Krompirjeva solata je odlična priloga mnogim jedem, predvsem mesnim jedem in jedem z žara. Kako pripravimo res odlično krompirjevo solato? Izbrala sem nekaj različnih receptov, saj lahko solato iz krompirja pripravimo na različne načine. Preden se lotimo priprave krompirjeve solate, dobro razmislimo, kateri krompir bomo izbrali.
Če bomo skuhali zelo škrobnat krompir, se lahko zgodi da bo med kuhanjem razpadel in naša solata se bo spremenila v kašo. Krompir damo kuhat v hladno vodo, z olupki vred in ga kasneje olupimo.
Za res odlično solato, mora biti krompir ravno prav kuhan, ne preveč in ne premalo. Ko je krompir kuhan, ga olupimo in še vročemu dodamo malo kisa, ostale sestavine pa doma kasneje, ko je krompir že hladen. To so majhne skrivnosti priprave krompirjeve solate, recepte si oglejte v nadaljevanju članka.
Priporočam tudi ogled receptov: Krompirjeve priloge in prikuhe
Nasveti za pripravo najboljše krompirjeve solate
-
Kako izberemo krompir za krompirjevo solato? Za krompirjevo solato izberemo voskaste sorte krompirja, saj te ohranijo svojo obliko po kuhanju in ne razpadajo. Med priljubljene sorte spadajo Yukon Gold, Charlotte in Maris Piper.
-
Kako pravilno skuhamo krompir za krompirjevo solato? Krompir skuhamo v osoljeni vodi, dokler ni ravno prav mehak. Prekuhan krompir lahko postane kašast, premalo kuhan pa trd. Najboljši način za preverjanje je z vilico – če krompir z lahkoto prebodemo, je pripravljen.
-
Kako ustvarimo značilen okus krompirjeve solate? Krompirjeva solata dobi svoj značilen okus iz prelivov in dodatkov. Gorčica, kisle kumarice, čebula in zelišča so klasične sestavine, vendar lahko dodamo tudi druge dodatke, kot so olive, kapre ali slanina za bolj intenziven okus.
-
Ali moramo krompir za krompirjevo solato ohladiti? Preden krompir zmešamo z drugimi sestavinami, ga popolnoma ohladimo. Topel krompir lahko raztopi majonezo in spremeni teksturo solate.
-
Katera zelišča lahko dodamo v krompirjevo soalto? Sveža zelišča dodajo solati svežino in aromo. Uporabimo lahko peteršilj, drobnjak ali koriander za svež okus.
Krompirjeva solata
- 500 g krompirja
- 1 čebula
- 5 žlic olja
- 30 g kisa
- sol in poper
- peteršilj
- 100 g majoneze
Krompir skuhamo z olupki vred, še toplega olupimo in narežemo na kolesca. V solatno skledo damo na tanke rezine narezano čebulo, sol, poper, kis in olje. Dobro premešamo in z mešanico zabelimo krompir. Solato rahlo premešamo in na koncu dodamo še majonezo.
Krompirjeva solata s čebulo
- 40 dag krompirja
- sol
- 4 žlice olja
- kis
- poper
- 1 žlica drobno zrezane čebule
Krompir operemo in v vreli, nekoliko osoljeni vodi skuhamo do mehkega. Ko je krompir kuhan, ga odcedimo, olupimo in narežemo na tanke lističe. Krompir stresemo v skledo in posolimo.
Premešamo, oblijemo z oljem, premešamo in dodamo še kis, sesekljano čebulo in dokončno zmešamo. Krompirjevo solato lahko postrežemo še nekoliko toplo.
Krompirjeva solata s kislimi kumaricami
- 60 dag krompirja
- sol
- 5 žlic olja
- 10 dag kislih kumaric
- krompirjeva voda ali goveja juha
- kis
Krompir olupimo, razrežemo, solimo, zalijemo z vodo in skuhamo. Ko je krompir kuhan, ga odcedimo, pretlačimo, prilijemo olje in dobro razmešamo. Dodamo sesekljane kisle kumarice, prilijemo krompirjevko ali govejo juho, da napravimo sočen pire. Po okusu dodamo kis.
Pripravljen krompir naložimo na solatni krožnik, ga oblikujemo v stožec in okrasimo z vloženimi gobicami ali trdo kuhanimi jajci. Kumarični krompir je odlična priloga k sesekljanim zrezkom, pečenki ali kuhanim hrenovkam.
Krompirjeva solata s hrenovkami
- 1 kg krompirja
- 4 pare hrenovk
- 0,5 dl olja
- kis
- sol
- 1 žlica sesekljanega drobnjaka
- 2 rdeči papriki
- 10 oliv peteršilj
Kuhan krompir olupimo in narežemo na listke. Hrenovke skuhamo in jih narežemo na kolesca. Potresemo sesekljan drobnjak in peteršilj. Paprike operemo in odstranimo semena, nato jih narežemo na kratke rezance.
Olivam odstranimo koščice. Vse sestavine rahlo zmešamo, dodamo sol, olje in kis, ter še enkrat premešamo. Preden solato ponudimo, naj nekaj časa počiva, da se marinira z vsemi sestavinami.
Krompirjeva solata s kislim zeljem
- 50 dag krompirja
- 25 dag kislega zelja
- sol
- kumina
- olje
- česen
- goveja juha
Krompir skuhamo, še vročega olupimo in narežemo na tanke listke. Takoj ga solimo, prelijemo z oljem, primešamo surovo kislo zelje, strt česen, kumino, poper in če je potrebno, prilijemo še malo goveje juhi, da dobimo resnično sočno solato.
Krompirjeva solata z trdo kuhanimi jajci
- 50 dag krompirja
- 20 dag kuhanega korenja
- 20 dag graha
- 1 dl oljčnega olja
- 2 žlici limonina soka
- 1 trdo kuhano jajce
- 1 žlica kisle smetane
- česen
- krhlji limone
- peteršilj
Krompir skuhamo, še vročega olupimo in narežemo na kocke. Posebej skuhamo na kocke narezano korenje in grah, oboje nato odcedimo in stresemo h krompirju. Polovico olja z jajcem, limoninim sokom, soljo in česnom zmiksamo, da dobimo gladko, gosto zmes. Počasi prilivamo preostalo olje.
Dodamo še kislo smetano in vse skupaj zmešamo. Solato naložimo na krožnik in postavimo na hladno. Preden solato serviramo, jo okrasimo z limoninimi krhlji in sesekljanim peteršiljem.
Krompirjeva solata s kaprami
- 500 g krompirja
- 1 žlica kaper
- 1 šopek rdečih redkvic
- nekaj solatnih listov
- 3 žlice olja
- 2 žlici kisa
- sol in poper
Krompir olupimo, narežemo na oblice in skuhamo. Kuhan krompir ohladimo in narežemo na kocke. Zabelimo s solatno omako in primešamo kapre. Solatno omako naredimo tako, da v skodelici razmešamo kis in sol, nato prilijemo olje, popramo in premešamo.
Z opranimi solatnimi listi obložimo stekleno solatno skledo, položimo nanje krompirjevo solato in jo okrasimo z narezanimi redkvicami.
Krompirjeva solata s porom
- 600 g krompirja
- 400 g pora
- 3 žlice olja
- kis, sol in poper
Krompir skuhamo v oblicah, kuhanega olupimo in narežemo na lističe. Še toplemu krompirju primešamo olje, na tanke rezance narezan surov por, dodamo kis, sol in poper. Rahlo premešamo in takoj postrežemo.
Krompirjeva solata s kislo smetano
Klasična krompirjeva solata, ki ji izboljšamo okus s kislo smetano!
- 50 dag krompirja
- 1 čebula
- 2, 5 dl kisle smetane
- 1 žlico sesekljanega peteršilja
- 2 jajci
- domač jabolčni kis
- sol
- bučno olje
Krompir operemo in celega skuhamo. Kuhanega olupimo in narežemo na kocke. Trdo kuhana jajca olupimo, ločimo rumenjake in beljake. Rumenjake pretlačimo z malo domačega jabolčnega kisa, dodamo kislo smetano, sesekljan peteršilj in drobno sesekljano čebulo.
Beljaka drobno nasekljamo in ju s krompirjem vmešamo v omako iz kisle smetane. Posolimo, po želji dodamo malo bučnega olja in takoj postrežemo.
Najpogostejša vprašanja o pripravi krompirjeve solate
1. Kako pripravim odlično kremasto krompirjevo solato in preprečim, da bi bila vodena?
Najpogostejši razlog za vodeno krompirjevo solato je premalo odcejen krompir. Po kuhanju krompir dobro odcedimo in ga kratek čas pustimo na cedilu, da se znebimo odvečne vlage. Kadar v krompirjevo solato dodamo kumarice, kih prej tudi nekaj časa pustimo na cedilu, da se malo losušijo.
2. Koliko časa lahko hranimo krompirjevo solato v hladilniku?
Krompirjevo solato lahko hranimo v hladilniku do tri dni. Shranjujemo jo v nepredušni posodi, da ohrani svežino. Pred serviranjem jo dobro premešamo, da se preliv in krompir zopet povežejo.
3. Ali lahko krompirjevo solato zamrznemo?
Krompirjeva solata ni primerna za zamrzovanje, saj se po odtajanju tekstura krompirja in preliva močno spremeni. Bolje je, da solato pripravimo svežo, ostanke pa porabimo v roku najmanj tri dni.
4. Kako lahko naredimo krompirjevo solato bolj zdravo?
Za bolj zdravo različico krompirjeve solate uporabimo grški jogurt namesto majoneze ali pa kombinacijo obojega. Dodamo lahko več sveže zelenjave, kot so paprika, zelena ali grah.
5. Ali je krompirjevo solato bolje pripraviti vnaprej?
Da, krompirjevo solato je bolje pripraviti vnaprej, saj se okusi bolje prepojijo. Pripravimo jo vsaj nekaj ur pred serviranjem ali celo dan prej, da bo okus še boljši.
6. Katere dodatke lahko še dodamo krompirjevi solati?
Poleg klasičnih dodatkov lahko krompirjevi solati dodate tudi svežo zelenjavo, kot so paprika, grah, korenje ali zelena. Za bolj bogat okus lahko dodamo tudi olive, kapre ali celo koščke pečene slanine.
7. Kako pripravimo vegansko krompirjevo solato?
Za vegansko različico uporabimo vegansko majonezo in izpustimo jajca. Namesto klasične majoneze lahko uporabimo tudi avokadovo omako ali humus za bolj kremasto teksturo.
Vir; Jedi na žlico, ChatGPT