Kosilo.si

Ideje za kosilo

pečen zajec v pečici

šŸ”„ Pečen zajec v pečici – sočen, aromatičen in popoln recept za kosilo! šŸ½ļø

Avtorica: Karmen Valant

Posodobljeno:

Domač zajec pečen v pečici je odlična ideja za kosilo. Koliko časa se peče zajec? V danaŔnjem receptu bomo zajca pekli v keramični posodi s pokrovom, za peko je odlična tudi steklena posoda s pokrovom, ki je odporna na vročino. Za resnično mehko meso, se mora zajec peči počasi, paziti moramo, da mesa ne izsuŔimo. Pečen domači zajec je kulinarična poslastica, najpogosteje ga pripravljajo Francozi.

Zajčje meso je pogosto prisotno na dietnih jedilnikih, posebej se priporoča ljudem z boleznimi prebavil in sladkornih bolnikih.Ā  Mlado kunčje meso je bogat vir vitaminov; vitamin A spodbuja odpornost, tiamin skrbi za zdravje srca, vitamin B6 pomaga za boljÅ”i spomin in preprečuje utrujenost. V zajčjem mesu se nahaja 19 aminokislin, ki so nujno potrebne za normalno delovanje naÅ”ega organizma.

pečen zajec v pečici
Pečen zajec s prilogo
Ā 

Domač zajec pečen v pečici – recept, nasveti in najpogostejÅ”a vpraÅ”anja

Danes bomo pekli domačega zajca v pečici. Nimamo pogosto priložnosti pripraviti domačega zajca, a tokrat mi je prijateljica podarila dva zajca iz domače reje. Zajčje meso imamo radi, a žal ni pogosto na jedilniku. Ko sem brskala po receptih, sem ugotovila, da zajca najpogosteje pripravljajo Francozi, ki so res pravi kuharski navduŔenci. Ko sem prebrala nekaj receptov, sem se odločila, da bom zajca spekla malo po svoje in po nasvetih kuharskih mojstrov. Pred kratkim sem kupila večji keramični pekač s pokrovom, ki ga ga uporabljam za peko kruha. S peko v keramičnem pekaču ustvarimo podobne pogoje, kot če bi pekli pod peko.

Zajca lahko spečemo tudi v steklenem pekaču s pokrovom, ki je odporen na vročino. V steklenem pekaču se odlično speče tudi kakŔno drugo meso, zelenjavo in tudi ribe. Zajca moramo pred peko pustiti nekaj ur v marinadi in ga Ŕele nato počasi spečemo. V pekač lahko poleg zajca kot prilogo dodamo tudi krompir in različno zelenjavo. Zajčje meso je odlično tudi v enolončnicah, najboljŔi je vsekakor zajčji paprikaŔ.

Sestavine za pečenega zajca

  • 1 dl olivnega olja
  • 1, 5 kg težak zajec
  • veliko 1 limone
  • 3 stroki česna
  • sol in poper
  • muÅ”katni oreŔček
  • posuÅ”en timijan

Recept po korakih za pečenega domačega zajca

  1. Zajčje meso najprej operemo, osuŔimo in za nekaj ur postavimo v marinado. V večji posodi zmeŔamo olivno olje, limonin sok, sol, poper, muŔkatni oreŔček in posuŔen timijan.
  2. PremeŔamo in z marinado natremo zajca, pokrijemo in ga pustimo nekaj časa.
zajčje meso
Zajčje meso za nekaj ur postavimo v marinado, ki jo pripravimo iz olivnega olja, soli, popra, muŔkatnega oreŔčka, timijana in limoninega soka

3. Nato zajčje meso položimo v pekač s pokrovom, čez prelijemo ostanek marinade, prilijemo 1 dl belega vina in malo vode.

4. Pekač postavimo v pečico, ki jo nastavimo na 180 stopinj C in pečemo meso 20 minut. Nato temperaturo znižamo na 160 stopinj C in pečemo Å”e približno 1 uro.Ā 

počasi pečen zajec
Zajca pečemo v keramični posodi s pokrovom, po pol ure pečenja dodamo kuhan krompir in korenček

5. Medtem ko se zajčje meso peče, olupimo krompir, ga narežemo na večje kose, solimo in posebej skuhamo. Posebej skuhamo tudi ostrgan in narezan korenček.

6. Ko se zajčje meso peče že približno pol ure, mu dodamo kuhan krompir in korenček, ki ju začinimo s soljo, poprom in timijanom. Dodamo lahko tudi kakŔno drugo zelenjavo, jaz sem dodala dve olupljeni in na polovice narezani čebuli.

7. Pečenega zajca ponudimo s pečenim krompirjem in korenčkom, mi smo zraven pojedli svež kruh z drožmi, za sladico pa sem postregla sveže ocvrte krofe. Recept za krofe si lahko ogledate TUKAJ! pečen zajec s krompirjem

Kako spečemo domačega zajca v pečici – najpogostejÅ”a vpraÅ”anja in nasveti

ā“ Kako pripravim zajčje meso, da ne bo suho?
šŸ’” Mariniranje je ključ! Zajca pred peko vsaj 4–6 ur marinirajte v meÅ”anici oljčnega olja, belega vina, česna in zeliŔč . Med peko ga redno zalivajte s sokom iz pekača ali z malo juÅ”ne osnove.

ā“ Kako dolgo pečem zajca?
šŸ’” Cel zajec se peče približno 1 uro pri 180°C. Če ga narežete na manjÅ”e kose, skrajÅ”ajte čas na 40–50 minutĀ 

ā“ Ali moram zajca predhodno kuhati?
šŸ’” Ni nujno , vendar če želite Å”e bolj mehko meso, ga lahko na hitro pokuhate v juÅ”ni osnovi (5–10 minut), nato pa nadaljujete s pečenjem.

ā“ Kako doseči hrustljavo skorjico?
šŸ’” Zadnjih 10 minut peke premažite zajco z meÅ”anico masla in medu ali rahlo povečajte temperaturo na 200°C , da se lepo zapeče.

ā“ Katere začimbe so najboljÅ”e za zajca?
šŸ’” Odlična kombinacija za sočen okus: rožmarin, timijan, lovorjev list, česen, poper in limonina lupinica . Če imate radi bolj aromatično meso, dodajte tudi majaron ali žajbelj .Ā 

Hranilna vrednost na porcijo za pečenega zajca

HraniloZnesek
Energijska vrednost520 kcal
Beljakovine45 g
Ogljikovi hidrati30 g
MaŔčobe25 g

Priporočam tudi ogled naslednjih receptov

DuŔen domači zajec

Domačega kunca lahko tudi počasi duŔimo, najbolje v pečici. Danes bomo zajca duŔili v meŔanici vina in čiste goveje juhe, seveda bomo dodali tudi zeliŔča in na koncu Ŕe krompir.

Recept za duŔenega domačega zajca:

  • 1 cel zajec, približno 2 kg
  • 2 žlici svinjske maŔčobe
  • sol in poper
  • 1 čebula
  • Å”opek juÅ”ne zelenjave
  • 1 čebula
  • 3 lovorovi listi
  • 1/4 l suhega belega vina
  • 1/2 l čiste goveje juhe
  • 40 dag krompirja
  • svež peterÅ”ilj

Zajca operemo, osuŔimo in razrežemo na sedem ali osem delov. V pekaču segrejemo svinjsko mast in z vseh strani popečemo kose zajca, jih začinimo s soljo in poprom, ter vzamemo iz pekača.

Čebulo olupimo in jo narežemo na kolesca. JuÅ”no zelenjavo očistimo, operemo in narežemo na majhne koŔčke. Čebulo in narezano zelenjavo popražimo na majhni žlici svinjske masti, samo toliko, da zelenjava postekleni. Dodamo lovorov list, prilijemo čisto govejo juho in belo vino. Vse skupaj kuhamo približno 5 minut, nato dodamo popečene kose zajca.

Pečico ogrejemo na 200 stopinj C, pekač postavimo v ogreto pečico in počasi duŔimo približno eno uro.

Medtem, ko zajca počasi duŔimo, olupimo krompir, ga operemo in narežemo na četrtine. Narezan krompir približno 15 minut kuhamo v slani vodi, nato ga odcedimo in stresemo k zajcu v pekač. Vse skupaj Ŕe 5 minut duŔimo, po okusu popramo in solimo. Preden zajca postrežemo, ga potresemo z drobno sesekljanim peterŔiljem.

K zajcu ponudimo sveže pečen bel kruh, krompirjev pire ali testenine.

Priporočam ogled receptov za mesne jedi

Recepti za svinjsko pečenko

svinjska pečenka

Pečena svinjska krača

pečene krače

Štefani pečenka

Ŕtefani pečenka

Svinjska rebrca

svinjska rebrca

Pražena jetrca

pražena jetrca

ā˜… ā˜… ā˜… ā˜… ā˜…

Ocenite recept!

Show Buttons
Hide Buttons
Kosilo.si
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.