Krompiruša – recept za najboljšo krompirjevo pito

posted in: Aktualno, Brezmesne jedi | 0

Krompiruša je okusna jed, ki jo pripravimo s krompirjem in vlečenim testom. Če boste na spletu iskali recept za krompirušo, jo boste našli pod različnimi imeni. Poznamo jo pod imenom krompirjeva pita, tudi krompirjev štrudelj, krompirjev zavitek in tudi krompirjev burek.

Kakor koli boste že poimenovali to jed, povem vam da je odlična! Današnji recept in slike je prispevala moja prijateljica Mari Radej, ki me pogosto rešuje iz kulinaričnih težav. Čeprav znam skuhati in speči veliko dobrih jedi,vseeno nimam tako zelo veliko izkušenj. Ker pa veliko časa porabim za pisanje kuharskih blogov, mi kakšna domača slika in recept vedno pride prav.

Poznamo tudi podobne jedi, meni je izredno okusen krompirjev zavitek s špinačo in mletim mesom.

krompiruša
Krompiruša Slika: Mari Radej

Krompiruša – recept po korakih

Za pripravo krompiruše poznamo več receptov, običajno ga pripravljamo po tistem, ki nam najbolj uspe. Sama imam z vlečenim testom še vedno malo težav, a se vedno potrudim in ga sama pripravim, saj mi s kupljenim jedi pač niso všeč.

Današnje slike niso moje, pač pa je krompirušo pripravljala prijateljica (saj sem jo jaz tudi, samo ni bil tako lepo na pogled- pravijo da vse kar objavimo na spletu za vedno ostane tam nekje v orbiti…zato pa…)

Sestavine za krompirušo:

 • 1/2 kg bele pšenične moke
 • 1 jajce
 • 2 žlici olja
 • 2 dl mlačne vode
 • 1 kg krompirja
 • 1 čebula
 • 1 žlica svinjske masti (če želite vegetarijansko krompirušo uporabite olivno olje)
 • sol, poper in po želji sesekljan peteršilj ali česen

Najprej pripravimo vlečeno testo

Najprej se lotimo priprave vlečenega testa. Moko presejemo in dodamo sol. V moko naredimo jamico in dodamo jajce in nato najprej prilijemo olje in nato počasi prilivamo še mlačno vodo.

Zamesimo gladko in elastično testo, ga oblikujemo v hlebček, pokrijemo in pustimo pol ure počivati.

vlečeno testo za krompirušo
Najprej pripravimo vlečeno testo

Kako pripravimo krompirjev nadev za krompirušo?

Kot že pove ime jedi, bomo seveda pripravili krompirjev nadev. Krompir olupimo, narežemo na majhne koščke, ga operemo in ga do mehkega skuhamo v slani vodi. V ponvi segrejemo maščobo, jaz uporabim svinjsko mast, lahko pa tudi olivno olje ali kakšno drugo maščobo.

Čebulo olupimo, drobno sesekljamo in popražimo na vroči maščobi. Ko je krompir kuhan, lahko krompir pretlačimo in dodamo popraženo čebulo, ali pa kuhan krompir samo zmešamo s čebulo. Dodamo sol, poper in po želji še strt česen in drobno sesekljan peteršilj.

Vlečenje testa, nadev in zvijanje krompiruše

Sedaj prihaja zame najtežji del....vlečenje testa. Če imate veliko izkušenj vas to seveda ne skrbi, mene pa še vedno. Skratka, ko je testo spočito ga razvlečemo po prtu, ki smo malo potresli z moko. Po razvlečenem testu potresemo krompirjev nadev in nato testo zvijemo v lepo rolado.

vlečeno testo
Ko je testo spočito, ga razvlečemo in enakomerno obložimo s krompirjevim nadevom.

Kako zvijemo krompirušo in koliko časa jo pečemo?

Ko porabimo ves nadev, testo previdno zvijemo v zvitek, pomagamo si lahko s prtom. Okrogel pekač namastimo, lahko ga tudi obložimo s papirjem za peko. Zvito krompirušo prelijmo z razžvrkljani jajcem, kar lahko tudi izpustimo.

Namesto tega zavremo maslo in slano vodo, ter pito 10 minut pred koncem pečenja prelijemo s to mešanico. Prav tako lahko krompirušo samo premažemo z oljem, ali tik pred koncem pečenja premažemo z mešanico olja in vode.

kako zvijemo krompirušo
Ko porabimo ves nadev, nadevano vlečeno testo previdno zvijemo. Zvito krompirušo položimo v okrogle pekač, zvijati pričnemo na sredini, tako da dobimo nekakšnega polžka.

Testo pričnemo zavijati na sredini pekača, tako da dobimo nekakšnega polžka. Pečico ogrejemo na 180 stopinj C, krompirušo pečemo 45 minut.

Ko dobi krompiruša zlato rjavo barvo je pečena! Narežemo jo na enakomerne kose in še vročo postrežemo kot samostojno jed.

krompiruša recept
Okrogli pekač namastimo ali obložimo s papirjem za peko. Pečico ogrejemo na 180 stopinj C, krompirušo pečemo približno 45 minut, da se lepo zlato rjavo obarva.

Kaj je krompiruša in od kje izhaja prvotni recept?

Krompirjeva pita ali krompiruša izhaja iz Balkanske kuhinje, posebej poznana je bosanska krompiruša, čeprav jo po podobnih receptih pripravljajo tudi v Srbiji, na Hrvaškem in v Sloveniji. Osnova krompiruše je krompir, v različnih receptih pa dodajamo tudi druge sestavine, kot so čebula in različne začimbe.

Točno od kje prihaja recept za krompirušo je težko določiti, saj so se recepti ustno prenašali iz generacije v generacijo. Vsaka hiša je imel svoj edinstven recept in gospodinje so se vedno držale svojega posebnega načina priprave. Vsekakor pa je dejstvo, da je to jed, ki ima korenine v tradicionalni kmečki kuhinji Balkanskega polotoka. Krompir se v Evropski kulinariki uporablja od 16. stoletja, čeprav so bili ljudje sprva nezaupljivi in so s krompirjem hranili živali.

Kot mnoge tradicionalne jedi, tako v Sloveniji in državah bivše Jugoslavije, se je tudi recept za krompirušo prilagajal lokalnim okusom in seveda razpoložljivim živilom. Zaradi tega poznamo veliko različnih receptov, vendar osnova sta vedno krompir in vlečeno testo. Poznamo pa tudi recepte za krompirušo iz listnatega testa.

Triki in nasveti za pripravo vlečenega testa

Vlečeno testo je ključna sestavina številnih tradicionalnih jedi, kot so burek, jabolčni štrudelj, krompiruša in mnoge druge. Priprava vlečenega testa je umetnost, ki zahteva potrpljenje in vajo, vendar z nekaj nasveti in triki lahko postane dostopna tudi začetnikom. Tukaj je nekaj nasvetov za uspešno pripravo vlečenega testa:

 1. Prave sestavine: Začnite z osnovnimi sestavinami – moka, voda, sol, in po potrebi malo olja. Nekateri dodajo tudi jajce za dodatno elastičnost, vendar to ni nujno.
 2. Pravilno gnetenje: Testo morate temeljito gnesti, da razvijete gluten, ki testu daje elastičnost. Gnetenje lahko traja 10-15 minut ročno. Testo naj bo mehko, vendar ne lepljivo. Če je pretrdo, dodajte malo vode.
 3. Počitek testa: Po gnetenju testo zavijte v plastično folijo ali pokrijte z vlažno kuhinjsko krpo in pustite počivati najmanj 30 minut. Počitek omogoča, da se gluten sprosti, kar olajša raztegovanje testa.
 4. Pravilno raztegovanje: Na čistem in velikem pultu razprostrite čisti prt in ga rahlo pomokajte. Testo položite na sredino in ga začnite nežno raztegovati z rokami od sredine proti robovom. Pomembno je, da ste nežni, da testa ne pretrgate. Nekateri kuharji uporabljajo tudi valjar, vendar je končni cilj, da testo raztegnete čim tanjše, skoraj prozorno.
 5. Brez strahu pred luknjami: Če se vam med raztegovanjem naredijo majhne luknje, ne skrbite preveč. Glavni cilj je dobiti čim tanjše testo, nekaj majhnih luknjic pa ne bo pokvarilo končnega izdelka.
 6. Uporaba olja: Da preprečite, da bi se testo med raztegovanjem trgalo, lahko na roke nanesete malo olja. To bo olajšalo raztegovanje in preprečilo lepljenje.
 7. Vaja dela mojstra: Ne obupajte, če prvič ali drugič ne uspe popolno. Vsaka vaja bo izboljšala vašo tehniko in občutek za testo.
 8. Shranjevanje: Če testa ne boste uporabili takoj, ga lahko zavijete v plastično folijo in shranite v hladilniku za nekaj dni ali celo zamrznete za daljše obdobje. Pred uporabo ga pustite, da se počasi odtaja v hladilniku.

vlečeno testo