Mesne kroglice v paradižnikovi omaki iz pečice so odlična ideja za kosilo! Čufte ali mesne kroglice običajno pripravimo v paradižnikovi omaki, a so odlične tudi po drugih receptih.
Mesne kroglice lahko pripravimo v naravni omaki, z rižem, v smetanovi omaki ali pa jih gratiniramo s sirom. Danes jih bomo pripravili v paradižnikovi omaki, jih popekli na olivnem olju in nato gratinirali v pečici. Tako pripravljene čufte postrežemo s pirejem ali pa samo s kosom kruha.
Mesne kroglice v paradižnikovi omaki iz pečice
Čufte ali mesne kroglice so priljubljena jed iz mletega mesa, ki mu dodamo jajca, drobtine, kruh, čebulo, česen in začimbe. Iz mase nato oblikujemo kroglice, ki jih nato pripravimo po različnih receptih. Najpogosteje jih pripravljamo v paradižnikovi omaki, ki jo lahko pripravimo iz svežih paradižnikov ali paradižnikove omake.
Poznamo veliko različnih receptov za pripravo mesnih kroglic, po preprostem receptu jih lahko pripravimo tudi v pečici. Jedi pripravljene v pečici so vse bolj priljubljene, saj nam takšen način priprave prihrani nekaj časa. V pečici lahko pripravimo tudi jedi na žlico, ki jih drugače kuhamo na štedilniku.
Recept za mesne kroglice v paradižnikovi omaki
Za pripravo mesnih kroglic lahko uporabimo mleto govedino ali mešanico mletega mesa. Mesu dodamo jajce, drobtine, čebulo, česen in začimbe. V receptih običajno priporočajo mleto čebulo, a bodo čuftice odlične tudi, če bomo dodali drobno narezano čebulo.
- 1/2 kg mletega mesa (mleta govedina ali mešamo mleto meso)
- 1 jajce
- 1 drobno sesekljana čebula
- 2 strta stroka česna
- 1 žlica drobtin
- sol in poper
- 1/2 žličke sladkorja
- olivno olje
- 100 g parmezana
- nekaj koščkov trdega sira ali mozzarela
Recept za paradižnikovo omako
- paradižnik iz konzerve ali 3 sveži paradižniki
- olivno olje
- sol in poper, bazilika
- 1 drobno sesekljana čebula
- 2 strta česna
Najprej pripravimo sestavine za paradižnikovo omako. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Česen olupimo in stremo. Če bomo uporabili svež paradižnik, ga potopimo v vročo vodo, olupimo in drobno narežemo.
V ponvi segrejemo olivno olje in na njem najprej popražimo drobno sesekljano čebulo. Ko čebula postekleni, dodamo strt česen in ko zadiši, dodamo svež paradižnik ali paradižnik iz pločevinke.
Premešamo, solimo, popramo in dodamo svežo ali posušeno baziliko. Omako pustimo počasi vreti 20 minut, v tem času pripravimo čuftice.
V večji posodo stresemo mleto meso, dodamo drobno sesekljano čebulo, strt česen in razžvrkljano jajce. Premešamo, po okusu solimo in popramo. Če imamo pri roki belo vino, ga dodamo polovico kozarčka, drugače prilijemo malo vode. Dobro premešamo in dodamo toliko drobtin, da dobimo rahlo maso.
Z drobtinami ne pretiravajmo, da ne bodo čufte trde. Po želji lahko dodamo tudi tabasco ali malo čilija. Maso dobro premešamo in nato z mokrimi rokami oblikujemo mesne kroglice.
V drugi ponvi segrejmo olivno olje in mesne kroglice popečemo z vseh strani. V pekač zlijemo paradižnikovo omako in vanjo položimo popečene mesne kroglice.
Na vsako kroglico položimo koščke sira in nato vse skupaj bogato posipamo z naribanim parmezanom, uporabimo lahko tudi kakšen drug nariban sir.
Pečico ogrejemo na 180 stopinj C, čufte pečemo približno 20 minut, da se sir stopi in se po vrhu naredi skorjica.
Mesne kroglice v paradižnikovi omaki postrežemo s pire krompirjem ali s svežim kruhom.
Mesne kroglice v omaki
Po tem receptu bomo mesne kroglice pripravili na klasičen način.
Sestavine za mesne kroglice:
- 50 dag mletega mesa (svinjsko in goveje)
- 5 dag kruha
- 3 žlice mleka
- 2 žlici sesekljane čebule
- 4 stroki česna
- 1 jajce
- sol in poper
- svež peteršilj
- 2 dcl olja za cvrenje
Sestavine za omako:
- 1 žlica olja
- 1 žlička sladkorja
- 2 žlici sesekljane čebule
- 1 žlica moke
- 2 dl paradižnikove mezge
- 4 dcl čiste goveje juhe
- sol
- bazilika
Recept po korakih
- Kruh narežemo, namočimo v mleko, ga nato ožamemo in primešamo k mletemu mesu.
- Dodamo drobno sesekljano čebulo, strt česen, sol, poper in sesekljan peteršilj. Z roko umesimo maso.
- Iz mase oblikujemo za oreh velike kroglice in jih najprej ocvremo na vročem olju in jih pobiramo na cedilo.
- Nato pripravimo omako! Na olju zarumenimo drobno sesekljano čebulo, vmešamo moko, zalijemo z paradižnikovo mezgo in čisto juho, tako da dobimo primerno gosto omako.
- Ko omaka nekaj časa vre, dodamo sol, sladkor in baziliko. Omako lahko izboljšamo z žlico kisle smetane, ki jo zmešamo z malo moke.