Musaka je odliÄna jed, v originalnem receptu je pripravljena iz popeÄenih jajÄevcev, krompirja in bogate paradižnikove omake. Musako najpogosteje pripravimo z mletim mesom in krompirjem, ter jo prelijemo z beÅ”amelom. Znani grÅ”ki kuhar Nikolaus Tselementes je prvi pripravil danaÅ”njo razliÄico grÅ”ke musake. Po njegovem receptu so priÄeli musako sestavljati po plasteh, pred peÄenjem pa so jo prelili z beÅ”amel omako.
Musako lahko pripravimo po mnogih receptih, dodamo lahko razliÄno zelenjavo, mleto meso, krompir in tudi gobe. Pri nas imamo radi musako z popraženimi jurÄki in lisiÄkami, odliÄna pa je tudi musaka s sladkim krompirjem. VeÄ receptov z mletim mesom si lahko ogledaÅ” na tej POVEZAVI!
š Prehranske vrednosti za krompirjevo musako z jurÄki in lisiÄkami | |
---|---|
ā” Energijska vrednost | 450 kcal |
šŖ Beljakovine | 25 g |
š§ MaÅ”Äobe | 25 g |
š Ogljikovi hidrati | 30 g |
š§ Sol | 1.5 gĀ |

š½ļø SoÄna musaka z mletim mesom, jurÄki in lisiÄkamiĀ
ā° Äas priprave | š„ Äas peke | ā³ Skupni Äas | š½ļø Å tevilo porcij | š©āš³ Avtor |
---|---|---|---|---|
30 minut | 30 minut | 1 ura | 4 | Karmen Valant |
KlasiÄna grÅ”ka musaka je pripravljena iz popeÄenih jajÄevcev, krompirja, paradižnikove omake, mletega govejega ali jagnjeÄega mesa, ter prelita s kremasto beÅ”amel omako. Ko osvojimo pripravo klasiÄne musake, lahko poskusimo med plasti te odliÄne jedi, dodati tudi druge sestavine.Ā
Pri musaki se lahko precej igramo, jaz obiÄajno porabim zelenjavo ki jo imam pri roki, vedno pa dodamo tudi krompir in mleto meso. Namesto beÅ”amel omake naredim polivko iz meÅ”anice kisle smetane, mleka, jajc in naribanega sira.Ā DanaÅ”nja musaka z jurÄki in lisiÄkami je bila res odliÄna, zato bom z vami delila moj recept.
Sestavine za krompirjevo musako z jurÄki in lisiÄkami
- 800 g mletega mesa
- 8 krompirjev
- sveže lisiÄke in jurÄki
- 2 Äebuli
- paradižnikova mezga
- 2 stroka Äesna
- mleta sladka paprika
- poper in sol
- svinjska mast ali olivno olje
- 1 kisla smetana
- 1 lonÄek mleka
- 1 jajce
- nariban sir
Recept po korakih za musako z jurÄki in lisiÄkami
- Sveže lisiÄke in jurÄke oÄistimo in narežemo na tanke listiÄe. Krompir operemo in celega skuhamo, pazimo, da ga ne razkuhamo. Äebulo olupimo in drobno sesekljamo.
- V ponvi segrejemo svinjsko mast, po želji lahko tudi olivno olje. Na maÅ”Äobi popražimo Äebulo in dodamo mleto meso, ki ga dobro premeÅ”amo. Dodamo sol, poper, mleto rdeÄo papriko in paradižnikovo mezgo, ki jo lahko nadomestimo tudi s svežim paradižnikom. Pražimo toliko Äasa, da tekoÄina povre.

3. V drugi ponvi segrejemo malo svinjske masti ali olivnega olja in na njem popražimo Äebulo. Dodamo na listiÄe narezane gobe in strt Äesen. Malo posolimo in nekaj minut pražimo, da se sok od gob pokuha.
4. Mleko, kislo smetano, jajce in nariban sir dobro premeŔamo in po okusu solimo in popramo, nekaj naribanega sira prihranimo.
Kako sestavimo musako?
1. Kuhan krompir olupimo in narežemo na tanke rezine. V pekaÄ ali keramiÄno posodo kanemo nekaj kapljic olja in na dno najprej zložimo plast narezanega krompirja.
2. Äez krompir položimo mleto meso in Äez meso spet plast krompirja. Äez krompir položimo pražene lisiÄke in jurÄke, Äez položimo spet plast mletega mesa. Po želji že sedaj Äez polijemo malo polivke.

3. Zlaganje musake zakljuÄimo s plastjo narezanega krompirja in vse skupaj prelijemo s prelivom. Po vrhu musako bogato posujemo z naribanim sirom.
4. PekaÄ postavimo v peÄico, ko jo ogrejemo na 180 stopinj C in peÄemo približno pol ure. Tik preden je musaka peÄena, jo Å”e enkrat posujemo z naribanim sirom in Å”e za nekaj minut postavimo v peÄico, da se sir po vrhu lepo zapeÄe. Tudi vas domaÄi vpraÅ”ajo: Kaj bo pa za povrh? Danes priporoÄam recept za krofe z marmelado! TUKAJ najdeÅ” recepte!