Goveji zrezki v omaki iz peÄice so kulinariÄna poslastica. Zrezke v omaki postrežemo s krompirjevim pirejem in solato, danes sem za sladico ponudila orehovo potico. Kaj je skrivnost priprave govejih zrezkov v peÄici?
š„ SoÄni goveji zrezki v bogati omaki iz peÄice š ā Okusno in preprosto!
Äas priprave & Prehranske vrednosti
šŖ Beljakovine: š„© 30 g
š§ MaÅ”Äobe: š„ 20 g
š Ogljikovi hidrati: š¾ 10 g
šæ Vlaknine: š„¦ 2 g
š§ Voda: š¦ 55 %
Pri pripravi zrezkov v peÄici, moramo biti previdni, da zrezkov med peko ne izsuÅ”imo. Zato bomo zrezke najprej popekli v ponvi, jih dali na stran in posebej pripravili omako. Å ele nato bomo zrezke položili v pekaÄ, jih prelili z omako in postavili v peÄico. V peÄici se bodo okusi odliÄno povezali med seboj. PriporoÄam tudi recept: š„© Goveji zrezki ā mehki in soÄni! [hitra priprava]
Sestavine za goveje zrezke pripravljene v peÄici
- 6 govejih zrezkov
- sol in poper
- 1 žlica svinjske masti
- 1 žliÄka paradižnikove mezge
- 1 žliÄka gorÄice
Katere zaÄimbe lahko uporabimo za omako? V omako vsekakor spada Äebula, Äesen, paprika v prahu, timijan, žajbelj, lahko tudi gorÄiÄna omaka. Danes bomo pripravili zrezke v omaki, ki je kombinacija gobove in poprove omake. Kombinacija gobove in poprove omake je odliÄna, omaka je polnega in kremastega okusa.Ā

SestavineĀ za omako iz kombinacije gobove in poprove omake
- 1 žlica masla
- 1/2 drobno sesekljane Å”alotke ali majhne Äebule
- 2 stroka Äesna
- 1 skodelica posuÅ”enih jurÄkov
- 1/2 skodelice tekoÄine v kateri smo namakali jurÄke
- 1 dl vina
- 1/4 skodelice konjaka ( jaz sem dodala malo domaÄega jegra, ker konjaka nisem imela)
- 1 žlice gorÄice
- 1/4 skodelice goveje juhe
- 1/2 skodelice sladkeĀ smetane
- 1/2 žliÄke timijana
- 1/2 žliÄke majarona
- 2 žliÄki ostre moke ( po potrebi za zgostitev)
Postopek priprave govejih zrezkov v peÄici
- Goveje zrezek osuÅ”imo, potolÄemo, nasolimo, popramo in natremo s strtim Äesnom, žliÄko paradižnikove mezge in žliÄko gorÄice. Zrezke na obeh straneh popeÄemo v vroÄi svinjski masti in položimo v pekaÄ.malo sladke smetane
Ā
- V ponev, v kateri smo prej popekli zrezke, damo maslo, drobno sesekljano Äebulo, strt Äesen in namoÄene, odcejene suhe jurÄke. PremeÅ”amo in pražimo toliko Äasa, da se Äebula in gobe zmehÄajo.
- Goveje zrezek osuÅ”imo, potolÄemo, nasolimo, popramo in natremo s strtim Äesnom, žliÄko paradižnikove mezge in žliÄko gorÄice. Zrezke na obeh straneh popeÄemo v vroÄi svinjski masti in položimo v pekaÄ.malo sladke smetane

3.Nato ponev deglaziramo s konjakom in z dna postrgamo koÅ”Äke Äebule in gob. Ko konjak povre, dodamo gorÄico, Äisto govejo juho, vodo, v kateri smo nakali jurÄke in sladko smetano. Omako pustimo nekaj minut vreti, da se malo zgosti.
4.Ker bomo zrezke duÅ”ili v peÄici, lahko naredimo omako bolj redko, saj se bo v peÄici dodatno zgostila. Omako izdatno zaÄinimo s poprom, najboljÅ”a je kombinacija belega in Ärnega, sveže mletega popra.
5.Po okusu solimo, dodamo malo timijana in majarona. Äe je omaka premalo gosta, jo lahko zgostimo z žlico ostre moke, ki jo vmeÅ”amo v malo sladke smetane.

6.PopeÄene zrezke položimo v pekaÄ s pokrovom, Äez prelijemo omako in vse skupaj za 1/2 ure postavimo v peÄico, ki jo ogrejemo na 180 stopinj C. Zrezke postrežemo s krompirjevim pirejem in solato.
Zakaj so goveji zrezki pripravljeni v peÄici boljÅ”ega okusa – nasveti kuharskih mojstrov!
- Mnogi kuharski mojstri so prepriÄani, da so zrezki v omaki boljÅ”i, Äe jih pripravimo v peÄici. Zakaj je tako? PeÄica omogoÄa boljÅ”o kontrolo temperaturo, ki je potrebna, da se toplota enakomerno porazdeli in se zrezek z vseh strani enako zapeÄe ali poduÅ”i. S pripravo zrezkov v peÄici prepreÄimo, da bi bili zrezki ponekod preveÄ zapeÄeni, ponekod pa Å”e surovi.
- Priprava zrezkov peÄici omogoÄa, da jih pripravimo v posodi s pokrovom, ki omogoÄi, da se mesni sokovi ohranijo v mesu, ki bo zaradi tega bolj soÄno in okusno.
- Kako pripravimo zrezke preden jih postavimo v peÄico? Pomembno je, da zrezke pred peko ali poÄasnim duÅ”enjem v peÄici pravilno pripravimo. Zrezki naj bodo prej nekaj Äasa na sobni temperaturi, saj se bodo tako lepÅ”e spekli. Zrezke pred peÄenjem osuÅ”imo in zaÄinimo, lahko jih tudi nekaj Äasa pustimo v marinadi. Äe zrezke namažemo z olivnim oljem, se bo na njih naredila okusna skorjica.
NajpogostejÅ”a vpraÅ”anja o pripravi govejih zrezkov v omaki iz peÄice
Zakaj so moji goveji zrezki po peÄenju trdi?
Zrezki lahko postanejo trdi, Äe so predebeli ali Äe jih peÄemo na previsoki temperaturi. PriporoÄljivo je, da so zrezki tanki (približno 0,5 cm) in da jih peÄemo pri nizki temperaturi dlje Äasa, da postanejo mehki.Katero meso je najboljÅ”e za goveje zrezke v omaki?
NajboljÅ”i kosi za to jed so notranji ali zgornji del stegna ter križ. Ti deli so mehkejÅ”i in boljÅ”i za poÄasno peÄenje v omaki.Kako prepreÄiti izsuÅ”itev zrezkov med peÄenjem v peÄici?
Da prepreÄimo izsuÅ”itev, zrezke najprej na hitro popeÄemo na vroÄi maÅ”Äobi, nato jih prelijemo z omako in peÄemo pokrite v peÄici. Tako ohranimo soÄnost mesa.Ali lahko namesto svežih gob uporabim suhe gobe?
Da, suhe gobe, kot so jurÄki, so odliÄna izbira. Pred uporabo jih namoÄimo v topli vodi, da se zmehÄajo, nato jih dodamo omaki skupaj s tekoÄino, v kateri so se namakale, za dodatno aromo.S katerimi prilogami postreÄi goveje zrezke v omaki?
Ta jed se odliÄno poda s pire krompirjem, peÄenim krompirjem, testeninami, rižem ali polento. Za svežino dodajte Å”e sezonsko solato.
Poglej podobne recepte
Goveji zrezki po lovsko
Goveji zrezki po lovsko ali zrezki po lovsko so soÄni in polnega okusa, ki se v omaki povežejo med seboj. Postrežemo jih s krompirjevim pirejem ali Å”irokimi rezanci. Zrezke pripravimo v posebni ponvi za zrezke, ali pa jih za 40 minut postavimo v peÄico v ognjevarni posodi.Sestavine za goveje zrezke po lovsko
- 1 kg govejega stegna
- sol in poper
- 6 dag svinjske masti
- 2 žlici sesekljane Äebule
- 6 dag prekajene slanine
- 1 žlica ostre moke
- 3 dag suhih jurÄkov
- 1 dl kisle smetane
- 2 stroka strtega Äesna
- 2 skodelici Äiste goveje juhe
- 1 dl vina
Zrezke potolÄemo, zarežemo kožice in jih zaÄinimo s soljo in poprom. Suhe jurÄke poparimo z vroÄo vodo, jih nekaj minut namakamo in jih nato odcedimo. Vodo, v kateri smo namakali jurÄke prihranimo za zalivanje omake. Odcejene jurÄke drobno sesekljamo.
V ognjevarni ponvi segrejemo žlico svinjske masti in zrezke popeÄemo na obeh straneh, ter jih prestavimo v drugo ponev. V maÅ”Äobo, ki je ostala v ponvi, najprej stresemo sesekljano slanino in Äebulo. Ko Äebula malo zarumeni, dodamo dodamo drobno narezane jurÄke in zalijemo z dvema skodelicama Äiste goveje juhe.
PopeÄene zrezke položimo v omako, dodamo kislo smetano in poÄasi duÅ”imo do mehkega. Proti koncu kuhanja, dodamo strt Äesen in prilijemo vino. Zrezke ponudimo s krompirjevim pirejem ali s sveže peÄenim kruhom, jaz sem zraven ponudila bel kruh z drožmi.Ā
Poglejte Å”e veÄ mojih receptov za zrezke v omaki
Goveji zrezki v Äebulni omaki
Goveji zrezki v gobovi omaki
Nazadnje dodani TOP aktualni recepti
- š„ Kako pravilno speÄemo peÄenice ā najboljÅ”i triki za soÄne klobase! š
- Pražena jetrca ā hitro, preprosto in neverjetno okusno! š¤©
- š„ Svinjska rebrca ā soÄna, mehka in preprosto popolna! š
- š„ NajboljÅ”i recepti z mletim mesom ā preprosti, okusni in vedno uspejo! šš„ Rižota s Å”pinaÄo šš§ š± ā preprost recept za okusno kosilo