Zelenjavna rižota je ena najbolj priljubljenih jedi, kadar si želimo hitro, hranljivo in lahko kosilo. Poleg tega jo lahko pripravimo iz sezonske zelenjave in vsakič ustvarimo drugačen okus. Italijanski kuharski mojstri pravijo, da je skrivnost popolne rižote v počasi dodajanju vroče jušne osnovne in neprestanem mešanju, ki ustvarita kremasto teksturo. Več o skrivnostih priprave najboljše rižote si oglej tukaj: Najboljša rižota – Sočna, okusna in hitro pripravljena rižota s svinjskim mesom
![]()
Kako pripravimo kremasto zelenjavno rižoto, ki vedno uspe? 🥦🍚
🛒 Sestavine za 4 osebe
- 300 g riža za rižote (arborio, carnaroli ali vialone nano)
- 1 manjša čebula
- 2 stroka česna
- 1 korenček
- 1 bučka
- 100 g graha (svežega ali zamrznjenega)
- 1 rdeča paprika
- 1majhna cvetača razdeljena na cvetke
- 1 l zelenjavne jušne osnove
- 50 ml belega vina (opcijsko)
- 40 g parmezana
- 2 žlici masla
- 2 žlici oljčnega olja
- sol in sveže mleti poper
- šopek svežega peteršilja
👩🍳 Postopek priprave po korakih
- Priprava zelenjave – Vso zelenjavo operemo in narežemo na majhne kocke.
- Praženje – Na oljčnem olju popražimo sesekljano čebulo, dodamo česen, nato pa še korenček, papriko in bučko. Pražimo 5 minut.
- Dodajanje riža – V zelenjavo stresemo riž in ga pražimo toliko časa, da postekleni. Zalijemo z vinom in pustimo, da izpari.

- Kuhanje z osnovo – Postopoma dolivamo vročo jušno osnovo (po zajemalkah) in ves čas mešamo. Riž kuhamo 18–20 minut.

- Dodatek zelenjave – Po 10 minutah kuhanja dodamo grah in na cvetke razdeljeno cvetačo.

- Zaključek – Ko je riž kuhan »al dente«, vmešamo maslo in nariban parmezan. Solimo, popramo in potresemo s peteršiljem.

- Postrežba – Rižoto postrežemo takoj, ko je še topla in kremasta. Danes je bila zelenjavna rižota priloga govejim zrezkom, ki sem jih pripravila v omaki s posušenimi paradižniki.

❓ Najpogostejša vprašanja o zelenjavni rižoti
- Ali lahko uporabim dolgozrnati riž?
Ne, dolgozrnati riž (basmati, jasmin) se ne obnese, saj ne sprosti dovolj škroba za kremasto rižoto. - Kako vem, da je rižota kuhana?
Riž mora biti mehak, a na ugriz še rahlo čvrst – to imenujemo “al dente”. Več o pravilni prirpavi rižote si oglej tukaj: Rižota – recepti in nasveti za pripravo rižote - Ali lahko pripravim rižoto brez vina?
Seveda, vino ni nujno – enostavno ga izpustite ali nadomestite z dodatno osnovo. - Kaj pa veganska različica?
Maslo nadomestite z rastlinsko margarino, parmezan pa z veganskim sirom ali prehranskim kvasom.
👨🍳 Triki kuharskih mojstrov
- Riž vedno pred kuhanjem na hitro prepražimo, da sprosti oreškast okus.
- Uporabljamo samo vročo jušno osnovo, sicer se kuhanje upočasni.
- Dodajamo po zajemalkah, nikoli naenkrat.
- Rižoto med kuhanjem neprestano mešamo.
- Na koncu vedno vmešamo maslo.
- Parmezan naj bo sveže nariban, nikoli že v prahu.
- Če želimo bolj kremasto strukturo, lahko dodamo 1 žlico sladke smetane.
- Rižote nikoli ne pogrevamo – izgubila bo kremasto strukturo.
- Za bogatejši okus uporabimo domačo zelenjavno jušno osnovo.
- Pred serviranjem pustimo rižoto počivati največ 1 minuto, da se okusi povežejo.
Vam je bil recept všeč? Poglejte več zanimivih receptov za rižote!
Rižota z lisičkami – kremasta, dišeča in pripravljena v 30 minutah!
Poletna rižota z lisičkami in jurčki
- Kremna rižota z jurčki – popoln recept za okusno poletno kosilo
Rižota z regratom – spomladanski obrok poln okusa in zdravja
Rižota s špinačo
– preprost recept za okusno kosilo
Hitra piščančja rižota – okusno kosilo v 30 minutah
- Rižota z bučkami
- Rižota s stročjim fižolom








