji bo prav slasten.

sestavine za bograč

Sestavine za prekmurski bograč

  • 40 dag govejega mesa
  • 40 dag svinjskega mesa
  • 40 dag divjačine (srna ali divji prašič)
  • 40 dag čebule
  • 50 dag krompirja
  • 2 dl belega vina
  • svinjska mast
  • sol in poper
  • mleta rdeča paprika
  • lovorov list
  • česen
  • majaron
  • muškatni orešek

Recept po korakih za bograč

V večjem loncu segrejemo svinjsko mast in na njej prepražimo drobno narezano čebulo. Postopoma dodajamo na večje kose narezano meso. Najprej damo v lonec goveje meso, ki ga dušimo toliko časa, da se zmehča. 

katero meso izberemo za bograč

Nato dodamo divjačinsko meso in na koncu še svinjsko meso. Ko se meso zmehča, dodamo začimbe in na koncu na kocke narezan krompir. Vse skupaj zalijemo z malo vode, ko je krompir že skoraj kuhan, dolijemo še kozarec belega vina.

K bograču postrežemo sveže pečen domač kruh.

Bograč – recept II

Tudi za kuhanje bograča poznamo več receptov. Ko sem brskala po kuharskih knjigah, sem našla enega, kjer poleg krompirja dodamo tudi sveže paprike in pekoče feferone.

Sesravine za bograč s feferoni in svežo papriko

  • 25 dag svinjskega mesa
  • 25 dag govejega mesa
  • 25 dag divjačine
  • 40 dag čebule
  • 2 stroka česna
  • 1 žlica masti
  • 2 sveži papriki
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • lovor
  • 1 oster feferon
  • sol in poper
  • timijan
  • 50 dag krompirja
  • 1 dl vina
  • rdeča paprika

Recept po korakih

Narezano čebulo na masti zarumenimo, dodamo na koščke narezano govedino, premešamo, zalijemo z malo vode in dušimo.

Čez 20 minut dodamo narezano divjačino in čez 20 minut še narezano svinjsko meso. Meso dodajamo zaporedoma zato, ker različne vrste mesa potrebujejo različno dolgo, da se zmehčajo. 

recept za najboljši bograč

V bograč dodamo še narezan oster feferon, narezane sveže paprike, začimbe, rdečo papriko in paradižnikovo mezgo.

Po 20 minutah dodamo na krhlje narezan krompir, ki ga naložimo na meso, ter bograč naprej počasi dušimo.

Ko so vse sestavine kuhane, prilijemo vino in še enkrat prevremo. Po okusu še solimo in popramo.

K bograču se vedno podajo sveže ocvrti krofi! POGLEJ RECEPT!

Bograč z rdečim vinom

Sestavine za bograč z rdečim vinom

  • 30 dag govedine
  • 30 dag svinjine
  • 30 dag divjačine
  • 10 dag slanine
  • 50 dag čebule
  • 1 kg krompirja
  • 1 žlico mlete paprike
  • 1 dl rdečega vina
  • 2 stroka česna
  • ščepec mlete kumine
  • lovorov list
  • 1 dag paradižnikove mezge
  • sol

Recept po korakih za bograč z rdečim vinom

Govedino, svinjino, divjačino in slanino narežemo na koščke.

Čebulo in česen sesekljamo in prepražimo na slanini, ki smo jo razpustili v ponvi. Dodamo mleto rdečo papriko, paradižnikovo mezgo, narezano meso in zalijemo z vodo.

Na zmernem ognju dušimo približno eno uro.

bograč z rdečim vinom

Medtem olupimo krompir, ga narežemo na kose in dodamo v bograč. Dodamo še začimbe, solimo, prilijemo vino in v pokriti posodi kuhamo še pol ure.

Bograč je pikantna jed, stopnjo pikantnosti prilagodimo družinskih članom ali gostom.

Kuhanje bograča v Ljutomeru:

Priporočam ogled receptov za jedi na žlico

Izbor receptov za jedi na žlico na enem mestu

jedi na žlico

Recept za kurjo juho

kurja juha

Recepti s kislim zeljem

recepti s kislim zeljem

Recept za pasulj

pasulj

Recepti za jedi s stročjim fižolom

recepti s stročjim fižolom

Recept za fižolovo juho

fižolova juha

❓ Najpogostejša vprašanja o bograču

  • Kaj je značilno za pravi bograč? – Vsaj tri vrste mesa, krompir in bogata osnova iz čebule.
  • Ali lahko pripravim bograč brez divjačine? – Da, uporabite več govejega ali svinjskega mesa, vendar to ne bo več čisto pravi bograč.
  • Koliko krompirja spada v bograč? – Običajno toliko kot mesa, da jed ostane gosta.
  • Kako dosežem mehko meso? – Počasno kuhanje in postopno dodajanje mesnih kosov.
  • Katera vina so najboljša za bograč? – Suho belo vino, ki poudari aromo mesa in začimb.

🌿 Zanimivosti o bograču

  • Ime izvira iz madžarske besede bogrács, kar pomeni kotel nad ognjem.
  • Tradicionalno se kuha na prostem, v kotlu nad žerjavico.
  • Pravi bograč naj bi imel vsaj tri vrste mesa: govedino, svinjino in divjačino.
  • Vsaka pokrajina v Prekmurju ima svojo različico recepta.
  • Bograč je pogosto glavna jed na večjih družabnih dogodkih in praznovanjih.

👨‍🍳 Nasveti in triki za popoln bograč

  • Čebulo pražite počasi, da postane zlato rjava – to je osnova okusa.
  • Meso dodajajte po vrsti: najprej goveje, nato divjačinsko, na koncu svinjsko.
  • Paprika v prahu naj se vedno vmeša v maščobo, da sprosti barvo in aromo.
  • Vino dodajte šele, ko je krompir skoraj kuhan, da se okusi povežejo.
  • Če želite rahlo pikantno noto, dodajte suh feferon ali dimljeno papriko.
  • Kuhan bograč pustite počivati vsaj 15 minut pred serviranjem.
  • Za gostejšo jed krompir delno razkuhajte, za redkejšo pa dodajte malo jušne osnove.
  • Bograč je naslednji dan še okusnejši, saj se okusi prepojijo.

🌶️ Katere začimbe so nujne pri bograču?

Brez teh začimb bograč ni pravi:

  • mleta rdeča paprika (sladka ali dimljena)
  • majaron
  • muškatni orešek
  • lovorov list
  • sol in sveže mleti poper

Poglej tudi zanimive najnovejše recepte za enoločnice

Show Buttons
Hide Buttons
Kosilo.si
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.