Kosilo.si

Ideje za kosilo

pečenice

🔥 Kako pravilno spečemo pečenice – najboljši triki za sočne klobase! 😍

Avtorica: Karmen Valant

Posodobljeno:

Kako pravilno spečemo pečenice? Pečenice so okusna mesnina, poleg krvavic so prve klobase, ki jih pripravimo pri kolinah iz svežega mesa. Pečenice lahko pripravimo na več načinov, vedno pa jih moramo pred pečenjem skuhati.  Po starih tradicionalnih receptih, so pečenice zalili z vinom in jih toliko časa kuhali, da je vino povrelo, nato pa so jih spekli v ponvi ali pečici. Pečenice moramo pred pečenjem toplotno obdelati najmanj do temperature 75 stopinj C in šele nato nadaljujemo s pripravo jedi.

kako spečemo pečenice v ponvi

Kako pravilno spečemo pečenice v ponvi – recept po korakih

Čas priprave

        Avtor: Karmen Valant    
PRIPRAVA: 15min 
 PEČENJE:
15min
SKUPAJ: 30 min
        KOLIČINA: 2 para pečenic    

Sestavine za popolne pečenice

  • 2 para pečenic
  • 1 žlica svinjske masti
  • svežemlet poper

Postopek pečenka pečenic v ponvi

  1. Pečenice najprej položimo v vodo in zavremo, nato zmanjšamo temperaturo in počasi kuhamo še 15 minut. pečenice pripravljene za pečenjePo 15 minutah kuhanja pečenice prebodemo in jih z obeh strani popečemo v ponvi, da dobijo lepo zapečeno skorjo. Pečenice pečemo približno 15 minut.pečenice pečene v ponvi
  2. Med pečenjem lahko pečenicam dodamo malo svinjske masti, ko so pečene jih začinimo s poprom. 
  3. Pečenice ponudimo s kislim zeljem in krompirjem v kosih, vse skupaj zabelimo z ocvirki ali zaseko. pečenice, kislo zelje in krompir z ocvirki
  4. Kadar ponudimo pečenice na krožniku z kmečko pojedino, lahko zraven ponudimo tudi žgance, kruhove cmoke in po vrhu še kos sveže orehove potice. Odlično se pečenice tudi ujamejo z matevžem in kislim zeljem. pečenice, matevž in kislo zelje

    Prehranske vrednosti za pečenice (na 100g)

    SestavinaKoličinaEnergijska vrednost (kcal)Beljakovine (g)Maščobe (g)Ogljikovi hidrati (g)
    Pečenice2 para (400 g)1200481002
    Svinjska mast1 žlica (15 g)1350150
    Sveže mlet poperpo okusu500.51

    Najpogostejša vprašanja o peki pečenic

    Kako pravilno spečemo pečenice v ponvi?
    👉 Najprej jih kuhamo 15 minut v vroči vodi, nato jih prebodemo in popečemo v ponvi, da dobimo lepo škorjo. Po želji dodamo malo svinjske masti in na koncu začnemo s poprom.

    Zakaj moramo pečenice pred pečenjem kuhati?
    👉 Če jih najprej skuhamo, postanejo bolj sočne, enakomerno toplotno obdelane in ne razpokajo med pečenjem.

    Kako preprečimo, da bi pečenice počile?
    👉 Pomembno je, da jih ne kuhamo  takoj na visoki temperaturi . Pred pečenjem jih lahko tudi rahlo prebodemo .

    Ali lahko pečenice spečemo v pečici?
    👉 Seveda! Najprej jih skuhamo, nato jih položimo v namaščen pekač in jih pečemo pri 180°C približno 40 minut . Med peko jih obrnemo in po potrebi dodamo malo vroče vode.

    Kako pripravimo ocvrte pečenice?
    👉 Po starem receptu jih povaljamo v mleku in ocvremo na vroči svinjski masti, da postane zlato rjave in hrustljave.

    S čim postrežemo pečenice?
    👉 Najboljše so s kislim zeljem, praženim krompirjem, matevžem ali kruhovimi cmoki . Odlično se podajo tudi k žgancem ali sveže pečeni orehovi potici. Priporočam recept za orehovo potico.

    Ali lahko pečenice pečemo na žaru?
    👉 Ja! Priporočljivo jih je najprej rahlo pokuhati in nato speci na srednji temperaturi . Tako ostanejo sočne in ne razpokajo.

    Kako vem, da so pečenice dovolj pečene?
    👉 Ko so zlatorjavo zapečene , imajo hrustljavo skorjo in notranja temperatura doseže približno 70°C .

    Kakšna maščoba je najboljša za pečenje pečenic?
    👉 Tradicionalno se uporablja svinjska mast ali maslo , lahko pa uporabimo tudi oljčno olje ali rastlinsko maščobo .

    Zakaj nekateri kuharski recepti omenjajo cvrtje in ne pečenje?
    👉 Po starejših receptih so se pečenice cvrle v vroči masti , kar jim je dalo bolj hrustljavo skorjico in bogatejši okus.

Vse kar niste vedeli o pečenicah – priporočam ogled receptov in zanimivosti o pečenicah

Kako spečemo pečenice v pečici?

Pečenice lahko spečemo tudi v pečici. Najprej jih položimo v vodo, zavremo, zmanjšamo temperaturo in kuhamo še 15 minut. Nato pečenice prebodemo, jih položimo v namaščen pekač in jih pri 180 stopinjah C pečemo 40 minut. Vmes pečenice obrnemo, če je potrebno v pekač zlijemo kakšno žličko vroče vode.

Pečenice pečemo toliko časa, da dobijo lepo zapečeno skorjico. Ponudimo jih s kislim zeljem ali kislo repo, zraven lahko ponudimo pražen krompir ali krompir v kosih, zabeljen z ocvirki. 

Ocvrte pečenice

Pečenice lahko pripravimo tudi po starih kuharskih receptih, kjer je v receptih vedno omenjeno, da pečenice cvrejo in ne pečejo. Recept je pripravljen za 8 oseb:

  • 8 pečenic
  • 5 žlic mleka
  • 15 dag svinjske masti

Pečenice za 15 minut položimo v vrelo vodo, da postanejo vroče, voda ne sme vreti. Nato pečenice povaljamo v vročem mleku in jih otresemo.

V ponvi segrejemo svinjsko mast in pečenice na vroči maščobi zlato rumeno ocvremo, postrežemo jih z gorčico in kosom sveže pečenega belega kruha. 

pečenice
Pečenice pečene v pečici

Postopek izdelave pečenic

Pečenice so sveže klobase, običajno jih delamo pri kolinah, ohranili so se mnogi stari tradicionalni recepti.

Recept za pečenice:

  • na 1 kg pustega mesa dodamo
  • 20 dag mastnega mesa – slanine
  • malo vode
  • sol in poper
  • limonina lupinica
  • svež peteršilj
  • 5 dag kruha
  • malo mleka

Sveže svinjsko meso z vratu ali plečeta zrežemo in z dodatkom slanine zmeljemo. Na 1 kg pustega mesa vzamemo približno 20 dag mastnega in 3/16 vode. Zmes pustimo nekaj časa počivati, nato dodamo sol, poper, drobno sesekljano limonino lupinico in drobno sesekljan svež peteršilj.

Vse sestavine dobro pregnetemo. Z nadevom natlačimo čreva (v tem receptu omenjajo ovčja čreva), vendar ne preveč na tesno, da pečenice ne počijo.

Kadar delamo pečenice, ki jih bomo takoj skuhali in spekli, dodamo na 1 kg mesa po eno v mleku namočeno, ožeto in pretlačeno žemljo ali 5 dag kruha, dodamo pa manj vode. Priporočam: Slovenski ljudski praznik – domače koline

Priprava pečenic po starih receptih

Za pečenice poznamo več receptov, kot vse tradicionalne jedi, ima tudi za pripravo pečenic skoraj vsaka vas svoj recept. Recept iz Velike slovenske kuharice je eden izmed prvih zapisanih receptov pri nas.

Recept za pečenice po starih receptih:

  • 1 kg svinjskega mesa
  • 1 namočena in ožeta žemlja
  • 1/2 kozarca vode
  • 2 dag soli
  • 1/2 žlice sesekljanih peteršiljevih listov
  • lupinica 1/2 limone
  • poper po okusu
  • tanka čreva

Zmeljemo meso in namočeno, ožeto žemljo, ki jo lahko tudi opustimo. Meso zmeljemo dvakrat skozi male luknjice. Dodamo vodo, sol, sesekljan peteršilj, limonino lupinico in poper. Vse sestavine dobro pregnetemo. S strojčkom napolnimo čreva in jih zasukamo v primerni razdalji enkrat levo, enkrat na desno.

Čez noč obesimo klobase na hladno. Naslednji dan položimo pečenice v namaščeno ponev in prilijemo toliko vode, da je četrtina klobas v vodi. Pokrite dušimo in ko se voda pokuha, jih pečemo tako dolgo, da porumenijo.

Priprava pečenic s slanino

V tem receptu pečenicam dodamo slanino in nekoliko več začimb, namesto vode dodamo belo vino. 

  • 1 kg svinjskega mesa
  • 12 dag slanine
  • poper
  • 2 dag soli
  • žlička sesekljanih peteršiljevih listov
  • noževa konica koriandra
  • noževa konica muškatnega cveta
  • 1 dl belega vina
  • tanka čreva

Svinjsko meso in slanino narežemo in dvakrat zmeljemo. Dodamo sol in dišave, prilijemo vino in dobro premešamo. Z maso napolnimo ozka čreva in naredimo enakomerne klobase. Zasučemo jih v sredini in na koncih, da dobimo pare.

Pečenice položimo v pekač, jih polijemo z zajemalko vroče vode in postavimo na vroče. Ko prevrejo, dodamo malo svinjske masti in jih zapečemo z obeh strani. Pečenice ponudimo z gorčico, krompirjem ali kislim zeljem.

Priprava pečenic s česnom

V različnih koncih Slovenije pripravljajo pečenice po različnih receptih. V tem receptu dodajo v maso tudi česen in koriander.

  • 2 kg mesa
  • 1/2 kg slanine
  • glavica česna (strtega prelijemo z vodo in stisnemo skozi krpo)
  • 1 kozarec vode
  • koriander
  • poper in sol
  • gladko tanko črevo

Na 2 kg mesa vzamemo 1/2 kg slanine. Po starem dobrem načinu zrežemo meso in slanino na drobne kocke, lažje pa je, če oboje zmeljemo. Česen stolčemo in ga prelijemo s kozarcem vode.

Česnovo vodo stisnemo skozi krpo na meso, dodamo sol, poper in koriander. Maso dobro premešamo, da postane gladka, vlažna in enakomerna.

Za pečenice vzamemo gladko tanko črevo in ga z brizgo nadevamo v maso. Zračna mesta prebodemo. Pred pečenjem klobase 15 minut kuhamo.

V nekaterih receptih damo v maso za pečenice tudi v mleku namočen kruh, tako pripravljene pečenice moramo takoj porabiti. 

Nazadnje dodani recepti

Domač jabolčni štrudelj

domači jabolčni štrudelj

Štefani pečenka s slanino

štefani pečenka s slanino

Pečenka divjega prašiča

Pečenka divjega prašiča v pečici

TOP aktualni recepti

Viri; Kako pravilno spečemo pečenice:

  • Kristina Merc Matjašič; Kuhajmo po domače
  • Felicita Kalinšek; Velika Slovenska kuharica
  • Kuharica, Mohorjeva družba

Ocenite recept!

Kako pravilno spečemo pečenice

Kako pravilno spečemo pečenice

SestavinaKoličina
Pečenice2 para
Svinjska mast1 žlica
Sveže mlet poperpo okusu
Show Buttons
Hide Buttons
Kosilo.si
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.