Kako pripravimo najboljšo francosko solato?

Kako pripravimo najboljšo francosko solato? Francoska solata je okusna hladna solata, ki jo pripravimo iz zelenjave in majoneze. V francosko solato dodamo krompir, korenje, kisle kumarice, grah in majonezo.

Jed izboljšamo, če naredimo domačo majonezo. Solata je bila prvič postrežena okoli leta 1860 v Moskvi, v restavraciji Hermitage. Izumitelj francoske solate je bil Belgijec Lucien Olivier, ki je imel v Moskvi francosko restavracijo, od tu tudi ime francoska solata, ki je po svetu poznana po imenu Russian salad, ali ruska solata, omenja se tudi pod imenom oliverjeva solata. 

Kako pripravimo najboljšo francosko solato
Najboljša francoska solata

Kako pripravimo najboljšo francosko solato?

V Sloveniji francosko ali rusko solato že skoraj tradicionalno pripravljamo okoli novoletnih praznikov. Kaj je skrivnost dobre francoske solate? Tako kot za mnoge jedi, poznamo tudi za francosko solato več receptov. Mnogi ne marajo jajc in jih enostavno ne dodajo, prav tako mnogi ne dodajo majoneze.

V kakšni posodi serviramo francosko solato? Mislim da pri serviranju ne bomo imeli težav, solato lahko ponudimo v večji skledi in si jo gostje sami naložijo na krožnike. Francosko solato pogosto ponudimo pri Božični ali Silvestrski večerji, zato je mogoče prav, da si omislimo kakšne posebne, dekorativne skodelice. 

Božična dekorativna skodelica – primerna za serviranje francoske solate! Poglej ugodno ponudbo!

V receptih pogosto majonezo razredčijo s kislo smetano, ali pa je obogatijo s sirom, šalotko ali šunko. V nekaterih receptih svetujejo, da jedi dodamo kozarec belega vina, krompir nadomestijo z rižem ali celo dodajo narezana jabolka.

To so samo dodatki, ki jih dodamo po okusu, za pravo francosko solato pa se moramo držati tradicionalnega recepta.

Recept za klasično francosko solato

  • 30 dag krompirja
  • 10 dag korenčka
  • 10 dag zelene
  • 2 dl graha
  • 15 dag kislih kumaric
  • majoneza

Krompir, korenček in zeleno narežemo na majhne kocke. V slan krop damo najprej narezan korenček in zeleno, ter nekaj časa kuhamo. Ko sta že skoraj mehka, dodamo še narezan krompir. kuhan in ohlajen grah, nasekljane kumarice in na kocke narezana trdo kuhana jajca.

V zelenjavo zamešamo majonezo in po potrebi začinimo s soljo in poprom.

Francoska solata z domačo majonezo

  • 250 g krompirja
  • 100 g korenja
  • 100 g kislih kumaric
  • 120 g zelene
  • 120 g graha
  • 100 g kislih jabolk
  • 1 jajce
  • 150 g domače majoneze
  • limonin sok
  • sol
  • poper
  • kis
  • gorčica

Posebej skuhamo krompir, korenje, zeleno in grah. Kuhano zelenjavo odcedimo in narežemo na enakomerne in zelo majhne kocke. Narežemo tudi kisle kumarice, jabolko in trdo kuhana jajca.

Vso narezano zelenjavo damo v solatno skledo, dodamo grah in vse skupaj zmešamo z majonezo. Na koncu dodamo kis, limonin sok, sol, poper in gorčico, ter narahlo premešamo.

Skrivnosti priprave domače majoneze

Za resnično dobro francosko solato, moramo poleg sveže in kakovostne zelenjave, pripraviti tudi dobro majonezo. Seveda lahko majonezo kupimo, a če želimo pripraviti vrhunsko francosko solato, potem majonezo pripravimo sami.

Za dobro majonezo je najbolj pomembno, da uporabimo sveže sestavine, to posebej velja za jajca in olje. Zelo pomembno je tudi, da sestavine pravilno odmerimo, pri čemer upoštevamo velikost rumenjakov in seveda tudi naš okus.

Posoda za pripravo majoneze mora biti visoka, ne preširoka, če uporabimo električni mešalec, pa mora biti tudi ozka. Vse sestavine; jajca, olje, limona ali kis, posoda in žlica, vse morajo biti ogrete na sobno temperaturo, zato jih na delovni pult pripravimo že dve uri prej.

Majonezo lahko pripravimo samo  z rumenjaki, kar naredi majonezo zelo kalorično, ali pa z celimi jajci, kar naredi majonezo rahlo in voljno.

Osnovni recept za domačo majonezo

  • 1 jajce
  • 2 dl olivnega olja
  • 1/2 žličke soli
  • precejen sok 1/2 limone ali 2 žlički kisa iz belega vina
  • ščepec mletega popra
  • 1 žlička gorčice

Ročna priprava domače majoneze

Rumenjak skrbno ločimo od beljaka in ga damo v posodico skupaj s soljo, po želji dodamo mleti poper in gorčico. Dodamo za kavno žličko limoninega soka  ali kisa, ter počasi mešamo z leseno žlico venomer v isto smer, da se vse sestavine spojijo.

Sedaj prilijemo nekaj kapljic olja in spet počasi mešamo, čez nekaj časa spet dodamo nekaj kapljic olja in spet mešamo. Sedaj je čas, da prilijemo vedno več olja in pričnemo vedno hitreje mešati, saj ni več nevarnosti, da bi se omaka pokvarila.

Takoj ko postane omaka pregosta, jo razredčimo z nekaj kapljicami limone ali kisa. Ko naredimo želeno količino majoneze, dodamo žlico kropa, s tem bo majoneza dlje časa obstojna.

Priprava majoneze z električnim mešalnikom

Kadar pripravljamo majonezo v električnem mešalniku, je postopek priprave nekoliko drugačen. Vzamemo celo jajce, limonin sok ali kis, sol in po želji poper in gorčico. Vključimo aparat na najnižjo hitrost in vse sestavine stepamo približno 1 minuto, da jajce lepo naraste in postane mešanica svetle barve.

Sedaj dodamo malo olja, nato še nekoliko več in nazadnje prilijemo vso preostalo količino olja. Majoneza je pripravljena, ko se hipoma zgosti. Za majonezo, ki jo pripravimo v električnem mešalniku, porabimo precej manj olja, ognemo pa se tudi nevarnosti, da se bi posušila.

Čeprav smo pri pripravi majoneze še tako previdni, se pogosto zgodi, da se nam sesiri. Kljub temu lahko z nekaj triki omako rešimo. Če se omaka nikakor ne zgosti, dodamo ščepec soli ali žličko kisa, pomaga tudi malo mrzle ali tople vode. Če tudi to ne pomaga, potem moramo pripravo majoneze pričeti znova.

Ruska solata po starem receptu

Ruska solata po res starem receptu je podobna francoski solati, s tem da po receptu dodamo kuhano gnjat, peso, kaviar in kapre.

Recept za rusko solato:

  • 1/4 kg kuhanega svežega graha
  • 3 korenčki
  • 2 pesi
  • 1 zelena
  • 2 krompirja
  • 2 kisli kumarici
  • žlica kaper
  • žlica kaviarja
  • 8 dag kuhane gnjati
  • 2 trdo kuhani jajci
  • sol in poper
  • 4 žlice majoneze

Vso zelenjavo skuhamo. Krompir, gnjat in jajca zrežemo na kocke, kapre razpolovimo, ter vse skupaj vsipamo v solatno skledo.

Dodamo kuhan grah, sol, poper, kis in kaviar,ter vse skupaj zamešamo z majonezo.  

Hitro pripravljena francoska solata

Po tem receptu bomo za pripravo francoske solate potrebovali 15 minut za pripravo sestavin in 20 minut za kuhanje.

Recept za francosko solato:

  • 4 krompirji
  • 4 korenčki
  • 2 lončka graha
  • 1 žlica olja
  • 2 trdo kuhani jajci
  • 3 kisle kumarice
  • 1 žlička kaper
  • vrečka majoneze
  • sol in poper

Korenje ostrgamo. Krompir, korenje in grah skuhamo vsakega posebej v slanem kropu. Ko je zelenjava kuhana, vse oplaknemo z mrzlo vodo. Ko je krompir kuhan, ga olupimo, narežemo na majhne kocke in ga v solatni skledi prelijemo z žlico olja in premešamo.

Na majhne kocke narežemo korenje in ga skupaj z grahom dodamo krompirju. Dodamo še sesekljane kisle kumarice in kapre, drobno narezana trdo kuhana jajca in toliko majoneze, da dobimo čvrsto maso. Po potrebi solimo in popramo. Če želimo še skrajšati čas priprave, potem uporabimo že kuhano zelenjavo iz konzerve.

Francoska solata je nepogrešljiva tudi pri Božični večerji!

Kako pripravimo najboljšo francosko solato – nasveti in triki uglednih kuharskih mojstrov

  • Kako pravilno skuhamo zelenjavo za francosko solato? Predvsem pazimo, da zelenjavo skuhamo do mehkega, vendar je ne smemo prekuhati. Zelenjava za francosko solato mora obdržati obliko, saj če je prekuhana postane kašasta in spremeni strukturo solate.
  • Kako pravilno narežemo zelenjavo za francosko solato?  Ko režemo zelenjavo in krompir za francosko solati, se potrudimo, da jo narežemo na enakomerne kocke. Tako bo solata tudi na izgled videti lepša.
  • Ali moramo zelenjavo pred pripravo francoske solate ohladiti? Preden narezano zelenjavo in krompir zmešamo z majonezo, ju moramo popolnoma ohladiti. Če bomo dodali toplo zelenjavo in krompir, lahko stopita majonezo in spremenita strukturo francoske solate. Priprava vnaprej: Francosko solato lahko pripravite dan prej, saj se okusi čez noč še bolje prepojijo. Pred serviranjem jo še enkrat dobro premešajte.
  • Ali lahko v francosko solato dodamo kislo smetano?  Če bomo v  francosko solato dodali kislo smetano, bomo s tem solati dodali še dodatno svežino in hkrati uravnotežili težkost majoneze.
  • Katere začimbe uporabimo za pripravo francoske solate? Sol in poper dodajajmo postopoma in večkrat poskusimo, da ju ne dodamo preveč. Lahko dodamo tudi malo limoninega soka za dodatno svežino.

Najpogostejša vprašanja o francoski solati

1. Ali lahko za pripravo francoske solate uporabimo zamrznjeno zelenjavo? Da, lahko uporabimo zamrznjeno zelenjavo, kot je grah ali korenje. Zamrznjeno zelenjavo skuhamo, odcedimo in dobro ohaldimo.

2. Kako dolgo lahko hranimo francosko solato v hladilniku? Francosko solato lahko hranimo v hladilniku do 3 dni. Shranjujemo jo v nepredušni posodi, da ostane sveža.

3. Kako preprečimo, da bi francoska solata postala vodena? Vodena francoska solata je pogosto posledica preveč vlage v zelenjavi. To preprečimo tako, da vso zelenjavo dobro odcedimo in ohladimo, preden jo zmešamo z majonezo.

4. Ali lahko naredimo vegansko različico francoske solate? Da, lahko. Uporabimo vegansko majonezo in izpustimo jajca. Za dodatno teksturo lahko dodamo več kislih kumaric ali druge zelenjave.

5. Kako lahko francosko solato izboljšamo? Za popestritev solate lahko dodamo kapre, drobno narezano čebulo, olive ali kislo smetano. Lahko poskusimo tudi z dodatkom različnih začimb, kot so koprc, pehtran ali drobnjak.

6. Ali moramo v solato vključiti jajca? Jajca niso nujna, vendar dodajo bogatost in okus. Če jih ne želimo vključiti, lahko solato pripravimo brez njih ali pa jih nadomestite z dodatno zelenjavo.

7. Kako dosežemo bolj kremasto teksturo solate? Za bolj kremasto teksturo povečamo količino majoneze in kisle smetane. Prav tako lahko del krompirja nekoliko zmečkamo, preden ga zmešamo z ostalimi sestavinami.

STE LJUBITELJ SOLAT? POTEM SI MORATE OGLEDATI ŠE VEČ SUPER RECEPTOV

Kako pripravimo najboljšo krompirjevo solato?

Stročji fižol v solati

Recepti za sezonske solate

Fižolova solata s črno redkvijo