Kako skuhamo domačo paradižnikovo mezgo in paradižnikov sok?

Paradižnikova mezga, paradižnikov sok ali paradižnikov koncentrat...to so dobrote, ki jih lahko pripravimo iz paradižnika, ki ga vzgojimo na svojem vrtu. Ko paradižnik dozori, ga je potrebno hitro uporabiti in običajno ga imamo na pretek v kratkem poletnem in jesenskem obdobju. Paradižnik, ki nam ostane, lahko koristno uporabimo za pripravo ozimnice.

V današnjem prispevku se bomo posvetili receptom za pripravo domače paradižnikove mezge in omake, paradižnikovega soka in paradižnikovega koncentrata. Domačo paradižnikovo omako, koncentrat ali mezgo, lahko uporabimo za pripravo raguja, omake za testenine, dodamo jo lahko v golaž ali razne druge enolončnice, pripravimo pa lahko tudi omako za pico. 

paradižnikova mezga
Super recepti za paradižnikovo mezgo, sok in paradižnikov koncentrat

Domača paradižnikova mezga

Ko sem iskala recepte za domačo paradižnikovo mezgo sem našla res veliko različnih receptov. V vseh receptih paradižnike dušimo skupaj z začimbami in zelišči, v današnjem receptu pa bomo paradižnike dušili brez vseh drugih dodatkov. Sol poper, sladkor in druge začimbe, bomo mezgi dodali šele takrat, ko jo bomo uporabili za pripravo jedi.

 1. Za pripravo domače paradižnikove mezge uporabimo mesnate, zdrave in popolnoma zrele paradižnike.
 2. Paradižnike operemo, obrežemo morebitne črne ali gnile dele in jih narežemo na četrtine.
 3. Narezan paradižnik stresemo v večjo posodo, ki ne sme biti aluminijasta in jih brez vsakih dodatkov počasi dušimo. 
 4. Ko se paradižniki zmehčajo, jih pretlačimo skozi pasirko, ki jo nastavimo na največje luknjice.
 5. Paradižnikovo kašo stresemo nazaj v lonec in pustimo da še nekaj časa počasi vre.
 6. Ko paradižnikova kaša postane gosta, a še vedno nekoliko tekoča, jo prelijemo v čiste steklenice s širokim grlom.
 7. Steklenice takoj zapremo s pokrovčkom, ki ga prej potopimo v vrelo vodo, tako da nastane vakum. Kozarce obrnemo na glavo in počasi ohladimo. Ko se domača paradižnikova mezga v steklenicah popolnoma ohladi, jih postavimo v hladen in temen prostor.
 8. Tako pripravljeno paradižnikovo mezgo moramo porabiti v enem letu, kar je ravno prav, saj bo takrat na vrtu že nov pridelek.
 9. Ko steklenico z paradižnikov mezgo enkrat odpremo, jo moramo čimprej porabiti. Ko polnimo steklenice, preračunajmo za koliko oseb bomo mezgo potrebovali.
 10. Ker smo paradižnikovo mezgo pripravili brez vseh dodatkov, jo začinimo šele takrat, ko jo uporabimo. Dodamo lahko različne dodatke, kot so sol, poper, sladkor, česen, čebula ali različna zelišča, odvisno od tega , za katero jed jo bomo uporabili. Če bomo pripravili omako za pico, potem ne sme manjkati origano.
 11. Paradižnikovo mezgo ali omako, lahko uporabimo tudi za pripravo filanih paprik, omako za čufte ali mesne kroglice, ali za pripravo mnogih jedi z mletim mesom.

Paradižnikov sok in koncentrat

Pripravila sem recept, po katerem lahko hkrati pripravimo paradižnikov sok in paradižnikov koncentrat. 

Sestavine:

 • 3 kg zrelih, mesnatih paradižnikov
 • 1/2 kg čebule
 • 1 šopek zelišč; timijan, lovorov list, šetraj, bazilika in rožmarin
 • 6 brinovih jagod
 • 3 klinčki
 • 2 žlici soli
 • 2 stroka česna
 • 1 šopek peteršilja
 • 3 žlice olivnega olja
 1. Paradižnike operemo, očistimo in narežemo na koščke.
 2. Čebulo, olupimo in drobno sesekljamo.
 3. Zelišča povežemo v šopek.
 4. Na olivnem olju prepražimo drobno sesekljano čebulo, dodamo koščke paradižnika, sveže sesekljan peteršilj, brinove jagode, klinčke, sol in trdno povezan zeliščni šopek.
 5. Premešamo in eno uro počasi kuhamo na majhnem ognju. 
paradižnikov sok
Recept za paradižnikov sok

Recept za paradižnikov sok

 1. Po eni uri kuhanja paradižnika z začimbami, bo paradižnik spustil veliko soka. Ta sok lahko seveda koristno uporabimo!
 2. Paradižnikov sok poberemo iz lonca, koščke paradižnika pustimo. Sok nalijemo v vroče steklenice, tokrat navadne steklenice z ozkim grlom, napolnimo jih do vrha.
 3. Počakamo da sok ohladi, pri tem se bo olje dvignilo na vrh steklenice, sok pa se zbere pod oljem. Prilijemo še malo olivnega olja in s tem v vratu steklenice ustvarimo oljno plast, ki ne prepušča zraka.
 4. Steklenice dobro zapremo in jih postavimo v hladen in temen prostor.
 5. Kako lahko uporabimo paradižnikov sok? Z zelišči odišavljen naravni paradižnikov sok lahko uporabimo kot osnovo za zelenjavne juhe, lahko pa pripravimo osvežilne zelenjavne napitke z dodatkom paradižnikovega soka, ali pa pripravimo kultno pijačo za preganjanje alkoholnega mačka – Bloody Mary.

Recept za paradižnikov koncentrat

 1. Ko smo iz posode pobrali paradižnikov sok, so nam ostali koščki zmehčanega paradižnika. Iz posode poberemo klinčke, brinove jagode in zeliščni šopek, koščke paradižnika in paradižnikovo kašo pa zmeljemo v mešalniku.
 2. Z vročo paradižnikovo kašo napolnimo kozarce, obrišemo robove in jih zapremo s suhim pokrovom. Kozarce postavimo na glavo, jih pokrijemo z odejo in pustimo da se popolnoma ohladijo. Kozarce postavimo v suh in hladen prostor.
 3. Paradižnikov koncentrat uporabljamo pri pripravi različnih omak, za zgoščevanje in okus golaža, lahko ga nanesemo na pico ali dodamo v omako za špagete. 

Ali ste vedeli, da lahko iz paradižnikov skuhamo tudi marmelado?

paradižnikova marmelada
Paradižnikova marmelada

Iz zrelih paradižnikov lahko skuhamo tudi okusno marmelado, ki je prav gotovo nekaj posebnega.

Sestavine za paradižnikovo marmelado:

 • zreli paradižniki
 • na 1 kg kuhanih paradižnikov 100 dag sladkorja
 1. Zrele paradižnike operemo, očistimo in narežemo na večje kose.
 2. Narezane paradižnike brez vseh dodatkov pristavimo  v večji lonec in jih kuhamo toliko časa, da se zmehčajo.
 3. Zmehčane paradižnike pretlačimo v mezgo, ki jo spet kuhamo tako dolgo, da se nekoliko zgosti.
 4. Ko se paradižnikova mezga nekoliko zgosti, pričnemo dodajati sladkor. V marmelade sladkor vedno dodajamo postopoma in to šele takrat, ko je kaša že zgoščena. Postopno dodajanje sladkorja pospešuje želiranje, marmelada se hitreje zgosti in tudi ohrani lepšo barvo, ker sladkor zaradi kratkega segrevanja ne karamelizira.
 5. Še vročo marmelado nadevamo v segrete kozarce, jih zapremo in počasi ohladimo.

Nasveti in najpogostejša vprašanja o pasterizaciji in sterilizaciji sadja in zelenjave

Konzerviranje s toplotno obdelavo, kratko vrenje in pasterizacija so najpogostejše tehnike za pripravo ozimnice.

 • Kaj pomeni sterilizirati sadje ali zelenjavo? Sterilizirati sadje ali zelenjavo pomeni, da uničimo mikrobe in končni izdelek naredimo sterilen. Pri konzerviranju živil z besedo sterilizacija označujemo uničevanje mikrobov s toploto. To lahko naredimo z vrenjem ali obdelavo živil v avtoklavu, to je posebna naprava za parno sterilizacijo živil.
 • Kako poteka pasterizacija živil? Pri pasterizaciji sadje in zelenjavo ki jih želimo shraniti, segrevamo pri temperaturi 75 do 90 stopinj C. Pri tem postopku mikrobov sicer ne popolnoma uničimo, vsekakor pa preprečimo njihovo razmnoževanje in tako podaljšamo čas shranjevanja.
 • Katere metode pasterizacije lahko uporabimo v domačem gospodinjstvu? Doma običajno pasteriziramo manjše količine živil, zato lahko to opravimo v pečici. Kozarce postavimo v pečico, ki smo jo ogreli na 85 do 90 stopinj C.
 • Koliko časa že poznamo sterilizacijo in pasterizacijo živil? Sterilizacija in pasterizacija sta dokaj mladi tehniki za shranjevanje živil, saj ju poznamo šele dobrih 200 let.
 • Ali pri pasterizaciji in sterilizaciji  uničimo vitamine, ki se nahajajo v sadju in zelenjavi? Sterilizacija in pasterizacija po starih tradicionalnih postopkih uniči veliko vitaminov in koristnih učinkovin v sadju in zelenjavi. Vendar sta postopka vsekakor še vedno zanimiva, posebej za pripravo sadnih sokov, domačih omak in za pripravo kompotov.

Domača paradižnikova mezga: