Domač zajec pečen v pečici je odlična ideja za kosilo. Koliko časa se peče zajec? V današnjem receptu bomo zajca pekli v keramični posodi s pokrovom, za peko je odlična tudi steklena posoda s pokrovom, ki je odporna na vročino. Za resnično mehko meso, se mora zajec peči počasi, paziti moramo, da mesa ne izsušimo. Pečen domači zajec je kulinarična poslastica, najpogosteje ga pripravljajo Francozi.
Zajčje meso je pogosto prisotno na dietnih jedilnikih, posebej se priporoča ljudem z boleznimi prebavil in sladkornih bolnikih. Mlado kunčje meso je bogat vir vitaminov; vitamin A spodbuja odpornost, tiamin skrbi za zdravje srca, vitamin B6 pomaga za boljši spomin in preprečuje utrujenost. V zajčjem mesu se nahaja 19 aminokislin, ki so nujno potrebne za normalno delovanje našega organizma.
Domač zajec pečen v pečici
Danes bomo pekli domačega zajca v pečici. Nimamo pogosto priložnosti pripraviti domačega zajca, a tokrat mi je prijateljica podarila dva zajca iz domače reje. Zajčje meso imamo radi, a žal ni pogosto na jedilniku. Ko sem brskala po receptih, sem ugotovila, da zajca najpogosteje pripravljajo Francozi, ki so res pravi kuharski navdušenci.
Ko sem prebrala nekaj receptov, sem se odločila, da bom zajca spekla malo po svoje in po nasvetih kuharskih mojstrov. Pred kratkim sem kupila večji keramični pekač s pokrovom, ki ga ga uporabljam za peko kruha. S peko v keramičnem pekaču ustvarimo podobne pogoje, kot če bi pekli pod peko.
Zajca lahko spečemo tudi v steklenem pekaču s pokrovom, ki je odporen na vročino. V steklenem pekaču se odlično speče tudi kakšno drugo meso, zelenjavo in tudi ribe.
Zajca moramo pred peko pustiti nekaj ur v marinadi in ga šele nato počasi spečemo. V pekač lahko poleg zajca kot prilogo dodamo tudi krompir in različno zelenjavo. Zajčje meso je odlično tudi v enolončnicah, najboljši je vsekakor zajčji paprikaš.
Kako spečemo zajca v keramični posodi s pokrovom?
Sestavine za marinado:
- 1 dl olivnega olja
- sok 1 limone
- 3 stroki česna
- sol in poper
- muškatni orešček
- posušen timijan
Zajčje meso najprej operemo, osušimo in za nekaj ur postavimo v marinado. V večji posodi zmešamo olivno olje, limonin sok, sol, poper, muškatni orešček in posušen timijan.
Premešamo in z marinado natremo zajca, pokrijemo in ga pustimo nekaj časa.
Nato zajčje meso položimo v pekač s pokrovom, čez prelijemo ostanek marinade, prilijemo 1 dl belega vina in malo vode. Pekač postavimo v pečico, ki jo nastavimo na 180 stopinj C in pečemo meso 20 minut.
Nato temperaturo znižamo na 160 stopinj C in pečemo še približno 1 uro.
Medtem ko se zajčje meso peče, olupimo krompir, ga narežemo na večje kose, solimo in posebej skuhamo. Posebej skuhamo tudi ostrgan in narezan korenček.
Ko se zajčje meso peče že približno pol ure, mu dodamo kuhan krompir in korenček, ki ju začinimo s soljo, poprom in timijanom. Dodamo lahko tudi kakšno drugo zelenjavo, jaz sem dodala dve olupljeni in na polovice narezani čebuli.
Pečenega zajca ponudimo s pečenim krompirjem in korenčkom, mi smo zraven pojedli svež kruh z drožmi, za sladico pa sem postregla orehovo potico z drožmi.
Dušen domači zajec
Domačega kunca lahko tudi počasi dušimo, najbolje v pečici. Danes bomo zajca dušili v mešanici vina in čiste goveje juhe, seveda bomo dodali tudi zelišča in na koncu še krompir.
Recept za dušenega domačega zajca:
- 1 cel zajec, približno 2 kg
- 2 žlici svinjske masti
- sol in poper
- 1 čebula
- šopek jušne zelenjave
- 1 čebula
- 3 lovorovi listi
- 1/4 l suhega belega vina
- 1/2 l čiste goveje juhe
- 40 dag krompirja
- svež peteršilj
Zajca operemo, osušimo in razrežemo na sedem ali osem delov. V pekaču segrejemo svinjsko mast in z vseh strani popečemo kose zajca, jih začinimo s soljo in poprom, ter vzamemo iz pekača.
Čebulo olupimo in jo narežemo na kolesca. Jušno zelenjavo očistimo, operemo in narežemo na majhne koščke. Čebulo in narezano zelenjavo popražimo na majhni žlici svinjske masti, samo toliko, da zelenjava postekleni. Dodamo lovorov list, prilijemo čisto govejo juho in belo vino. Vse skupaj kuhamo približno 5 minut, nato dodamo popečene kose zajca.
Pečico ogrejemo na 200 stopinj C, pekač postavimo v ogreto pečico in počasi dušimo približno eno uro.
Medtem, ko zajca počasi dušimo, olupimo krompir, ga operemo in narežemo na četrtine. Narezan krompir približno 15 minut kuhamo v slani vodi, nato ga odcedimo in stresemo k zajcu v pekač. Vse skupaj še 5 minut dušimo, po okusu popramo in solimo. Preden zajca postrežemo, ga potresemo z drobno sesekljanim peteršiljem.
K zajcu ponudimo sveže pečen bel kruh, krompirjev pire ali testenine.