Kaj boste pripravili za BožiÄno veÄerjo? Ali prisegate na klasiko ali ste bolj za moderne jedi? Pripravila sem veÄ receptov, ki so primerni tako za ljubitelje tradicionalnih jedi, kot za tiste, ki imajo rajÅ”i jedi z bolj sodobnim pridihom. Izpostavila bi predvsem dva recepta in sicer peÄeno purico, ki je po besedah starih kuharic bolj okusna od purana in s kostanjem nadevan puran. Seveda BožiÄni prazniki ne morejo biti brez sladic, zato sem pripravila tudi nekaj receptov za najbolj priljubljene BožiÄne sladice. PriporoÄam tudi recepte za tradicionalno Slovensko BožiÄno veÄerjo: Tradicionalna božiÄna veÄerja
š Kaj boste pripravili za božiÄno veÄerjo? š Tradicionalno peÄeno purico ali kaj bolj sodobnega? š½ļø
Hladna božiÄna predjed – tatarski biftek
Sestavine za tatarski biftek
- 400 g kakovostnega govejega mesa (file ali pljuÄna)
- 1 manjÅ”a Äebula
- 1 rumenjak
- 1 žliÄka gorÄice
- 1 žliÄka kaper
- 3 kisle kumarice
- 1 žliÄka drobno sesekljanega peterÅ”ilja
- Sol in sveže mlet Ärni poper
- Nekaj kapljic olivnega olja
- (po okusu: nekaj kapljic tabasco omake)
Postopek priprave za tatarski biftek
- Meso zelo drobno sesekljamo z nožem ali zmeljemo v mesoreznici (dvakrat, Äe želimo mehkejÅ”o teksturo).
- V veÄji skledi zmeÅ”amo rumenjak, gorÄico, sesekljano Äebulo, kumarice, kapre, peterÅ”ilj, sol in poper.
- Dodamo nasekljano meso in vse dobro premeŔamo, da nastane gladka masa.
- Po okusu dodamo tabasco in nekaj kapljic olivnega olja.
- Tatarski biftek postrežemo takoj ali pa ga za 15 minut postavimo v hladilnik, da se okusi povežejo.
VeÄ idej za BožiÄne predjedi
Polnjena jajca ā recept za kremasto poslastico!
Ā Krompirjeva solata ā Okusna, osvežilna & popolna priloga!Ā
Ā NajboljÅ”a francoska solata ā nasveti in triki kuharskih mojstrov!Ā
š Postrežemo s popeÄenimi kruhki ali toastom, potolÄenim Äesnom in maslom.
BožiÄna juha z maslenimi zdrobovimi žliÄniki
Tradicionalno slovensko kosilo ali veÄerja se vedno priÄne z dobro juho. Postrežemo lahko klasiÄno govejo ali kurjo juho, lahko pa tudi gobovo ali kakÅ”no zelenjavno juho. Za letoÅ”nji BožiÄ bomo postregli domaÄo kurjo juho z maslenimi zdrobovimi žliÄniki.Ā
Sestavine za maslene zdrobove žliÄnike
- 4 dag masla
- 1 jajce
- 8 dag zdroba
Postopek priprave za maslene zdrobove žliÄnike
- Maslo dobro umeŔamo, dodamo jajce in ko je zmes gladka, zameŔamo zdrob.
- Maso pustimo poÄivati pol ure.
- Z dvema žlicama oblikujemo lepe žliÄnike in jih zakuhamo v vrelo vodo ali Äe želite, lahko tudi v vrelo juho.
- ŽliÄniki naj vrejo 10 minut, nato posodo odstavimo in pustimo Å”e 10 minut stati.
- Äe smo žlilnike zakuhali v vrelo vodo, jih poberemo iz vode, jih pustimo da se malo odcedijo in jih nato položimo v vsak krožnik juhe posebej.Ā
VeÄ idej za BožiÄne juhe
- BožiÄne juhe nekoÄ in danes
- Gobova juha s suhimi jurÄki ā kremasta, aromatiÄna in popolna za hladne dniĀ
- Kako pripravimo najboljÅ”o kislo juho s svinjskimi nogicami po starem Å”tajerskem receptu?Ā
- BabiÄina goveja juha s kurjimi hrbti ā zakaj je tako posebna?Ā
BožiÄna peÄena purica
š BožiÄna peÄena purica š
ā±ļø Äas priprave: | 30 minut |
š„ Äas peke: | 3 ure |
š©āš³ Avtor: | Karmen Valant |
š„ Kalorije: | cca 620 kcal / porcijo |
š Datum objave: | 2025-12-20 |
š½ļø BožiÄ brez peÄene purice? NemogoÄe! SoÄno meso, hrustljava skorjica in nepozaben vonj po praznikih. š
Stari kuharski mojstri prisegajo da je peÄena purica boljÅ”ega okusa kot peÄen puran. No, pa poskusimo Äe je to res.Ā
Sestavine za nadevano peÄeno purico
- 3 kg težka purica
- sol in poper
Sestavine za nadev
- 6 suhih sliv
- 1 jabolko
- 10 dag masla
Postopek priprave za peÄeno purico
- Purico oÄistimo, splaknemo pod vodo in osuÅ”imo.
- Dve uri pred peÄenjem purico nasolimo, s soljo jo nadrgnemo znotraj in zunaj, s poprom pa samo na notranji strani.Ā
- V trebuÅ”no votlino purice položimo suhe slive, jabolko ali mogoÄe kutino. Noge povežemo, perutnice zataknemo in jo položimo na mrežico v pekaÄu s hrbtno stranjo navzgor.
- Polijemo jo z vroÄim maslom in 3 ure peÄemo pri 200 stopinjah C. Za vsak kg purice raÄunamo 1 uro peke.
- Med peko po malem v pekaÄ prilivamo vroÄo vodo in purico mažemo z maslom. Da se meso med peko ne bi preveÄ izsuÅ”ilo, ga po potrebi pokrijemo s peki papirjem ali folijo.Ā
- Proti koncu peÄenja folijo odstranimo, temperaturo zviÅ”amo na 240 stopinj C in purico z vseh strani rumeno zapeÄemo.Ā
- ZapeÄeno purico preložimo na pladenj, preden jo razrežemo naj pokrita poÄiva Å”e 15 minut.Ā
- Iz soka od peÄenja poberemo maÅ”Äobo, v sok zameÅ”amo žlico moke, malo popražimo, prilijemo Äisto kurjo juho in Å”e malo pokuhamo. Tako pripravljeno omako posebej serviramo.Ā
- Kako razkosavamo peÄeno purico? Najprej odrežemo bedra in perutnice, te prerežemo po Älenkih. Purico obrnemo na hrbet, z vilicami jo držimo in z nožem režemo rezine in jih polagamo na ogret krožnik.
PeÄen puran s kostanjevim nadevom
Seveda pa lahko za božiÄno veÄerjo pripravimo tradicionalno peÄenega purana, danes ga bomo nadevali s kostanjevim nadevom. Äe imamo radi kostanj, lahko namesto kurje juhe postrežemo okusno kostanjevo juho, za posladek pa speÄemo kostanjeve rogljiÄke.Ā
Sestavine za peÄenega purana nadevanega s kostanjevim nadevom
- 50 dag kostanja
- 30 dag mlete svinine
- malo olja ali svinjske masti
- sol in poper
- 1 rezina kruha
- puranova jetra
Postopek priprave po korakih
- Kostanj skuhamo in olupimo. Mleto meso na olju ali svinjski masti popražimo, odstavimo in primeÅ”amo v juhi namoÄeno kruhovo sredico.
- Maso solimo, popramo in temeljito premeÅ”amo. Dodamo cel olupljen kostanj in sesekljana puranja jetra.Ā
- Z nadevom napolnimo purana, povežemo noge in ga položimo na reÅ”etko na pekaÄu s hrbtno stranjo navzgor.
- Nadevanega purana peÄemo pri 200 stopinjah približno 3 ure, za vsak kg preraÄunamo 1 uro peke.
- Med peko purana mažemo z maslom in v pekaÄ prilivamo vroÄo vodo. Med peko purana pokrijemo s folijo, proti koncu peke ga odkrijemo, zviÅ”amo temperaturo in purana z vseh strani zapeÄemo.Ā
- Preden purana razkosamo, naj pokrit poÄiva Å”e 15 minut.
Ideje za glavne BožiÄne jedi
- Kako pripravimo najboljÅ”e peÄenice s kislim zeljem in ocvirki?Ā
- Kako peÄete krvavice ā v peÄici ali v ponvi?Ā
- Kako speÄemo popolno peÄenko divjega praÅ”iÄa, da bo mehka in soÄna?Ā
Ā PeÄen zajec v peÄici ā soÄen, aromatiÄen in popoln recept za kosilo!Ā
- Kako speÄemo najbolj hrustljava svinjska rebrca v peÄici?Ā
Ā Svinjska peÄenkaĀ
ā SoÄen recept, ki vedno uspe!
- Svinjska peÄenka z nadevom iz lisiÄk in jurÄkov
- Nadevan piÅ”Äanec v peÄici
Priloga peÄeni purici ali puranu – mlinci
Kaj postrežemo k peÄeni purici ali puranu? Imamo veÄ možnosti, lahko postrežemo mlince, nadevan ali pražen krompir, duÅ”ene ohrovtove glavice, praženo kislo zelje ali celo Å”truklje. Danes bomo k puranu postregli tradicionalne mlince.Ā
Sestavine za mlince
- 35 dag moke
- 1 žlica olja
- 2 jajci
- za zabelo: 10 dag ocvirkov, ali na maÅ”Äobi prepražena ÄebulaĀ
Postopek priprave domaÄih mlincev
- Iz moke, olja, jajc in vode zamesimo testo, ki naj bo malo bolj trdo kot za juÅ”ne rezance. Testo gladko zgnetemo, narežemo na kose in vsak kos pregnetemo v hlebÄek.Ā
- HlebÄke zvaljamo za za nožev rob debelo, testo položimo na namazan pekaÄ in peÄemo pri 170 stopinjah C, da postanejo mlinci svetlorjavi.Ā
- PeÄene mlince razlomimo, jih damo v posodo, poparimo s slanim kropom, v katerem smo prekuhali Å”Äepec kumine in lovorov list.Ā
- Mlince za 10 minut pokrijemo, nato vodo odlijemo in jih zabelimo z ocvirki ali prepraženo Äebulo.
Praženo kislo zelje
K puranu ali purici lahko postrežemo tudi praženo kislo zelje in matevža.
Sestavine za praženo kislo zelje
- 1 kg kislega zelja
- 5 dag svinjske masti
- 1 sesekljana Äebula ali ocvirki
Postopek priprave praženega kislega zelja
- Kislo zelje skuhamo v veÄji koliÄini vrele vode, Äe se nam zdi prekislo, prvo vodo odlijemo in priljemo novo.
- Ko je kislo zelje kuhano, ga odcedimo in stresemo na praženo Äebulo, premeÅ”amo in Å”e nekaj Äasa duÅ”imo.
- Lahko pa kuhano kislo zelje popražimo in samo zabelimo z razgretimi ocvirki.
VeÄ idej za priloge k glavnim jedem
- Kaj postrežemo k ajdovim žgancem?Ā
- Preverite najbolj okusne kombinacije!Hrenov zos ā kruhov hren ali hren na koroÅ”ki naÄin ā presenetljivo dober! š
- Kako pripravimo popoln pire krompir, kot ga delajo chefi?Ā
Uporabi ta trik!
- Recept iz moje kuhinje: Kruhovi cmoki s pehtranom in rdeÄo ÄebuloĀ
Mehki kruhovi cmoki po starem receptu ā uspejo vsakomur!
Ā Tenstan krompir po domaÄe ā najboljÅ”i recept za vsako kosilo!Ā
Orehova potica ki vedno uspe
Seveda moramo za BožiÄno veÄerjo na mizo postaviti tudi potico. Tradicionalno postrežemo orehovo potico, lahko pa tudi kakÅ”no potico z drugim nadevom.
Sestavine za orehovo potico
Sestavine za kvaŔeno testo
- 60 dag moke
- 2 dag kvasa
- 1 žliÄka soli
- 2 rumenjaka
- 5 dag sladkorja
- 8 dag masla
- 3 dl toplega mleka
- sesekljana limonina lupinica
- 2 žlici ruma
Sestavine za orehov nadev za potico
- 40 dag mletih orehov
- 6 dag drobtin
- 20 dag sladkorja
- 1/2 žlice mlete kave
- 2 žlici ruma
- 12 dag masla
- 1/4 l vrelega mleka
- 1 jajce
Postopek priprave za orehovo potico
- Zamesimo kvaÅ”eno testo in ga zvaljamo. Äe hoÄemo imeti tanko namazano testo, ga bolj na tanko zvaljamo, Äe hoÄemo bolj soÄno orehovo potico, testo zvaljamo bolj na debelo. Podroben postopek, kako zamesimo testo, najdeÅ” TUKAJ!
- Razvaljano testo namažemo z nadevom. Na tisti strani, kjer zaÄnemo zvijati, namažemo testo Äisto do konca. Testo tesno zvijemo, položimo v z maslom namazan model, pazimo, da potice ne zavijemo.
- Prepikamo s tanko iglo, pokrijemo in pustimo vzhajati.
- Orehovo potico peÄemo 1 uro do 1uro in pol, glede na to, kakÅ”en nadev imamo in kako visoko sega potica v modelu.Ā
- Na zaÄetku peÄemo pri 230 stopinjah C, ko potica porumeni, znižamo na 200 stopinj C.Ā
- Ko je potica peÄena, jo nekaj Äasa pustimo v potiÄniku, potem jo previdno zvrnemo na desko.
- Vrhnjo skorjo namažemo z oljem in pokrijemo s prtom, da se poÄasi ohlaja.Ā
Kako pripravimo nadev za orehovo potico?
- Mlete orehe zmeŔamo z drobtinami in kavo.
- Prelijmo s tekoÄim maslom in prilijemo toliko vrelega mleka, da je nadev primerno gost.
- Nadev pustimo pol ure na toplem. Preden nadev namažemo na razvaljano testo, dodamo jajce in rum.Ā
- Äe je nadev premehak, potresemo po namazanem nadevu Å”e malo mletih orehov ali drobtin.
NajpogostejŔe napake, ki nas doletijo pri peki potice
- Äe je nadev premehak, je potica “Å”pehasta”, Äe pa pretrd, se bo potica drobila.
- Äe ne želimo, da pri potici odstopi skorja ali testo od nadeva, pazimo na sledeÄe:
- nadev naj ne bo pretrd in testo ne premehko
- v testo ne smemo dari preveÄ kvasa
- zaÄetna temperatura naj ne bo premoÄna, najprej 220 do 230 stopinj C, nato temperaturo znižamo na 180 stopinj C
- Äe imamo preveÄ vzhajano potico, po za 15 minut postavimo v zeo vroÄo peÄico, gda vroÄina potico hitro objame
- Äe je potica premalo vzhajala, jo postavimo v manj vroÄo peÄico
- nadev naj ne bo premehak, da potica ne pregosta, biti mora rahla, soÄna in luknjiÄasta
- veÄ o napakah pri peki potice preberite tukaj: ā NajpogostejÅ”e napake pri peki poti ā kako jih prepreÄiti? š„§
Recepti za potice, sladice in BožiÄne piÅ”kote
- Katero potico imate najraje?Ā
Ā Orehovo, skutino, kokosovo, pehtranovo ali ocvirkovo?
- Masleni piÅ”koti z marmelado ā krhki, diÅ”eÄi in v obliki rožiceĀ
- Skutina poticaĀ
Ā ā SoÄna in mehka prazniÄna poslastica!Ā
Ā NajboljÅ”a orehova potica ā mehka, prazniÄna in 100Ć preizkuÅ”ena!Ā
Ā Pecivo iz beljakovĀ
Ā | Kako porabimo beljake?
- š„ Bratova potica ā DomaÄa klasika, ki nikoli ne razoÄara! š
- š„§ Potratna potica š„§ ā RazkoÅ”en recept za pravo slovensko specialiteto
- š„„ āNajboljÅ”a kokosova potica š„„ ā Mehka, soÄna in božanskega okusa!
- š„® NajboljÅ”i recepti za potice 2025 š£āØ | Od klasiÄne orehove do posebnih prazniÄnih razliÄic
- š„§ āOcvirkova potica š„§ ā Tradicionalni recept, ki vas bo navduÅ”il
- š„® SoÄna potratna potica ā kraljica prazniÄne pekeāØ
- šŖ Katere domaÄe piÅ”kote raje peÄete ā klasiÄne ali moderne?
- BožiÄni piÅ”koti ā recepti in ideje za kraÅ”enje
- Preprosti masleni piÅ”koti z marmelado ā klasika, ki nikoli ne razoÄara š
- šŖ Kako speÄemo krhke orehove rogljiÄke, ki se kar stopijo v ustih?
- šµ Ali poznaÅ” originalni recept za vanilice s svinjsko mastjo, kot jih je delala babica?
- š Rumovi polmeseci ā Äokoladne lunice z orehi in sladkornim prelivom š«āØ
- āLinÅ”ki piÅ”koti z domaÄo marmelado š
- šŖš Vanilijevi rogljiÄki brez kompliciranja ā Mehki, diÅ”eÄi in božanski!
- šŖ āMaÅ”inski keksi šŖ ā Tradicionalni recept, ki vedno uspe!ā
- Recept za božiÄne medenjake
ā NajpogostejÅ”a vpraÅ”anja o božiÄni veÄerji š
- Kdaj pripravimo purico, da bo pravoÄasno peÄena? ā Purico zaÄnemo pripravljati vsaj 3 ure pred veÄerjo. PeÄemo približno 1 uro na kilogram mesa.
- Kaj postrežemo zraven purice? ā Mlinci, praženo kislo zelje, krompir ali domaÄi Å”truklji so odliÄna izbira. š„
- Kako dosežemo hrustljavo skorjico? ā Zadnjih 20 minut peke poveÄamo temperaturo na 240 °C in odstranimo folijo. š„
- Kaj storimo, Äe je purica presuha? ā Pokapamo z lastnim sokom od peÄenja in postrežemo z omako. š
- Katera juha je najbolj primerna za božiÄno veÄerjo? ā DomaÄa goveja, kurja ali gobova juha z zdrobovimi žliÄniki. š²
š Zanimivosti o božiÄni veÄerji āØ
- Purica je bila nekoÄ luksuzna jed, ki so jo pekli le za najveÄje praznike. šÆļø
- V starih slovenskih hiÅ”ah so se na božiÄni veÄer obvezno zbrali ob juhi in potici. š
- V nekaterih regijah so k purici postregli tudi jabolka, peÄena v peÄici. š
- Tradicionalno so mize krasili s slamo in jabolki kot simboli obilja. š¾
- Danes se vse pogosteje na mizi znajdejo tudi moderne jedi, kot so polnjeni fileji in buÄne priloge. š„
š©āš³ Nasveti in triki za popolno božiÄno veÄerjo š
- Purico vedno solimo vsaj 2 uri pred peko ā tako se okus lepÅ”e razvije. š§
- Za soÄnost med peko veÄkrat prelijemo s sokom od peÄenja. š§
- Äe purico nadevamo, uporabimo suhe slive ali jabolka za prazniÄen okus. š
- Mlince poparimo s kropom z lovorjem ā dodajo Äudovit vonj! šæ
- Omako pripravimo iz soka peÄenja, z malo moke in masla. š„£
- Potico vedno pustimo poÄivati, da se nadev poveže in skorjica zmehÄa. š„§