Goveji zrezki so okusna jed, ponudimo jih kot samostojno jed, zraven se podajo kruhovi cmoki, pire krompir ali kakšna druga priloga. Kako pripravimo najboljše goveje zrezke? Danes se bomo posvetili govejim zrezkom v različnih omakah.
Najbolj priljubljeni so goveji zrezki v gobovi omaki, goveji zrezki v smetanovi omaki in goveji zrezki v gorčični omaki. Goveje meso vsebuje številne hranilne snovi, med drugim tudi cink, železo in rudnine. Zmerno uživanje govejega mesa nam ne bo povzročilo zdravstvenih težav, pazimo, da ne uživamo preveč mastnega mesa.
Goveji zrezki – kako izberemo meso za zrezke v omaki?
Poleg dobre omake, je zelo pomembno, da izberemo dobro goveje meso. Goveje meso je pogosto na naših jedilnikih, meso je okusno in vsebuje veliko hranljivih snovi. Če imamo možnost, seveda izberemo meso živali, ki so bile na paši in niso bile ves čas zaprte v hlevu.
Ko kupujemo meso za zrezke, mogoče včasih ne vemo kako bi mesarju povedali kaj bi radi. Goveje meso je meso živali, ki so bile ob zakolu starejše od dveh let. Telečje meso je meso mladih živali, starih do 8 mesecev. Goveje meso je bolj trdo in bolj rdeče barve, medtem ko je teletina nežna in rožnate barve. Če nismo prepričani, je najbolje, da mesarju povemo, kaj bi radi kuhali.
Najboljši deli govejega mesa za pečenje in za zrezke v omaki so pljučna pečenka, ramsteaki in križ. Za najboljše zrezke v omaki uporabimo goveje stegno, iz tega mesa lahko tudi skuhamo odlično govejo juho in iz mesa potem naredimo še meso v solati.
Goveji zrezki v čebulni omaki
Za goveje zrezke v čebulni omaki izberemo goveje stegno, ki mu porežemo kožice, odstranimo maščobo in žile. Meso narežemo na debelejše zrezke in jih pripravimo v omaki.
Recept za goveje zrezke v čebulni omaki:
- 90 dag govedine
- 25 dag čebule
- 8 dag masti
- 3 dag moke
- 2 dag paradižnikove mezge
- 1/2 l temne čiste juhe
- 8 dag belega vina
- limonin sok
- sol
- sladkor
Narezane zrezke potolčemo na debelino pol centimetra. Zrezke povaljamo v moki in jih na vroči masti na hitro opečemo, najprej s stranjo ki ni pomokana. Zrezke odlagamo v drugo posodo. Na preostali masti prepražimo drobno sesekljano čebulo.
Ko čebula zarumeni, jo potresemo s preostalo moko, dodamo paradižnikovo mezgo in zalijemo s temno juho in belim vinom. Ko omaka zavre, dodamo popečene zrezke, jih dušimo toliko časa, da se zmehčajo, nato jih spet damo v drugo posodo. Omako pretlačimo, po potrebi zalijemo z juho in po okusu začinimo s poprom, sladkorjem in limoninim sokom.
Zrezke zložimo na pladenj, čez položimo nekaj kolobarjev čebule in vse skupaj prelijemo z omako. Preden zrezke postrežemo, jih potresemo z drobno sesekljanim peteršiljem. Kot prilogo postrežemo dušen riž, kuhan ali pražen krompir, krompirjeve svaljke, krompirjeve cmoke ali sveže pečen bel kruh.
Goveji zrezki v naravni omaki
Goveji zrezki v naravni omaki so kuharska klasika, ki nikoli ne razočara.
Recept za zrezke v naravni omaki:
- 1 1/2 kg govejega stegna
- sol
- malo moke
- 10 dag olja ali svinjske masti
- 15 dag jušne zelenjave
- 1 čebula
- 1/2 l čiste goveje juhe ali vode
- poper
- 3 dag gorčice
- 1 dl kisle smetane
Goveje stegno narežemo na 10 zrezkov, jih potolčemo, eno stran posolimo in pomokamo. Segrejemo olje ali mast in vanj položimo zrezke s pomokano stranjo navzgor. Zrezke opečemo na obeh straneh, jih položimo v drugo ponev, prilijemo čisto juho in pokrite dušimo.
Zrezano jušno zelenjavo damo na maščobo v ponvi, kjer smo opekli zrezke. Jušno zelenjavo svetlo prepražimo, dodamo zrezano čebulo in jo prepražimo. Vse skupaj zvrnemo k zrezkom in dušimo dalje. Po potrebi prilivamo juho in ko je meso mehko, poberemo zrezke spet v prvo kozico.
Zelenjavo pretlačimo in dodamo k zrezkom. Dodamo poper in gorčico, dobro premešamo, čisto na koncu dodamo še kislo smetano. Zrezke ponudimo s poljubno prilogo.
Goveji zrezki v gobovi omaki
Za goveje zrezek v gobovi omaki lahko uporabimo različne gobe, najpogosteje uporabimo jurčke, lisičke ali šampinjone.
Recept za goveje zrezke v gobovi omaki:
- 6 govejih zrezkov
- 3 dag olja ali masla
- 2 dag moke
- svež peteršilj
- 25 dag jurčkov
- limonina lupinica
- sol
- čista goveja juha
- 3 stroki česna
- 2 žlici kisle smetane
- 1/2 žličke moke
Zrezke rahlo potolčemo, solimo, na eni strani pomokamo in na vroči maščobi na obeh straneh popečemo. Najprej zrezke opečemo na strani, ki ni pomokana, nato jih obrnemo. Opečen zrezke zložimo tako, da slonijo drug ob drugem, prilijemo malo čiste juhe, pokrijemo in dušimo eno uro.
Med dušenjem občasno prilijemo malo juhe. Na maslu prepražimo sesekljan peteršilj, strt česen in očiščene, na listke narezane jurčke. Ko so gobe popražene, jih začinimo, dodamo kislo smetano, ki jo pomešamo s 1/2 žličke moke. S podmetom prelijemo zrezke, ponev pretresemo, da se smetana porazdeli med zrezke, pokrijemo in pustimo še nekaj časa vreti.
Zrezke naložimo na krožnik, jih polijemo z omako in postrežemo. Kot prilogo lahko postrežemo poljubno prilogo, dobro se ujema pire krompir. Če pripravljamo slavnostno kosilo, prek postrežemo juho, za sladico pa lahko spečemo orehovo potico.
Zrezki iz pljučne pečenke v omaki
Zrezki iz pljučne pečenke so najboljši, saj je pljučna pečenka najbolj kakovosten del mesa. V omako bomo dodali kislo kumarico in kapre.
Recept za zrezke iz pljučne pečenke:
- 6 zrezkov pljučne pečenke
- 2 žlici olja ali maslo
- 3 žlice sesekljanega peteršilja
- 1 sesekljana kisla kumarica
- 6 kaper
- limonina lupinica
- 2 stroka česna
- lovorjev list
- sol
- zajemalka čiste juhe
- svež peteršilj
- 1 žlica kisle smetane
- 1/2 žličke gorčice
- ščepec moke
Zrezke rahlo potolčemo, osolimo, namažemo z oljem in polagamo enega na drugega. Opečemo jih v vroči maščobi na obeh straneh in jih polagamo v drugo ponev. Na maščobi, ki je ostala v ponvi zarumenimo drobno sesekljano čebulo, dodamo sesekljano kislo kumarico, kapre, limonino lupinico in strt česen.
Krati čas pražimo, nato zalijemo s skodelico čiste goveje juhe. Omako kuhamo približno 8 minut. Na koncu dodamo podmet iz kisle smetane, gorčice in ščepca moke.
Omako nato precedimo na zrezke in dušimo do mehkega. Proti koncu dušenja dodamo lovorov list, preden jed ponudimo, jo potresemo z drobno sesekljanim peteršiljem in po okusu dosolimo.