Kosilo.si

Ideje za kosilo

goveji zrezki

Goveji zrezki – mehki, sočni in pripravljeni kot pri babici! 🍽️

Goveji zrezki so okusna jed, ponudimo jih kot samostojno jed, zraven se podajo kruhovi cmoki, pire krompir ali kakšna druga priloga. Kako pripravimo najboljše goveje zrezke? Danes se bomo posvetili govejim zrezkom v različnih omakah.

Najbolj priljubljeni so goveji zrezki v gobovi omaki, goveji zrezki v smetanovi omaki in goveji zrezki v gorčični omaki. Goveje meso vsebuje številne hranilne snovi, med drugim tudi cink, železo in rudnine. Zmerno uživanje govejega mesa nam ne bo povzročilo zdravstvenih težav, pazimo, da ne uživamo preveč mastnega mesa.

goveji zrezki

Goveji zrezki – kako izberemo meso za zrezke v omaki?

Poleg dobre omake, je zelo pomembno, da izberemo dobro goveje meso. Goveje meso je pogosto na naših jedilnikih, meso je okusno in vsebuje veliko hranljivih snovi. Če imamo možnost, seveda izberemo meso živali, ki so bile na paši in niso bile ves čas zaprte v hlevu.

Ko kupujemo meso za zrezke, mogoče včasih ne vemo kako bi mesarju povedali kaj bi radi. Goveje meso je meso živali, ki so bile ob zakolu starejše od dveh let. Telečje meso je meso mladih živali, starih do 8 mesecev. Goveje meso je bolj trdo in bolj rdeče barve, medtem ko je teletina nežna in rožnate barve. Če nismo prepričani, je najbolje, da mesarju povemo, kaj bi radi kuhali.

Najboljši deli govejega mesa za pečenje in za zrezke v omaki so pljučna pečenka, ramsteaki in križ. Za najboljše zrezke v omaki uporabimo goveje stegno, iz tega mesa lahko tudi skuhamo odlično govejo juho in iz mesa potem naredimo še meso v solati.

Goveji zrezki v čebulni omaki 

Čas priprave

Avtor: Karmen Valant
PRIPRAVA: 15 min
KUHANJE: 40 min
SKUPAJ: 55 min
KOLIČINA: 4 osebe

goveji zrezki v čebulni omaki

Za goveje zrezke v čebulni omaki izberemo goveje stegno, ki mu porežemo kožice, odstranimo maščobo in žile. Meso narežemo na debelejše zrezke in jih pripravimo v omaki. Več nasvetov o pripravi zrezkov v čebulni omaki najdete TUKAJ!

Sestavine za goveje zrezke v čebulni omaki

  • 4 – 6 govejih zrezkov
  • 25 dag čebule
  • 8 dag masti
  • 3 dag moke
  • 2 dag paradižnikove mezge
  • 1/2 l temne čiste juhe
  • kozarec belega vina
  • limonin sok
  • sol
  • sladkor

Recept po korakih za goveje zrezke v čebulni omaki

  1. Narezane zrezke potolčemo  na debelino pol centimetra. Zrezke povaljamo v moki in jih na vroči masti na hitro opečemo, najprej s stranjo ki ni pomokana. Zrezke odlagamo v drugo posodo. Na preostali masti prepražimo drobno sesekljano čebulo.
  2. Ko čebula zarumeni, jo potresemo s preostalo moko, dodamo paradižnikovo mezgo in zalijemo s temno juho in belim vinom. Ko omaka zavre, dodamo popečene zrezke, jih dušimo toliko časa, da se zmehčajo, nato jih spet damo v drugo posodo. Omako pretlačimo, po potrebi zalijemo z juho in po okusu začinimo s poprom, sladkorjem in limoninim sokom.
  3. Zrezke zložimo na pladenj, čez položimo nekaj kolobarjev čebule in vse skupaj prelijemo z omako. Preden zrezke postrežemo, jih potresemo z drobno sesekljanim peteršiljem. Kot prilogo postrežemo dušen riž, kuhan ali pražen krompir, krompirjeve svaljke, krompirjeve cmoke ali sveže pečen bel kruh. 

Goveji zrezki v naravni omaki

Čas priprave

Avtor: Karmen Valant
PRIPRAVA: 15min
KUHANJE: 30min
SKUPAJ: 45min
KOLIČINA: 8 osebe

goveji zrezki v naravni omaki

Goveji zrezki v naravni omaki so kuharska klasika, ki nikoli ne razočara.

Sestavine za zrezke v naravni omaki

  • 1 1/2 kg govejega stegna
  • sol
  • malo moke
  • 10 dag olja ali svinjske masti
  • 15 dag jušne zelenjave
  • 1 čebula
  • 1/2 l čiste goveje juhe ali vode
  • poper
  • 3 dag gorčice
  • 1 dl kisle smetane

Recept po korakih za zrezke v naravni omaki

  1. Goveje stegno narežemo na 10 zrezkov, jih potolčemo, eno stran posolimo in pomokamo. Segrejemo olje ali mast in vanj položimo zrezke s pomokano stranjo navzgor. Zrezke opečemo na obeh straneh, jih položimo v drugo ponev, prilijemo čisto juho in pokrite dušimo.
  2. Zrezano jušno zelenjavo damo na maščobo v ponvi, kjer smo opekli zrezke. Jušno zelenjavo svetlo prepražimo, dodamo zrezano čebulo in jo prepražimo. Vse skupaj zvrnemo k zrezkom in dušimo dalje. Po potrebi prilivamo juho in ko je meso mehko, poberemo zrezke spet v prvo kozico.
  3. Zelenjavo pretlačimo in dodamo k zrezkom. Dodamo poper in gorčico, dobro premešamo, čisto na koncu dodamo še kislo smetano. Zrezke ponudimo s poljubno prilogo.

Goveji zrezki v gobovi omaki

Čas priprave

Avtor: Karmen Valant
PRIPRAVA: 15 min
KUHANJE: 60 min
SKUPAJ: 1h15 min
KOLIČINA: 6 osebe

goveji zrezki v gobovi omaki

Za goveje zrezek v gobovi omaki lahko uporabimo različne gobe, najpogosteje uporabimo jurčke, lisičke ali šampinjone.

Sestavine za zrezke v gobovi omaki

  • 6 govejih zrezkov
  • 3 dag olja ali masla
  • 2 dag moke
  • svež peteršilj
  • 25 dag jurčkov
  • limonina lupinica
  • sol
  • čista goveja juha
  • 3 stroki česna
  • 2 žlici kisle smetane
  • 1/2 žličke moke

Recept po korakih za zrezke v gobovi omaki

  1. Zrezke rahlo potolčemo, solimo, na eni strani pomokamo in na vroči maščobi na obeh straneh popečemo. Najprej zrezke opečemo na strani, ki ni pomokana, nato jih obrnemo. Opečen zrezke zložimo tako, da slonijo drug ob drugem, prilijemo malo čiste juhe, pokrijemo in dušimo eno uro.
  2. Med dušenjem občasno prilijemo malo juhe. Na maslu prepražimo sesekljan peteršilj, strt česen  in očiščene, na listke narezane jurčke.
  3. Ko so gobe popražene, jih začinimo, dodamo kislo smetano, ki jo pomešamo s 1/2 žličke moke. S podmetom prelijemo zrezke, ponev pretresemo, da se smetana porazdeli med zrezke, pokrijemo in pustimo še nekaj časa vreti.
  4. Zrezke naložimo na krožnik, jih polijemo z omako in postrežemo. Kot prilogo lahko postrežemo poljubno prilogo, dobro se ujema pire krompir.
  5. Če pripravljamo slavnostno kosilo, prej postrežemo juho, za sladico pa lahko spečemo orehovo potico. 

Zrezki iz pljučne pečenke v omaki

Zrezki iz pljučne pečenke so najboljši, saj je pljučna pečenka najbolj kakovosten del mesa. V omako bomo dodali kislo kumarico in kapre.

Sestavine za zrezke iz pljučne pečenke

  • 6 zrezkov pljučne pečenke
  • 2 žlici olja ali maslo
  • 3 žlice sesekljanega peteršilja
  • 1 sesekljana kisla kumarica
  • 6 kaper
  • limonina lupinica
  • 2 stroka česna
  • lovorjev list
  • sol
  • zajemalka čiste juhe
  • svež peteršilj
  • 1 žlica kisle smetane
  • 1/2 žličke gorčice
  • ščepec moke

Recept po korakih za zrezke iz pljučne pečenke

  1. Zrezke rahlo potolčemo, osolimo, namažemo z oljem in polagamo enega na drugega. Opečemo jih v vroči maščobi na obeh straneh in jih polagamo v drugo ponev.
  2. Na maščobi, ki je ostala v ponvi zarumenimo drobno sesekljano čebulo, dodamo sesekljano kislo kumarico, kapre, limonino lupinico in strt česen.
  3. Kratek čas pražimo, nato zalijemo s skodelico čiste goveje juhe. Omako kuhamo približno 8 minut. Na koncu dodamo podmet iz kisle smetane, gorčice in ščepca moke.
  4. Omako nato precedimo na zrezke in dušimo do mehkega. Proti koncu dušenja dodamo lovorov list, preden jed ponudimo, jo potresemo z drobno sesekljanim peteršiljem in po okusu dosolimo.

Flambirani zrezki z zelenim poprom

Za flambirane zrezke z zelenim poprom potrebujemo  v originalnem receptu junečji file, ki ga bomo danes nadomestili z mlado govedino. Junečji file je mehko in sočno meso, ki ne potrebuje veliko časa za pripravo, medtem ko moramo biti pri mladi govedini bolj previdni. Za hitro pečenje je najbolj primerna pljučna pečenka. 

Sestavine za flambirane zrezke z zelenim poprom

  • 1 kg pljučne pečenke ( ali junečji file)
  • 150 g zelenega popra; lahko tudi črn poper
  • 200 g masla
  • 50 g rožmarina
  • 4 dl konjaka
  • 20 g soli

Recept po korakih za flambirane zrezke

  1. File junčjega mesa ali pljučne pečenke narežemo na zrezke težke približno 200 g in jih rahko potolčemo.
  2. Fileje potresemo z rožmarinom, posolimo in jih nato z obeh strani povaljamo v sveže mletem zelenem popru. 
  3. Maslo segrejemo in na njem pečemo začinjene zrezke po 2 minuti na vsaki strani.
  4. Zrezke porazdelimo na velike krožnike, prelijemo z segretim konjakom in če želimo, lahko konjak zažgemo pred gosti. 
  5. K flambiranim zrezkom postrežemo šparglje na maslu. 

Kaj moramo vedeti o flambiranju mesa?

KorakOpisNasveti
1. Priprava mesaMeso začinite, popecite na obeh straneh do želene stopnje (medium rare, medium, itd.).Zrezki naj bodo zlato rjavi; uporabite visoko temperaturo za dobro skorjo.
2. Dodatek omakePripravite omako (npr. zeleni poper, smetana, itd.) in jo prelijte čez zrezke.Omaka naj bo topla in že rahlo reducirana, preden flambirate.
3. Dodatek konjakaV ponev dodajte ustrezno količino konjaka (približno 30-50 ml, odvisno od količine jedi).Alkohol naj bo sobne temperature, da se lažje vname.
4. Prižig plamenaPrevidno prižgite alkohol z dolgim vžigalnikom ali z nagibanjem ponve nad plinskim gorilnikom.Ugasnite kuhinjsko napo in se umaknite, saj plamen lahko visoko zagori.
5. FlambiranjePočakajte, da plamen ugasne sam (traja 10–30 sekund), kar pomeni, da je alkohol izparel.Ne stresajte ponve med flambiranjem, saj lahko plamen uide.
6. Zaključek jediPo flambiranju omako po potrebi še dodatno reducirajte in postrezite jed.Jedi postrezite takoj, da ostane topla in sveža.
  1. Kuhinjska napa mora biti izklopljena, da se plamen ne razširi.
  2. Konjak nalijte neposredno v ponev, nikoli iz steklenice, da preprečite povratni ogenj.
  3. Uporabite dolg vžigalnik ali varno tehniko za prižig plamena.

Flambiranje bo jedi dodalo aromatičen pridih in spektakularen učinek! 😊

Telečji zrezki z jurčki in bananami

Že naslov recepta se sliši čisto “noro”, vendar predvsem v dobrem smislu. Čeprav je mogoče malo čudna kombinacija, je zrezke z banananmi in jurčki pripravljal slavni kuhar Karapandža. Zrezke je eksotično poimenoval zrezak Shiquita.

Sestavine za zrezke z bananami in jurčki

  • 4 telečji zrezki ( težki po 150 g)
  • 4 banane
  • 40 g masla
  • 150 g svežih jurčkov (izven sezone uporabimo zamrznjene ali posušene) Več o receptih z jurčki poglej TUKAJ!
  • 2 paradižnika
  • 1 žlička peteršilja
  • 2 jajci
  • olje ali svinjska mast za pečenje zrezkov

Recept po korakih za pripravo zrezkov

  1. Telečje zrezke dobro potolčemo in jih popečemo z vseh strani kot naravne zrezke, ter jih odložimo na ogret pladenj.
  2. Banane olupimo, prerežemo po dožini na polovico, pomočimo v razžvrkljana jajca in ocvremo na vročem olju kot zrezek na pariški način.
  3. Po dve polovici banan položimo na vsak drug zrezek, vendar tako, da ne ležita druga ob drugi.
  4. Na maslu dušimo na lističe narezane jurčke, dodamo olupljena in na kocke narezana paradižnika, ki jima odstranimo semena. Vse skupaj premešamo in počasi dušimo.
  5. Po okusu solimo, popramo, dodamo sveže sesekljan peteršilj in omako položimo na sredino zrezkov z bananami. Kot prilogo lahko postrežemo dušen riž. Več receptov za priloge z rižem poglej TUKAJ!

Goveji zrezki v omaki s sušenimi paradižniki in pražen riž

goveji zrezki v omaki s sušenimi paradižniki

Sestavine za goveje zrezke v omaki s sušenimi paradižniki

  • 4 goveji zrezki (npr. pljučna pečenka ali biftek)
  • 100 g posušenih paradižnikov v olivnem olju (sesekljani)
  • 2 strta stroka česna
  • 100 ml goveje jušne osnove 
  • 2 žlici olja iz kozarca s paradižniki
  • Sol, poper, timijan ali bazilika

Recept po korakih za pripravo govejih zrezkov s sušenimi paradižniki

    1. Zrezke začinite s soljo in poprom ter jih na segreti ponvi na olju iz kozarca popečete do zlatorjave barve (približno 3–4 minute na vsaki strani). Nato jih odstranite in odložite v ogreto posodo in pokrijte. goveji zrezki s posušenimi paradižniki
    2. V isti ponvi popražite strt česen, dodajte sesekljane paradižnike in prelijte z vinom,  kuhajte 2 minuti, da alkohol izpari.
    3. Zrezke vrnite v ponev, prilijte čisto govejo juho, v kateri lahko skuhate kocko za pečnko, ki bo obogatila okus in zgostila omako. Po okusu zrezke začinimo s soljo, poprom in dodamo malo timijana ali bazilike.
    4. Postrezite s praženim rižem, ki mu dodate malo kurkume.

       

Recept za pražen riž

Sestavine za pražen riž

  • 250 g dolgozrnatega riža
  • 3 žlice masla
  • 1 majhna čebula (drobno sesekljana)
  • 2 strta stroka česna
  • 500 ml čiste goveje juhe
  • 1/2 žličke soli
  • 1/4 žličke belega ali črnega popra
  • 1/2 žličke kurkume, za lepo zlato barvo
  • Svež peteršilj ali drobnjak za okras

Postopek po korakih za pražen riž

  1. Priprava riža: Riž dobro sperite pod tekočo vodo, da odstranite odvečen škrob. Odcedite.
  2. Praženje: V široki ponvi segrejte žlico masla in dodajte sesekljano čebulo. Na srednjem ognju pražite 2-3 minute, da postekleni. Nato dodajte strt česen in mešajte še 30 sekund, da zadiši.
  3. Dodajanje riža: V ponev stresite riž in ga na srednjem ognju pražite 3-4 minute, dokler ne postane rahlo prosojen in rahlo hrustljav. V nekaj žlicah čiste vroče juhe raztopite kurkumo in sol, ter vse skupaj zamešajte v riž.
  4. Kuhanje: Zalijte z vročo jušno osnovo in premešajte. Počakajte, da zavre, nato ogenj zmanjšajte, pokrijte in pustite kuhati na nizkem ognju 12-15 minut (ali po navodilih na embalaži riža).
  5. Dokončanje: Ko riž vpije vso tekočino, ugasnite ogenj, dodajte nekaj kosmov masla in ga z vilicami nežno premešajte, da se zrna ločijo. Pustite pokrito še 5 minut.
  6. Serviranje: Potresite s svežim peteršiljem ali drobnjakom in postrezite k zrezkom v omaki.

Goveji zrezki v omaki pripravljeni v pečici

goveji zrezki pripravljeni v pečici

Goveji zrezki v omaki in kruhovi cmoki

Mogoče vam bodo všeč tudi podobni recepti z govedino

Goveja enolončnica s krompirjem

goveja enolončnica

Esihflajš – govedina v solati

esihflajš

Govedina stroganov

govedina stroganov

Viri; Goveji zrezki

  • Telečji zrezak shiquita; Karapandža; Moji najljubši recepti
  • Titova kuharica; Anja Drulovič; Flambirani zrezki
Show Buttons
Hide Buttons
Kosilo.si
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.