Zelje z mletim mesom pripravljeno v pečici postrežemo kot samostojno jed. Sveže zelje se odlično ujema z mletim mesom. Preden jed postavimo v pečico, vse skupaj prelijemo s polivko iz kisle smetane in jajc. Priporočam tudi naslednje recepte: 30 receptov z mletim mesom!
Zelje z mletim mesom
Danes bomo sveže zelje z mletim mesom pripravili v pečici, po okusu lahko po vrhu poleg polivke s smetano in jajci, potresemo še nariban sir. Priporočam recepte: Jedi na žlico iz pečice!
Sestavine za zelje z mletim mesom:
- 1 zeljna glava
- 7 dag svinjske masti
- 3 žlice sesekljane čebule
- sol
- 2 stroka sesekljanega česna
- 30 dag mešanega mletega mesa
- 15 dag riža
- sol in poper
- 2 dcl kisle smetane
- 2 jajci
Recept za zelje z mletim mesom po korakih
- Zeljno glavo očistimo, narežemo na rezance in poparimo z vročim kropom. Poparjeno zelje pustimo, da se odcedi.
- V večji ponvi na svinjski masti popražimo drobno sesekljano čebulo, nato dodamo odcejeno zelje, solimo in dušimo do mehkega.
- V drugo ponvi segrejemo žlico svinjske masti, dodamo sesekljan česen in nato takoj mleto meso. Premešamo in nekaj časa pražimo. Po potrebi prilijemo manjšo zajemalko kropa in še nekaj minut dušimo.
- Nato dodamo spran riž, premešamo, prilijemo 4 dl kropa in počasi dušimo 20 minut. Vmes jed popramo in večkrat premešamo.
- V namaščen pekač najprej položimo plast dušenega zelja, nato mleto meso z rižem in nato spet zelje in spet meso. Zelje in meso nalagamo v plasteh toliko časa, da vse porabimo, na vrhu naj bo zelje.
- Zmešamo kislo smetano in dva jajca, polivko prelijmo po vrhu zloženke.
- Pečico ogrejemo na 200 stopinj C, pečemo toliko časa, da jed lepo zarumeni. Okus izboljšamo, če po vrhu potresemo še malo naribanega sira.
Kako lahko jed izboljšamo in drugi koristni nasveti
1. Ali lahko uporabim drugo vrsto zelja?
Da, lahko uporabite belo ali rdeče zelje. Rdeče zelje bo dalo jedi nekoliko drugačen okus in barvo, vendar bo prav tako okusno.
2. Kako naj shranim ostanke jedi?
Ostanke shranite v nepredušni posodi v hladilniku do 3 dni. Pred serviranjem jih pogrejte v pečici ali mikrovalovni pečici.
3. Ali lahko jed zamrznem?
Da, jed lahko zamrznete. Pred zamrzovanjem jo popolnoma ohladite in shranite v nepredušni posodi. V zamrzovalniku lahko ostane do 3 mesece. Pred serviranjem jo počasi odmrznite in pogrejte v pečici.
4. Katere druge začimbe se dobro ujemajo s to jedjo?
Poleg paprike v prahu lahko dodate timijan, origano, baziliko ali majaron. Te začimbe se odlično ujemajo z zeljem in mletim mesom.
5. Ali lahko dodam zelenjavo?
Da, v recept lahko dodate drugo zelenjavo, kot so korenje, paprika ali bučke, ki jih prej na hitro prepražite ali blanširate.