Rižota s svinjskim mesom je hitro pripravljena in okusna jed z rižem. Pri nas je na mizi običajno rižota z jurčki ali lisičkami, bolj poredko pa se lotim kuhanja kakšne druge rižote. Danes sem pripravila preprosto rižoto s svinjskim mesom, za kuhanje sem uporabila zelenjavno jušno osnovo in belo vino.
Rižota s svinjskim mesom
Za kuhanje rižote poznamo nekaj kuharskih pravil, po katerih običajno pripravljamo jedi z rižem. Sama se rižote lotim malo drugače, postopek sem nekoč prebrala v nekem italijanskem receptu in od takrat pripravljam rižoto malo po svoje. Čeprav objavljamo mnoge recepte ali jih prebiramo v kuharskih knjiga, mnoge jedi pripravimo malo po svoje. Moja kosila so pogosto improvizirana, pač porabim živila, ki jih ima pri roki. Tudi pri tem receptu je bila tako, imela sem za porabit svinjsko meso, nisem pa imela nobene zelenjave, razen čebule…in tako je nastala za rižota, ki je bila presenetljivo dobra.
Sestavine za rižoto s svinjskim mesom:
- 1/2 kg svinjskega mesa
- 250 g riža
- 3 skodelice čiste zelenjavne jušne osnove
- 1 skodelica belega vina
- sol in poper
- 1 čebula
- 1 lonček domače paradižnikove omake
- olivno olje ali svinjska mast
- nekaj koščkov masla
- nariban parmezan (po želji)
Recept za rižoto s svinjskim mesom po korakih
- Za rižoto s svinjskim mesom lahko uporabimo vratovino brez kosti, če pa imamo pri roki kakšne drug kos svinjskega mesa bo pa tudi dober. Svinjsko meso narežemo na manjše, enakomerne kose in ga začinimo s soljo in poprom.
- Čebulo drobno sesekljamo, zelenjavno jušno osnovo zavremo, pripravimo si še belo vino in domačo paradižnikovo omako.
- V večji ponvi segrejemo malo olivnega olja ali svinjske masti in najprej nekaj minut pražimo drobno sesekljano čebulo. Ko čebula postekleni, dodamo začinjeno in narezano svinjsko meso. Premešamo in meso na hitro popražimo.
- Ko se meso rahlo rjavo obarva, prilijemo malo belega vina in ko vino izpari, prilijemo dve zajemalki čiste zelenjavne juhe. Za pripravo rižote s svinjskim mesom lahko uporabimo tudi druge juhe, lahko govejo juho, svinjsko ali pa tudi juho iz kocke, če nimamo kaj drugega.
- Dodamo še domačo paradižnikovo omako, če je nimamo pa dve ali tri žlice paradižnikove mezge. Premešamo, znižamo temperaturo, pokrijemo in počasi dušimo 20 minut.
- Medtem ko počasi dušimo svinjsko meso, pripravimo riž. V večji ponvi segrejemo dve žlici olivnega olja in na njem nekaj minut pražimo riž. Nato riž zalijemo z malo belega vina in ko vino izhlapi, prilijemo dve zajemalki čiste zelenjavne juhe.
- Riž počasi kuhljamo in ko se juha pokuha, prilijemo še eno zajemalko in spet počasi kuhamo, vmes riž rahlo posolimo. Ko je riž kuhan, ga odstavimo z ognja in po vrhu položimo nekaj koščkov masla. Riž pokrijemo in pustimo da se maslo stopi.
- Medtem je svinjsko meso tudi že mehko, zato mu dodamo kuhan riž z maslom, premešamo in pustimo 15 minut, da se okusi povežejo med seboj. Preden rižoto postrežemo, jo po potrebi malo pogrejemo in po želji potresemo z naribanim parmezanom.
Več receptov za rižote
Rižota z bučkami
Rižota s stročjim fižolom
Recept za vegetarijansko rižoto
Rižota z jurčki
Rižota z lisičkami
Nasveti in triki za pripravo rižote