Kosilo.si

Ideje za kosilo

filane paprike

Recepti za najboljše filane paprike

Filane paprike ali polnjene paprike so okusna jed, ki jo lahko pripravimo po različnih receptih. Izbrala sem nekaj novejših in nekaj starejših receptov, kjer paprike pripravimo ali na štedilniku ali v pečici. V starih Slovenskih kuharicah so opisani recepti, kjer paprike kuhamo v vodi in šele kasneje naredimo paradižnikovo omako.

Receptov je res veliko, mnoge gospodinje prisegajo na recepte po katerih paprike pripravljajo že celo življenje. A včasih je potrebno poskusiti tudi kakšen drug recept, vsi so pravi, samo način priprave se razlikuje. V Sloveniji filane paprike najpogosteje ponudimo s pire krompirjem ali samo s kosom belega kruha. 

filane paprike
Filane paprike Odlična ideja za kosilo! POGLEJ VEČ!

Filane paprike po starih receptih

Od kje izvira jed ne vemo točno, že stoletja se po različnih receptih pripravlja po celem svetu. V Sloveniji smo prevzeli predvsem klasičen recept za finale paprike, to pomeni, da paprike izdolbemo, napolnimo z mešanico mletega mesa, riža in začimb, ter skuhamo v paradižnikovi omaki.

V Bolgariji naprimer paprike napolnijo z mešanim belim sirom in jajci, ter s tem nadomestijo mleto meso in riž. V Španiji tradicionalno pripravljajo nadevane paprike z rižem in dodatkom žafrana, v Indiji pa paprike napolnijo z začinjenim pire krompirjem. V Tuniziji paprike napolnijo z jagnjetino in rižem, z dodatkom muškatnega oreščka, žafrana in kardamoma.

Na Madžarskem so polnjene paprike izredno priljubljene, nadevajo jih z mletim mesom in rižem, ter postrežejo s kislo smetano. Kot vidimo, so polnjene paprike priljubljene po celem svetu, razlikuje se samo način priprave nadeva in način kuhanja.

V današnjem članku se bomo posvetili receptom, po katerih filane paprike pripravljamo v Sloveniji. Nekaj receptov je resnično starih in mogoče niso več primerni za današnje razmere, a jih bom vseeno zapisala, saj so del naše kulinarične dediščine. 

Filane paprike pripravljene v pečici

Filane paprike, kot jim pogovorno rečemo, lahko pripravimo na več načinov in z različnimi nadevi. V Sloveniji se najbolj prijel recept za polnjene paprike z mešanico mletega mesa, riža in začimb, pripravljeno v paradižnikovi omaki. V Slovenji je v rabi tudi izraz nadevane paprike, čeprav pogovorno skoraj vsi rečemo filane paprike.

Pripravimo jih lahko v loncu na štedilniku, vse bolj priljubljen pa je način priprave paprik v pečici. 

Recept za filane paprike v pečici:

  • 8 paprik
  • malo maščobe, olje ali mast
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • 600 g mletega mesa ( mešanica govejega in svinjskega mesa)
  • 1 jajce
  • 100 g riža
  • svež sesekljan peteršilj
  • sol in poper

Recept za omako:

  • 2 žlici olja ali malo masti
  • 1 žlica sladkorja
  • 1 žlica moke
  • 1 skodelica čiste goveje juhe
  • 1/2 l pretlačenega paradižnika
  • 2 lovorova lista
  • sol in poper
  • 1 žlica mlete rdeče paprike

Najprej očistimo paprike, odstranimo semena in belo kožico, ki naredi jed grenko, ter izrežemo pokrovčke. Posebej skuhamo opran riž, po petih minutah ga odcedimo in pustimo da se ohladi. V večji ponvi segrejemo olje ali mast in prepražimo drobno sesekljano čebulo, nato dodamo strt česen in popražimo, da zadiši. Ponev odstavimo z ognja in popraženo čebulo in česen malo ohladimo.

Posebej s posodo stresemo mleto meso, popraženo čebulo in česen, na pol kuhan riž, jajce in drobno sesekljan peteršilj. Dodamo sol in poper po okusu in dobro premešamo. Z maso napolnimo izdolbene paprike in jih pokončno zložimo v malo bolj globok pekač.

Meni se pogosto zgodi, da paprika po dolžini poči in zaradi tega nadev uhaja iz paprike. To rešim tako, da papriko enostavno ovijem z elastiko, ki jo odstranim preden jed ponudim.

Kako pripravimo omako za filane paprike?

Za omako najprej na maščobi popražimo sladkor, dodamo moko in med mešanjem malo pražimo. Počasi dodajamo čisto govejo juho, nato dodamo pretlačen paradižnik ali paradižnikovo mezgo. Dodamo lovorov list, ter po okusu solimo in popramo.

Posebej gladko razmešamo rdečo mleto papriko z dvema žlicama vode in zlijemo k omaki. Omako še enkrat premešamo in jo prelijemo po paprikah, ki smo jih zložili v pekač.

Pekač potisnemo v pečico, ki smo jo ogreli na 200 stopinj C, pečemo približno 70 minut. Paprike najprej pečemo pokrite, po približno 35 minutah pa pekač odkrijemo. Ko bo jed gotova, bodo paprike po vrhu lepo zapečene, omako pa bo postala gosta. 

Filane paprike pripravljene v pečici ponudimo s pire krompirjem. 

Nadevane paprike po starem Slovenskem receptu

Recept za filane paprike sem povzela po stari Veliki Slovenski kuharici, ki jo je že dolgo nazaj napisala sestra Felicita Kalinšek. Ta kuharska knjiga je bila dolga leta spremljevalka mnogih slovenskih gospodinj. V tistih časih se za filane paprike uporabljal izraz nadevane paprike, kar je še vedno slovenski izraz za polnjene paprike.

Recept za nadevane paprike po starem receptu:

  • 12 paprik
  • 2 žlici maščobe
  • 3 žlice drobno sesekljane čebule
  • 1 dl riža
  • sol in poper
  • 60 dag mešanega mletega mesa
  • 3 stroki česna
  • žlica drobno sesekljanega peteršilja
  • 2 jajci

Omaka za nadevane paprike:

  • kuhani in pretlačeni paradižniki
  • 1/8 kisle smetane
  • sol
  • žlica moke
  • 1 žlička mlete paprike

Paprikam odrežemo pokrove, odstranimo semena in belo meso.

Pripravimo nadev; na maščobi prepražimo drobno sesekljano čebulo, dodamo riž in ko postekleni, prilijemo 1 dl kropa. Solimo in kuhamo 15 minut, nato odstavimo z ognja in malo ohladimo.

Nato primešamo mleto meso, strt česen, poper, drobno sesekljan peteršilj in jajci, ter vse skupaj dobro premešamo. Z nadevom napolnimo paprike in jih položimo v kozico, ki smo jo prej oplaknili z vodo. Paprike v posodo zložimo tako, da se nadev dotika dna posode. Prilijemo toliko vroče slane vode, da so paprike pokrite, ter jih eno uro kuhamo na majhnem ognju.

Medtem pripravimo omako; Skuhamo in pretlačimo paradižnik, dodamo kislo smetano, sol, moko in mleto papriko. Omako premešamo in jo prilijemo k paprikam, kuhamo še 30 minut.

Omako lahko pripravimo tudi tako, da na žlici maščobe rumeno spražimo moko, rdečo mleto papriko, nato dodamo pretlačen paradižnik in toliko vode, da je omaka gosto tekoča.

Paprike ponudimo s pire krompirjem ali s kosom sveže pečenega belega kruha. 

Filane paprike s polento

Filane paprike s poletno so stara jed, ki so jo najpogosteje pripravljali na Primorskem koncu.

  • 6 rdečih paprik
  • sol
  • olivno olje

Recept za polento: 

  • 1 l mleka
  • sol
  • 10 dag masla
  • 40 dag polente
  • 10 dag sira za ribanje
  • poper

Paprike razpolovimo, odstranimo semena, jih posolimo in pokapljamo z olivnim oljem. Pečico ogrejemo na 180 stopinj C. Paprike zložimo na pekač in jih postavimo v pečico za 5 minut.

Pripravimo polento; V vrelo slano mleko damo maslo in zakuhamo koruzni zdrob.

Ko je polenta kuhana, vanjo zamešamo polovico naribanega sira in začinimo s soljo in poprom. Popečene polovičke paprike napolnimo s polento in potresemo s preostalim sirom. Pekač spet postavimo v ogreto pečico in pečemo toliko časa, da sir zarumeni.

Mrzle polnjenje paprike po starem Italijanskem receptu

Italijanska kulinarika je izredno bogata in raznolika, v recepte pogosto vključujejo svežo zelenjavo, olivno olje, baziliko, olive in ribe. Polnjene paprike po tem receptu se postrežejo mrzle, pogosto jih pripravijo za malico ali jih vzamejo s sabo nad delo ali družinski izlet. 

Recept za mrzle polnjene paprike:

  • 4 paprike
  • 30 dag riža
  • pest zelenih oliv
  • 4 slani fileji sardel
  • 2 jajci
  • 12 žlica drobno sesekljanega peteršilja
  • 1 žlica sesekljane bazilike
  • 1 žlička gorčice
  • 1 kozarec olivnega olja
  • 4 žlice kisa
  • sol in poper

Riž skuhamo v slanem kropu, ga odcedimo še preden je kuhan in ga stresemo v posodo. Posebej zmešamo olivno olje s kisom, gorčico in ščepcem popra, ter z mešanico začinimo riž. Mešanico dobro premešamo.

Jajca trdo skuhamo, damo jih v mrzlo vodo in naj vrejo 8 minut. Trdo kuhana jajca olupimo in narežemo na kocke. Filete sardele operemo pod tekočo mrzlo vodo, da speremo sol, odstranimo koščice in jih razrežemo na koščke.

Olivam odstranimo koščice. Paprike operemo, posušimo in jim odrežemo kapice, odstranimo semena in žilice, pri tem pazimo, da ne poškodujemo lupine.

Paprike za 10 minut postavimo v vročo pečico in jih nato ohladimo. Riž premešamo z narezanimi jajci, dodamo narezane olive, koščke fileta sardel, sesekljan peteršilj in baziliko. Vse skupaj dobro premešamo in z mešanico nadevamo popečene paprike.

Nadevane paprike zapremo s kapicami in takoj zavijemo v folijo. Tako pripravljene paprike ponudimo hladne, lahko jih vzamemo s sabo na izlet ali v službo za malico.

Polnjene paprike s sirom

Okusna jed z zelenimi paprikami, ki jih napolnimo z nadevom iz ovčjega sira in kajmaka, ponudimo s kislim mlekom.

Recept za polnjene paprike s sirom:

  • 8 zelenih paprik
  • 50 dag mladega neslanega ovčjega sira
  • 2 dag kajmaka
  • 3 jajca
  • sol in poper
  • mleta rdeča paprika
  • malo moke
  • stepena jajca
  • olje za cvrenje

Ovčji sir nastrgamo, vmešamo rumenjake, mleto rdečo papriko in žlico kajmaka. Paprike popečemo, olupimo kožo in jih napolnimo s sirovim nadevom.

Nadevane paprike povaljamo v moki in stepenih jajcih, ter jih nato ocvremo v vročem olju. Paprike nadevane s sirom ponudimo s kisli mlekom.

filane paprike v paradižnikovi omaki
Filane paprike v paradižnikovi omaki Slika: Mari Radej

Viri; Filane paprike:

  • Velika Slovenska kuharica, nadevane paprike
  • I Jolly Della Buona Cucina; mrzle polnjene paprike
Show Buttons
Hide Buttons