Kosilo.si

Ideje za kosilo

božična večerja

šŸ‘‰ Kaj boste pripravili za božično večerjo? šŸŽ„ Tradicionalno pečeno purico ali kaj bolj sodobnega? šŸ½ļø

Kaj boste pripravili za Božično večerjo? Ali prisegate na klasiko ali ste bolj za moderne jedi? Pripravila sem več receptov, ki so primerni tako za ljubitelje tradicionalnih jedi, kot za tiste, ki imajo rajŔi jedi z bolj sodobnim pridihom. Izpostavila bi predvsem dva recepta in sicer pečeno purico, ki je po besedah starih kuharic bolj okusna od purana in s kostanjem nadevan puran. Seveda Božični prazniki ne morejo biti brez sladic, zato sem pripravila tudi nekaj receptov za najbolj priljubljene Božične sladice. Priporočam tudi recepte za tradicionalno Slovensko Božično večerjo: Tradicionalna božična večerja

božična večerja

Table of Contents

šŸ‘‰ Kaj boste pripravili za božično večerjo? šŸŽ„ Tradicionalno pečeno purico ali kaj bolj sodobnega? šŸ½ļø

Hladna božična predjed – tatarski biftek

Sestavine za tatarski biftek

  • 400 g kakovostnega govejega mesa (file ali pljučna)
  • 1 manjÅ”a čebula
  • 1 rumenjak
  • 1 žlička gorčice
  • 1 žlička kaper
  • 3 kisle kumarice
  • 1 žlička drobno sesekljanega peterÅ”ilja
  • Sol in sveže mlet črni poper
  • Nekaj kapljic olivnega olja
  • (po okusu: nekaj kapljic tabasco omake)tatarski biftek

Postopek priprave za tatarski biftek

  1. Meso zelo drobno sesekljamo z nožem ali zmeljemo v mesoreznici (dvakrat, če želimo mehkejŔo teksturo).
  2. V večji skledi zmeŔamo rumenjak, gorčico, sesekljano čebulo, kumarice, kapre, peterŔilj, sol in poper.
  3. Dodamo nasekljano meso in vse dobro premeŔamo, da nastane gladka masa.
  4. Po okusu dodamo tabasco in nekaj kapljic olivnega olja.
  5. Tatarski biftek postrežemo takoj ali pa ga za 15 minut postavimo v hladilnik, da se okusi povežejo.

Več idej za Božične predjedi


šŸž Postrežemo s popečenimi kruhki ali toastom, potolčenim česnom in maslom.

Božična juha z maslenimi zdrobovimi žličniki

Tradicionalno slovensko kosilo ali večerja se vedno prične z dobro juho. Postrežemo lahko klasično govejo ali kurjo juho, lahko pa tudi gobovo ali kakÅ”no zelenjavno juho. Za letoÅ”nji Božič bomo postregli domačo kurjo juho z maslenimi zdrobovimi žličniki.Ā 

Sestavine za maslene zdrobove žličnike

  • 4 dag masla
  • 1 jajce
  • 8 dag zdroba

Postopek priprave za maslene zdrobove žličnike

  1. Maslo dobro umeŔamo, dodamo jajce in ko je zmes gladka, zameŔamo zdrob.
  2. Maso pustimo počivati pol ure.
  3. Z dvema žlicama oblikujemo lepe žličnike in jih zakuhamo v vrelo vodo ali če želite, lahko tudi v vrelo juho.
  4. Žličniki naj vrejo 10 minut, nato posodo odstavimo in pustimo Ŕe 10 minut stati.
  5. Če smo žlilnike zakuhali v vrelo vodo, jih poberemo iz vode, jih pustimo da se malo odcedijo in jih nato položimo v vsak krožnik juhe posebej. 

Več idej za Božične juhe

Božična pečena purica

šŸŽ„ Božična pečena purica šŸ—

ā±ļø Čas priprave:30 minut
šŸ”„ Čas peke:3 ure
šŸ‘©ā€šŸ³ Avtor:Karmen Valant
šŸ„— Kalorije:cca 620 kcal / porcijo
šŸ“… Datum objave:2025-12-20

šŸ½ļø Božič brez pečene purice? Nemogoče! Sočno meso, hrustljava skorjica in nepozaben vonj po praznikih. šŸŽ…

Stari kuharski mojstri prisegajo da je pečena purica boljÅ”ega okusa kot pečen puran. No, pa poskusimo če je to res.Ā 

Sestavine za nadevano pečeno purico

  • 3 kg težka purica
  • sol in poper

Sestavine za nadev

  • 6 suhih sliv
  • 1 jabolko
  • 10 dag masla

Postopek priprave za pečeno purico

  1. Purico očistimo, splaknemo pod vodo in osuŔimo.
  2. Dve uri pred pečenjem purico nasolimo, s soljo jo nadrgnemo znotraj in zunaj, s poprom pa samo na notranji strani.Ā 
  3. V trebuŔno votlino purice položimo suhe slive, jabolko ali mogoče kutino. Noge povežemo, perutnice zataknemo in jo položimo na mrežico v pekaču s hrbtno stranjo navzgor.
  4. Polijemo jo z vročim maslom in 3 ure pečemo pri 200 stopinjah C. Za vsak kg purice računamo 1 uro peke.
  5. Med peko po malem v pekač prilivamo vročo vodo in purico mažemo z maslom. Da se meso med peko ne bi preveč izsuÅ”ilo, ga po potrebi pokrijemo s peki papirjem ali folijo.Ā 
  6. Proti koncu pečenja folijo odstranimo, temperaturo zviÅ”amo na 240 stopinj C in purico z vseh strani rumeno zapečemo.Ā 
  7. Zapečeno purico preložimo na pladenj, preden jo razrežemo naj pokrita počiva Å”e 15 minut.Ā 
  8. Iz soka od pečenja poberemo maŔčobo, v sok zameÅ”amo žlico moke, malo popražimo, prilijemo čisto kurjo juho in Å”e malo pokuhamo. Tako pripravljeno omako posebej serviramo.Ā 
  9. Kako razkosavamo pečeno purico? Najprej odrežemo bedra in perutnice, te prerežemo po členkih. Purico obrnemo na hrbet, z vilicami jo držimo in z nožem režemo rezine in jih polagamo na ogret krožnik.

    pečena purica

Pečen puran s kostanjevim nadevom

Seveda pa lahko za božično večerjo pripravimo tradicionalno pečenega purana, danes ga bomo nadevali s kostanjevim nadevom. Če imamo radi kostanj, lahko namesto kurje juhe postrežemo okusno kostanjevo juho, za posladek pa spečemo kostanjeve rogljičke.Ā 

Sestavine za pečenega purana nadevanega s kostanjevim nadevom

  • 50 dag kostanja
  • 30 dag mlete svinine
  • malo olja ali svinjske masti
  • sol in poper
  • 1 rezina kruha
  • puranova jetra

Postopek priprave po korakih

  1. Kostanj skuhamo in olupimo. Mleto meso na olju ali svinjski masti popražimo, odstavimo in primeŔamo v juhi namočeno kruhovo sredico.
  2. Maso solimo, popramo in temeljito premeŔamo. Dodamo cel olupljen kostanj in sesekljana puranja jetra. 
  3. Z nadevom napolnimo purana, povežemo noge in ga položimo na reŔetko na pekaču s hrbtno stranjo navzgor.
  4. Nadevanega purana pečemo pri 200 stopinjah približno 3 ure, za vsak kg preračunamo 1 uro peke.
  5. Med peko purana mažemo z maslom in v pekač prilivamo vročo vodo. Med peko purana pokrijemo s folijo, proti koncu peke ga odkrijemo, zviÅ”amo temperaturo in purana z vseh strani zapečemo.Ā 
  6. Preden purana razkosamo, naj pokrit počiva Ŕe 15 minut.

    puran s kostanjevim nadevom

Ideje za glavne Božične jedi

Priloga pečeni purici ali puranu – mlinci

Kaj postrežemo k pečeni purici ali puranu? Imamo več možnosti, lahko postrežemo mlince, nadevan ali pražen krompir, duÅ”ene ohrovtove glavice, praženo kislo zelje ali celo Å”truklje. Danes bomo k puranu postregli tradicionalne mlince.Ā 

Sestavine za mlince

  • 35 dag moke
  • 1 žlica olja
  • 2 jajci
  • za zabelo: 10 dag ocvirkov, ali na maŔčobi prepražena čebulaĀ 

Postopek priprave domačih mlincev

  1. Iz moke, olja, jajc in vode zamesimo testo, ki naj bo malo bolj trdo kot za juÅ”ne rezance. Testo gladko zgnetemo, narežemo na kose in vsak kos pregnetemo v hlebček.Ā 
  2. Hlebčke zvaljamo za za nožev rob debelo, testo položimo na namazan pekač in pečemo pri 170 stopinjah C, da postanejo mlinci svetlorjavi.Ā 
  3. Pečene mlince razlomimo, jih damo v posodo, poparimo s slanim kropom, v katerem smo prekuhali Ŕčepec kumine in lovorov list.Ā 
  4. Mlince za 10 minut pokrijemo, nato vodo odlijemo in jih zabelimo z ocvirki ali prepraženo čebulo.

Praženo kislo zelje

K puranu ali purici lahko postrežemo tudi praženo kislo zelje in matevža.

Sestavine za praženo kislo zelje

  • 1 kg kislega zelja
  • 5 dag svinjske masti
  • 1 sesekljana čebula ali ocvirki

Postopek priprave praženega kislega zelja

  1. Kislo zelje skuhamo v večji količini vrele vode, če se nam zdi prekislo, prvo vodo odlijemo in priljemo novo.
  2. Ko je kislo zelje kuhano, ga odcedimo in stresemo na praženo čebulo, premeŔamo in Ŕe nekaj časa duŔimo.
  3. Lahko pa kuhano kislo zelje popražimo in samo zabelimo z razgretimi ocvirki. recepti s kislim zeljem

Več idej za priloge k glavnim jedem

Orehova potica ki vedno uspe

Seveda moramo za Božično večerjo na mizo postaviti tudi potico. Tradicionalno postrežemo orehovo potico, lahko pa tudi kakŔno potico z drugim nadevom.katero potico imate najraje

Sestavine za orehovo potico

Sestavine za kvaŔeno testo
  • 60 dag moke
  • 2 dag kvasa
  • 1 žlička soli
  • 2 rumenjaka
  • 5 dag sladkorja
  • 8 dag masla
  • 3 dl toplega mleka
  • sesekljana limonina lupinica
  • 2 žlici ruma
Sestavine za orehov nadev za potico
  • 40 dag mletih orehov
  • 6 dag drobtin
  • 20 dag sladkorja
  • 1/2 žlice mlete kave
  • 2 žlici ruma
  • 12 dag masla
  • 1/4 l vrelega mleka
  • 1 jajce

Postopek priprave za orehovo potico

  1. Zamesimo kvaÅ”eno testo in ga zvaljamo. Če hočemo imeti tanko namazano testo, ga bolj na tanko zvaljamo, če hočemo bolj sočno orehovo potico, testo zvaljamo bolj na debelo. Podroben postopek, kako zamesimo testo, najdeÅ” TUKAJ!
  2. Razvaljano testo namažemo z nadevom. Na tisti strani, kjer začnemo zvijati, namažemo testo čisto do konca. Testo tesno zvijemo, položimo v z maslom namazan model, pazimo, da potice ne zavijemo.
  3. Prepikamo s tanko iglo, pokrijemo in pustimo vzhajati.
  4. Orehovo potico pečemo 1 uro do 1uro in pol, glede na to, kakÅ”en nadev imamo in kako visoko sega potica v modelu.Ā 
  5. Na začetku pečemo pri 230 stopinjah C, ko potica porumeni, znižamo na 200 stopinj C.Ā 
  6. Ko je potica pečena, jo nekaj časa pustimo v potičniku, potem jo previdno zvrnemo na desko.
  7. Vrhnjo skorjo namažemo z oljem in pokrijemo s prtom, da se počasi ohlaja.Ā 

Kako pripravimo nadev za orehovo potico?

  1. Mlete orehe zmeŔamo z drobtinami in kavo.
  2. Prelijmo s tekočim maslom in prilijemo toliko vrelega mleka, da je nadev primerno gost.
  3. Nadev pustimo pol ure na toplem. Preden nadev namažemo na razvaljano testo, dodamo jajce in rum. 
  4. Če je nadev premehak, potresemo po namazanem nadevu Ŕe malo mletih orehov ali drobtin.

NajpogostejŔe napake, ki nas doletijo pri peki potice

  1. Če je nadev premehak, je potica “Å”pehasta”, če pa pretrd, se bo potica drobila.
  2. Če ne želimo, da pri potici odstopi skorja ali testo od nadeva, pazimo na sledeče:
  • nadev naj ne bo pretrd in testo ne premehko
  • v testo ne smemo dari preveč kvasa
  • začetna temperatura naj ne bo premočna, najprej 220 do 230 stopinj C, nato temperaturo znižamo na 180 stopinj C
  • če imamo preveč vzhajano potico, po za 15 minut postavimo v zeo vročo pečico, gda vročina potico hitro objame
  • če je potica premalo vzhajala, jo postavimo v manj vročo pečico
  • nadev naj ne bo premehak, da potica ne pregosta, biti mora rahla, sočna in luknjičasta
  • več o napakah pri peki potice preberite tukaj: āŒ NajpogostejÅ”e napake pri peki poti – kako jih preprečiti? 🄧

Recepti za potice, sladice in Božične piŔkote

ā“ NajpogostejÅ”a vpraÅ”anja o božični večerji šŸŽ„

  • Kdaj pripravimo purico, da bo pravočasno pečena? – Purico začnemo pripravljati vsaj 3 ure pred večerjo. Pečemo približno 1 uro na kilogram mesa.
  • Kaj postrežemo zraven purice? – Mlinci, praženo kislo zelje, krompir ali domači Å”truklji so odlična izbira. šŸ„”
  • Kako dosežemo hrustljavo skorjico? – Zadnjih 20 minut peke povečamo temperaturo na 240 °C in odstranimo folijo. šŸ”„
  • Kaj storimo, če je purica presuha? – Pokapamo z lastnim sokom od pečenja in postrežemo z omako. šŸ—
  • Katera juha je najbolj primerna za božično večerjo? – Domača goveja, kurja ali gobova juha z zdrobovimi žličniki. šŸ²

šŸŽ… Zanimivosti o božični večerji ✨

  • Purica je bila nekoč luksuzna jed, ki so jo pekli le za največje praznike. šŸ•Æļø
  • V starih slovenskih hiÅ”ah so se na božični večer obvezno zbrali ob juhi in potici. šŸž
  • V nekaterih regijah so k purici postregli tudi jabolka, pečena v pečici. šŸŽ
  • Tradicionalno so mize krasili s slamo in jabolki kot simboli obilja. 🌾
  • Danes se vse pogosteje na mizi znajdejo tudi moderne jedi, kot so polnjeni fileji in bučne priloge. šŸ„—

šŸ‘©ā€šŸ³ Nasveti in triki za popolno božično večerjo šŸŽ

  • Purico vedno solimo vsaj 2 uri pred peko – tako se okus lepÅ”e razvije. šŸ§‚
  • Za sočnost med peko večkrat prelijemo s sokom od pečenja. 🧈
  • Če purico nadevamo, uporabimo suhe slive ali jabolka za prazničen okus. šŸ
  • Mlince poparimo s kropom z lovorjem – dodajo čudovit vonj! 🌿
  • Omako pripravimo iz soka pečenja, z malo moke in masla. 🄣
  • Potico vedno pustimo počivati, da se nadev poveže in skorjica zmehča. 🄧
Show Buttons
Hide Buttons
Kosilo.si
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.