Kosilo.si

Ideje za kosilo

goveji zrezki iz pečice

šŸ”„ Sočni goveji zrezki v bogati omaki iz pečice šŸ– ā€“ Okusno in preprosto!

Avtorica: Karmen Valant

Posodobljeno:

Goveji zrezki v omaki iz pečice so kulinarična poslastica. Zrezke v omaki postrežemo s krompirjevim pirejem in solato, danes sem za sladico ponudila orehovo potico. Kaj je skrivnost priprave govejih zrezkov v pečici?

goveji zrezki v omaki iz pečice

šŸ”„ Sočni goveji zrezki v bogati omaki iz pečice šŸ– ā€“ Okusno in preprosto!

Čas priprave & Prehranske vrednosti

Avtor: Karmen Valant
PRIPRAVA: Ā 20min
KUHANJE: 90Ā min
SKUPAJ: 1h50Ā min
KOLIČINA: 4 osebe
šŸ’„ Energijska vrednost: šŸ”„ 350 kcal
šŸ’Ŗ Beljakovine: šŸ„© 30 g
šŸ§ˆ MaŔčobe: šŸ„‘ 20 g
šŸž Ogljikovi hidrati: šŸŒ¾ 10 g
šŸŒæ Vlaknine: šŸ„¦ 2 g
šŸ’§ Voda: šŸ’¦ 55 %

Pri pripravi zrezkov v pečici, moramo biti previdni, da zrezkov med peko ne izsuÅ”imo. Zato bomo zrezke najprej popekli v ponvi, jih dali na stran in posebej pripravili omako. Å ele nato bomo zrezke položili v pekač, jih prelili z omako in postavili v pečico. V pečici se bodo okusi odlično povezali med seboj. Priporočam tudi recept: šŸ„© Goveji zrezki ā€“ mehki in sočni! [hitra priprava]

Sestavine za goveje zrezke pripravljene v pečici

  • 6 govejih zrezkov
  • sol in poper
  • 1 žlica svinjske masti
  • 1 žlička paradižnikove mezge
  • 1 žlička gorčice

Katere začimbe lahko uporabimo za omako? V omako vsekakor spada čebula, česen, paprika v prahu, timijan, žajbelj, lahko tudi gorčična omaka. Danes bomo pripravili zrezke v omaki, ki je kombinacija gobove in poprove omake. Kombinacija gobove in poprove omake je odlična, omaka je polnega in kremastega okusa.Ā 

goveji zrezki
Goveje zrezke potolčemo in jih natremo z meŔanico soli, popra, česna, gorčice in paradižnikove mezge

SestavineĀ  za omako iz kombinacije gobove in poprove omake

  • 1 žlica masla
  • 1/2 drobno sesekljane Å”alotke ali majhne čebule
  • 2 stroka česna
  • 1 skodelica posuÅ”enih jurčkov
  • 1/2 skodelice tekočine v kateri smo namakali jurčke
  • 1 dl vina
  • 1/4 skodelice konjaka ( jaz sem dodala malo domačega jegra, ker konjaka nisem imela)
  • 1 žlice gorčice
  • 1/4 skodelice goveje juhe
  • 1/2 skodelice sladkeĀ  smetane
  • 1/2 žličke timijana
  • 1/2 žličke majarona
  • 2 žlički ostre moke ( po potrebi za zgostitev)

    Postopek priprave govejih zrezkov v pečici

    1. Goveje zrezek osuŔimo, potolčemo, nasolimo, popramo in natremo s strtim česnom, žličko paradižnikove mezge in žličko gorčice. Zrezke na obeh straneh popečemo v vroči svinjski masti in položimo v pekač.malo sladke smetane

      Ā 

    2. V ponev, v kateri smo prej popekli zrezke, damo maslo, drobno sesekljano čebulo, strt česen in namočene, odcejene suhe jurčke. PremeŔamo in pražimo toliko časa, da se čebula in gobe zmehčajo.
gobova omaka za zrezke
Na maslu popražimo drobno sesekljano čebulo, dodamo strt česen in odcejen jurčke

3.Nato ponev deglaziramo s konjakom in z dna postrgamo koŔčke čebule in gob. Ko konjak povre, dodamo gorčico, čisto govejo juho, vodo, v kateri smo nakali jurčke in sladko smetano. Omako pustimo nekaj minut vreti, da se malo zgosti.

4.Ker bomo zrezke duŔili v pečici, lahko naredimo omako bolj redko, saj se bo v pečici dodatno zgostila. Omako izdatno začinimo s poprom, najboljŔa je kombinacija belega in črnega, sveže mletega popra.

5.Po okusu solimo, dodamo malo timijana in majarona. Če je omaka premalo gosta, jo lahko zgostimo z žlico ostre moke, ki jo vmeÅ”amo v malo sladke smetane.

goveji zrezki v pečici
Omako zalijemo z vodo, v kateri smo namakali suhe jurčke, prilijemo juho, vino, sladko smetano in dodamo žličko gorčice. Omako polijemo po zrezkih in postavimo v pečico.

6.Popečene zrezke položimo v pekač s pokrovom, čez prelijemo omako in vse skupaj za 1/2 ure postavimo v pečico, ki jo ogrejemo na 180 stopinj C. Zrezke postrežemo s krompirjevim pirejem in solato.

zrezki pripravljeni v pečici

Zakaj so goveji zrezki pripravljeni v pečici boljÅ”ega okusa – nasveti kuharskih mojstrov!

  1. Mnogi kuharski mojstri so prepričani, da so zrezki v omaki boljŔi, če jih pripravimo v pečici. Zakaj je tako? Pečica omogoča boljŔo kontrolo temperaturo, ki je potrebna, da se toplota enakomerno porazdeli in se zrezek z vseh strani enako zapeče ali poduŔi. S pripravo zrezkov v pečici preprečimo, da bi bili zrezki ponekod preveč zapečeni, ponekod pa Ŕe surovi.
  2. Priprava zrezkov pečici omogoča, da jih pripravimo v posodi s pokrovom, ki omogoči, da se mesni sokovi ohranijo v mesu, ki bo zaradi tega bolj sočno in okusno.
  3. Kako pripravimo zrezke preden jih postavimo v pečico? Pomembno je, da zrezke pred peko ali počasnim duÅ”enjem v pečici pravilno pripravimo. Zrezki naj bodo prej nekaj časa na sobni temperaturi, saj se bodo tako lepÅ”e spekli. Zrezke pred pečenjem osuÅ”imo in začinimo, lahko jih tudi nekaj časa pustimo v marinadi. Če zrezke namažemo z olivnim oljem, se bo na njih naredila okusna skorjica.

    NajpogostejŔa vpraŔanja o pripravi govejih zrezkov v omaki iz pečice

    1. Zakaj so moji goveji zrezki po pečenju trdi?
      Zrezki lahko postanejo trdi, če so predebeli ali če jih pečemo na previsoki temperaturi. Priporočljivo je, da so zrezki tanki (približno 0,5 cm) in da jih pečemo pri nizki temperaturi dlje časa, da postanejo mehki.

    2. Katero meso je najboljŔe za goveje zrezke v omaki?
      NajboljŔi kosi za to jed so notranji ali zgornji del stegna ter križ. Ti deli so mehkejŔi in boljŔi za počasno pečenje v omaki.

    3. Kako preprečiti izsuŔitev zrezkov med pečenjem v pečici?
      Da preprečimo izsuŔitev, zrezke najprej na hitro popečemo na vroči maŔčobi, nato jih prelijemo z omako in pečemo pokrite v pečici. Tako ohranimo sočnost mesa.

    4. Ali lahko namesto svežih gob uporabim suhe gobe?
      Da, suhe gobe, kot so jurčki, so odlična izbira. Pred uporabo jih namočimo v topli vodi, da se zmehčajo, nato jih dodamo omaki skupaj s tekočino, v kateri so se namakale, za dodatno aromo.

    5. S katerimi prilogami postreči goveje zrezke v omaki?
      Ta jed se odlično poda s pire krompirjem, pečenim krompirjem, testeninami, rižem ali polento. Za svežino dodajte Ŕe sezonsko solato.

Poglej podobne recepte

Goveji zrezki po lovsko

Goveji zrezki po lovsko ali zrezki po lovsko so sočni in polnega okusa, ki se v omaki povežejo med seboj. Postrežemo jih s krompirjevim pirejem ali Ŕirokimi rezanci. Zrezke pripravimo v posebni ponvi za zrezke, ali pa jih za 40 minut postavimo v pečico v ognjevarni posodi.
Sestavine za goveje zrezke po lovsko

  • 1 kg govejega stegna
  • sol in poper
  • 6 dag svinjske masti
  • 2 žlici sesekljane čebule
  • 6 dag prekajene slanine
  • 1 žlica ostre moke
  • 3 dag suhih jurčkov
  • 1 dl kisle smetane
  • 2 stroka strtega česna
  • 2 skodelici čiste goveje juhe
  • 1 dl vina

Zrezke potolčemo, zarežemo kožice in jih začinimo s soljo in poprom. Suhe jurčke poparimo z vročo vodo, jih nekaj minut namakamo in jih nato odcedimo. Vodo, v kateri smo namakali jurčke prihranimo za zalivanje omake. Odcejene jurčke drobno sesekljamo.

V ognjevarni ponvi segrejemo žlico svinjske masti in zrezke popečemo na obeh straneh, ter jih prestavimo v drugo ponev. V maŔčobo, ki je ostala v ponvi, najprej stresemo sesekljano slanino in čebulo. Ko čebula malo zarumeni, dodamo dodamo drobno narezane jurčke in zalijemo z dvema skodelicama čiste goveje juhe.

Popečene zrezke položimo v omako, dodamo kislo smetano in počasi duÅ”imo do mehkega. Proti koncu kuhanja, dodamo strt česen in prilijemo vino. Zrezke ponudimo s krompirjevim pirejem ali s sveže pečenim kruhom, jaz sem zraven ponudila bel kruh z drožmi.Ā 

Poglejte Ŕe več mojih receptov za zrezke v omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki

goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v gobovi omaki

goveji zrezki v gobovi omaki

Nazadnje dodani TOP aktualni recepti

Recept za gobovo omako za zrezke – video

Ā  ā˜… Ā  ā˜… Ā  ā˜… Ā  ā˜… Ā  ā˜… Ā 

Ocenite recept!

Show Buttons
Hide Buttons
Kosilo.si
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.