Žepki s pikantnim nadevom iz blitve in črnih oliv

Žepki s pikantnim nadevom iz blitve in črnih oliv so okusna italijanska jed. Testo za žepke naredimo po receptu za testo za pico, ki jo Italijani imenujejo mornarska pica ali pizza po mornarsko. Kot veliko italijanskih jedi, so tudi žepki s pikantnim nadevom pripravljeni iz sezonske zelenjave, zelišč, sardelic, kaper, oliv in s kančkom olivnega olja. Tudi testo za žepke bomo pripravili po preprostem receptu za testo.

Odlična ideja za zelenjavno predjed ali vegetarijansko kosilo. Uporaba sezonske zelenjave v kombinaciji s kvašenim ali listnatim testom je poznana že od nekdaj, vsaka država ali regija ima svoje recepte. Pogosto je hrana povezana tudi z raznimi praznovanji in celo verskimi simboli. V Italiji sta pica in pašta skoraj državni simbol, tako kot so pri nas orehova potica, jabolčni štrudelj in kultna nedeljska goveja juha. 

Žepki s pikantnim nadevom iz blitve in črnih oliv
Žepki s pikantnim nadevom iz blitve in črnih oliv

Žepki s pikantnim nadevom iz blitve in črnih oliv

No, pa se lotimo recepta. Najprej si moramo pripraviti vse sestavine in pripraviti testo za žepke. Če nimamo blitve, lahko uporabimo tudi mlado špinačo, če pa želimo biti resnično izvirni, pa lahko uporabimo tudi koprive.

Sestavine za kvašeno testo za nadevane žepke

 • 40 dag bele moke
 • 2 dag kvasa
 • 1 kozarec mlačne vode
 • 2 žlice olivnega olja
 • sol

Kako pripravimo kvašeno testo za pikantne žepke?

 1. Iz moke, kvasa in zvrhanega kozarca mlačne vode zamesimo testo. Gnetemo ga tako dolgo, da postane voljno in mehko, ne sme se prijemati posode, deske ali rok.
 2. Testo nato oblikujemo v hlebček, ga pokrijemo in pustimo vzhajati približno 2 uri. 
 3. Ko je testo primerno vzhajano, ga še nekaj minut gnetemo, nato ga razvaljamo nekaj milimetrov debelo in izrežemo plošče poljubne velikosti. Če želimo, lahko testo razvaljamo v eno veliko ploščo in naredimo samo en velik žepek.

Sestavine za pikantni nadev z blitvo

 • 1 jajce
 • 60 dag blitve
 • 10 dag črnih oliv
 • 1 žlica kaper
 • 3 fileji sardele
 • 2 stroka česna
 • olivno olje
 • sol in poper

Kako pripravimo pikantni nadev iz blitve?

 1. Blitvo očistimo in oparimo v slanem kropu, nato jo odcedimo, ožamemo in drobno sesekljamo.
 2. V večji ponvi segrejemo malo olivnega olja in na njem popražimo strt česen, ter ga takoj vzamemo iz ponve.
 3. V isto ponev stresemo narezano blitvo, dodamo kapre in olive, ki smo jim prej odstranili koščice in jih drobno sesekljali. Solimo, popramo, premešamo in nato blitvo počasi dušimo na zmernem ognju.
 4. na koncu dodamo stolčene sardelne fileje, premešamo in ponev odstavimo z ognja, da se nadev ohladi.

Kako nadevamo žepke in koliko časa jih pečemo?

 1. Izrezane testene plošče rahlo namažemo z oljem in nadevamo z nadevom iz blitve. Robove testa premažemo z razžvrkljanim jajcem in testo prepognemo na pol ali ga z vseh strani stisnemo v culico.
 2. Robove nekoliko stisnemo, da nadev med peko ne bo uhajal iz testa. Žepke premažemo z olivnim oljem tudi po zunanji strani in jih odlagamo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko.
 3. Pečico ogrejemo na 200 stopinj C, žepke pečemo približno 20 minut. 
 4. Če želimo, lahko žepke tudi ocvremo v olju, v tem primeru naredimo nekoliko manjše žepke. Prav tako lahko žepke naredimo iz listnatega testa.
nadev iz blitve
Testo razvaljamo, narežemo na poljubne plošče, jih premažemo z oljem in nadevamo z nadevom iz blitve. Robove testa premažemo z razžvrkljanim jajcem, žepke prepognemo, po vrhu premažemo z oljem in pečemo pri 200 stopinjah C približno 20 minut.